Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Actueel

Stichting: ‘Linge doortrekken naar Amsterdam-Rijnkanaal’

Gepubliceerd op 1 maart 2016

De Stichting Water als Geld heeft een oud plan om de Linge te verbinden met het Amsterdam Rijnkanaal nieuw leven ingeblazen. Realisatie van het plan leidt volgens de stichting tot ‘een scala aan recreatieve en vaarmogelijkheden, waar de regio heel veel plezier aan kan beleven’

karel jan 1Volgens de stichting kan met uitvoering van het oude plan ‘een nieuw kloppend hart voor de watersport’ worden gerealiseerd. “Met name ontstaan er meerdere vaarrondjes in het gebied, maar ook wordt een doorgang gerealiseerd over veilig vaarwater tussen zuidwest Nederland en Noordoost Nederland.”
Stichting Water als Geld ontleent haar naam aan een oud rapport van Uit@rwaarde, waarin de economische baten van het doortrekken van de Linge naar het Amsterdam Rijnkanaal zijn becijferd. “Hoewel het idee goed is ontvangen, verdween het rapport uiteindelijk in een bureaula”, aldus de stichting.

De stichting Water als Geld is opgericht door Arnold Kirpestein (voorzitter), Karel Jan van Beusekom (secretaris), Han Kersten (penningmeester) en Rini van Mourik (bestuurslid). De stichting heeft zich ten doel gesteld om te signaleren waar ongebruikt bevaarbaar water ligt, om vervolgens te proberen dit water bevaarbaar te krijgen. De stichting wordt daarbij geadviseerd door voormalig dijkgraaf Johan de Bondt en directeur Jan Tijsen van Museum Buren en Oranje. Het plan om de Linge door te trekken wordt inmiddels voorbereid door een werkgroep van deskundigen. Om goed beslagen ten ijs te komen onderzoekt de werkgroep onder meer welke aanpassingen er nodig zijn aan de vaarweg – met onder meer de aanleg van een sluis naar het  Amsterdam-Rijnkanaal – en aan de situatie rond drie bruggen. Ook de kosten worden daarbij bekeken. Tegelijkertijd wordt er door zowel de werkgroep als door de stichting hard gewerkt aan het creëren van draagvlak.

“Voor de toekomst blijven we het plan onder de aandacht brengen”, zo stelt de stichting. Zij richt zich daarbij op ondernemers, beheersorganisaties zoals het Waterschap en Rijkswaterstaa en op de gemeenten langs de Linge, de Korne en de Maurikse Wetering die een direct economisch belang hebben bij de doorverbinding en het daarmee toenemende aantal bezoekende schepen. Daarnaast richt de stichting zich op “mensen in de politiek en op mensen met hart voor werk en duurzame ontwikkelingen.”

De plannen van de Stichting Water als Geld zijn ontstaan op een kraanschip in de haven van Tiel, waar de vier oprichters van de stichting koffie zaten te drinken. Over de eigen ambities stelt de stichting nu: “Voorlopig hebben we nog voldoende koffie om het een paar jaar uit te zingen. Bij het Apeldoorns kanaal zijn mensen tientallen jaren bezig geweest voor er iets gebeurde. Het bestuur van de Stichting Water als Geld hoopt op een sneller resultaat, maar is bereid om die koffie daadwerkelijk op te maken!

www.wateralsgeld.nl

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar