Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Actueel

Voorstel toiletwater zuiveren

Toiletwater
Gepubliceerd op 6 mei 2019

Recreatievaartuigen moeten sinds 2009 toiletwater opvangen in een vuilwatertank. Het zou mogelijk moeten zijn om zelf toiletwater te zuiveren en vervolgens te lozen. Een vuilwatertank is dan niet meer nodig. In een voorstel schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen aan welke eisen zo’n zuiveringsinstallatie zou moeten voldoen.

In het meinummer van Motorboot belichten we in een achtergrondverhaal het lozingsverbod voor de pleziervaart. Toiletwater lozen is sinds 2009 verboden voor pleziervaarders. Zij moeten dit zwarte water sinds die tijd opvangen in een vuilwatertank. Jachthavens met meer dan vijftig ligplekken voor kajuitboten moeten over een walvoorziening voor het legen van de tank beschikken.

ToiletwaterNormoverschrijdingen

Metingen van de zwemwaterkwaliteit laten zien dat er ondanks het verbod nog steeds toiletwater geloosd wordt. Dat zegt Anton Pothaar van de Unie van Waterschappen. “Op plaatsen waar recreatievaart is zien we normoverschrijdingen, zeker bij evenementen en eilandjes waar veel gerecreëerd wordt.” Verder worden de inzamelstations voor toiletwater nauwelijks gebruikt, zegt Pothaar. “Uit rapportages over inzamelstations in Friesland blijkt dat de staat van de inzamelstations matig is. Ze zijn stuk, onbereikbaar, niet beschikbaar of zelfs niet aanwezig. De welwillende watersporter die zijn toiletwater nergens kwijt kan wordt daardoor een  afhaker en lozer van toiletwater.”

Verplichte verzegeling

Handhaving van het lozingsverbod is vrijwel onmogelijk omdat het lozingspunt van de vuilwatertank onder water zit. Daarom werkt minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat momenteel aan een voorstel voor een verplichte verzegeling van de vuilwatertank. Dat doet ze naar aanleiding van een motie die D66-kamerlid Tjeerd de Groot vorig jaar november indiende. De Tweede Kamer heeft die motie op 4 december 2018 aangenomen. De verplichte verzegeling zal niet eerder gelden dan vanaf 1 januari 2021.

Zelf zuiveren

Tegelijkertijd vindt de minister dat het mogelijk moet worden om zelf water te zuiveren aan boord dat vervolgens wel geloosd mag worden. Om dat mogelijk te maken moet de Regeling lozen buiten inrichtingen (Rlbi) gewijzigd worden. De minister heeft daarvoor een voorstel gemaakt, waarin ook de eisen voor een zuiveringsinstallatie staan. Dat voorstel is nu in te zien via www.internetconsultatie.nl. Ook is het mogelijk om daar een reactie achter te laten.

Belangenorganisaties

Belangenorganisaties Hiswa, Waterrecreatie Nederland, Verbond Nederlandse Motorbootsport (VNM) en de Nederlandse Jachtbouwindustrie (NJI) voelen weinig voor een verplichte verzegeling van de vuilwatertank. Wel zijn ze positief over het voorstel voor het zelf zuiveren van toiletwater. Maar dan moet de industrie wel voldoende tijd krijgen om een goede installatie te maken, vinden ze. 

 

 

 

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar