Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Actueel

Jetten Beach series: 21 knopen, zonder planeren

Gepubliceerd op 23 januari 2016

DSC_6902

Jetten Shipyard uit Sneek presenteerde zaterdag op de openingsdag van Boot Düsseldorf een nieuwe lijn aluminium motorjachten: de Jetten Beach Series. De eerste in de reeks, een 45 voets motorjacht, is inmiddels in aanbouw. De nieuwe jachtlijn is ontworpen door Cor D. Rover Design. Hetzelfde bureau ontwierp onder meer de met prijzen overladen Azimut Magellano. Dankzij de door Van Oossanen ontworpen romp haalt de Jetten 45 Beach een topsnelheid van 21 knopen, zonder te planeren. De romp zorgt voor 10 tot 20 procent minder brandstofverbruik, in vergelijking met een waterverplaatsende rompen.

 

Foto: Marcel en Petra Jetten tonen een schaalmodel van de nieuwe Jetten 45 Beach.

Met de Beach Series wil Jetten aansluiten bij de internationale markt, zegt werfeigenaar Marcel Jetten. “Wil je internationaal meedoen, dan kom je met een traditionele stalen waterverplaatser simpelweg snelheid tekort. Wij hebben uiteindelijk voor aluminium gekozen: niet door een stalen model aan te passen, maar door echt helemaal bij het begin te beginnen. Dat is volgens ons de enige optie, als je dit echt goed wilt doen.” De keuze voor aluminium heeft volgens Jetten ook met de internationale belangstelling voor duurzaamheid te maken. “Aluminium is honderd procent recyclebaar en voor een toenemend aantal klanten is dat een serieus punt van overweging.”

 

De Jetten Beach Series omvat zes modellen van 45 tot 85 voet. Wat de modellen gemeen hebben, is de enorme hoeveelheid glas in zowel de romp als de opbouw. “Steeds meer nieuwe watersporters willen – nadat zij de hele week op kantoor hebben gezeten – het buitenleven voelen”, zegt ontwerper Cor Rover. “En dat kan op deze nieuwe reeks boten; overal is er optimaal contact met buiten en met het water.” Bijzonder aan het jacht, is dat ook de dekken voor een belangrijk deel uit glas bestaan.

Het eerste jacht in de reeks dat na de 45 Beach zal worden gebouwd, is een 62 voeter. Behalve deze twee modellen omvat de serie vier jachten van 53, 66, 75 en 85 voet. De vanafprijs voor het kleinste model, de Jetten 45 Beach, ligt rond de € 700.000,- exclusief BTW. Het schip is, net als alle andere modellen uit de reeks, CE-A gecertificeerd. De boot is 13,55 meter lang, 4,50 meter breed en steekt 89 centimeter. Met gestreken mast is de kruiphoogte 2,90 meter. De opdrachtgever koos voor de zwaarste motorisering: 2 x 300 pk Volvo Penta. Met dit vermogen haalt het schip een top van 21 knopen. De waterverplaatsing is ongeveer 17.400 kg.

Jetten Shipyard Kick Off Beach Series 23 January 2016 45 Beach 2

Jetten Shipyard

Jetten Shipyard heette tot voor kort Jetten Yachting.  De naamswijziging is volgens de werf ´een bewuste keuze in deze Internationaliserende markt´. We Friese werf is in Düsseldorf in Hal 17 aanwezig met twee schepen: de 50 MPC en Jetten 38 AC.

De 50 MPC (15,20 x 4,88 x 1,30 m) combineert klassieke Nederlandse jachtbouwkwaliteit met duurzaamheid en comfort in een moderne vormgeving. Ontworpen volgens het zogeheten mid-cabin-concept biedt het jacht volgens de werf 56% meer vloeroppervlak dan de gemiddelde 50 voeter. De CE-A gecertificeerde 50 MPC werd in juli 2014 geïntroduceerd en inmiddels zijn er twaalf van verkocht.

De Jetten 38 AC heeft lange rompramen in het achterschip. In combinatie met het royale luik achter zorgen die voor een spectaculair uitzicht vanuit de eigenaarshut. Het jacht is leverbaar met zes slaapplaatsen, verdeeld over twee hutten en de salon. Het interieur is mede door de toepassing van het geïsoleerde panoramaglas erg ruimtelijk en licht. De Jetten 38 AC (11,60 x 3,90 x 1,00 m)vaart comfortabel en zuinig. Mede door het rompontwerp is de boot ook voor de beginnende watersporter volgens de werf zeer eenvoudig te manoeuvreren. Van de 38 AC zijn er sinds de introductie in april 2014 twintig verkocht.

Meer informatie: www.jettenshipyard.com

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar