Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Actueel

200 jaar KNRM gemunt

200 jaar KNRM gemunt
Gepubliceerd op 9 april 2024

KNM slaat herdenkingsmunt voor redders

Voor de kust van Urk haalden vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij herdenkingsmunten boven water. Een meer toepasselijke manier om de munt ter ere 200 jaar KNRM te presenteren is bijna niet denkbaar.

De herdenkingsmunt, geslagen in opdracht van het Ministerie van Financiën, is een eerbetoon aan het belangrijke werk wat de KNRM heeft gedaan in 200 jaar tijd. Muntmeester van de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM), Bert van Ravenswaaij, is trots op de uitgifte. “De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij is een ongelofelijk belangrijke organisatie. Met meer dan 130.000 geredde mensen in 200 jaar tijd, is het wel duidelijk hoe belangrijk KNRM is, zowel 200 jaar geleden als vandaag. En nog belangrijker: de organisatie werkt alleen met vrijwilligers, krijgt alleen geld binnen via donaties en daarnaast is het reddingwerk volledig kosteloos.”

200 jaar KNRM gemunt
200 jaar KNRM gemunt

Op bijzondere en passende wijze wordt 200 jaar KNRM gemunt.

Dynamisch muntontwerp

De herdenkingsmunt werd ontworpen door Coralie Vogelaar, die vooral keek naar de dynamiek van de zee. Op de voorzijde staat een en profil beeld van Koning Willem-Alexander. Te zien is hoe hij uitkijkt op de rustige kust van de Noordzee. De keerzijde van de munt laat een hele andere kant van de zee zien: de onstuimige en woeste golven dragen het silhouet van een KNRM reddingboot met daarop twee vrijwilligers. Bij beweging van de munt verandert de lichtinval, wat de dynamiek van de zee extra benadrukt. Zo wordt 200 jaar KNRM gemunt op bijzondere wijze.

Wie in bezit wil komen van deze bijzondere munten kan ze via de KNRM bestellen of via deze link naar de Koninklijk Nederlandse Munt.

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar