Voor het passeren van het Noord-Oostzeekanaal (NOK) / Kielerkanaal moet je weer de portemonnee trekken. Door corona en een onveilige situatie bij de sluis Kiel-Holtena, waar de betaalautomaat stond, was deze maatregel voor de recreatievaart tijdelijk afgeschaft. Met de komst van twee nieuwe betaalautomaten en een pilot met online betalen is de doorvaart weer een betaalde.
Het NOK loopt in Duitsland van Brunsbüttel (monding van de Elbe) naar Kiel en verbindt de Noordzee met de Oostzee. Voorheen diende de recreatievaart voor het bevaren van het verbindingskanaal te betalen. Dat moest bij de betaalautomaat boven op de sluis bij sluis Kiel-Holtenau. Om bij de betaalautomaat te komen moest er een metershoge steile trap beklommen worden, die met de tijd steeds onveiliger werd. Toen corona zich aandiende werd de betaalautomaat buiten werking gesteld, vanwege besmettingsgevaar. Dat maakte de doortocht toen gratis.
Automaten aan de waterkant
Bij de beheerder Wasserstraßen- und Schifffahrtsverwaltung des Bundes (WSV) hebben ze sindsdien niet stilgezeten. Inmiddels zijn er twee nieuwe betaalautomaten. Deze bevinden zich nu aan beide zijden van de sluis: komend vanaf Brunsbüttel aan de linkerzijde van het kanaal op een steiger aan de Kanalstraße en komend vanaf de Oostzee voor de sluis aan de rechterzijde aan diezelfde Kanalstraße.

Pilotproject
Ook is de WSV een pilot gestart, die loopt tot eind 2024. De WSV heeft het nu via een webshop online mogelijk gemaakt om een doorgang op een vrij te kiezen dag te boeken en vooraf te betalen. Daarbij houdt men rekening met de mogelijkheid dat je eerder of later dan de gekozen dag aankomt. Het betalingsbewijs is namelijk al twee dagen voor en drie dagen na de gekozen dag geldig. Zo behoud je enige flexibiliteit bij de routeplanning. Na betaling ontvang je per e-mail een code die je bij de sluizen dient te tonen of mee te delen. Het advies is om de code te printen op een A4-formaat papier. Je moet deze namelijk laten zien aan de inspecteur, die zich tot 12 meter boven je boot op het sluisdek bevindt. Daarom moet de code een bepaalde grootte hebben, anders is deze niet leesbaar. Het display van een mobiele telefoon is hiervoor te klein.

Sluis Gieselau
Halverwege het kanaal sluit de rivier de Eider via het Gieselaukanaal aan op het Noord-Oostzeekanaal. Ook hier staat nu een betaalautomaat. Bovendien doet de sluis het ook weer. Deze sluis was buiten werking gesteld, maar sinds 1 april is hij weer operationeel.
Varen naar de Oostzee
Wie op zoek is naar inspiratie voor een tocht naar de Oostzee, kan zijn licht opsteken in de webshop van Motorboot. Hier staat onder andere het boek ‘Varen naar Denemarken’ met daarin verschillende routes naar de Oostzee. Of kijk op motorboot.com onder vaarroutes voor inspirerende verhalen. Ook auteur van vaarverhalen voor Motorboot Remko Sinck maakte een verslag dat je hier kunt te lezen.
Betalen voor het Noord-Oostzeekanaal
Mogelijk interessante artikelen
Meer berichten in deze rubriek
