Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Zelf doen

Klussen aan boord I Deel 8

Klussen aan boord I Deel 8
Gepubliceerd op 15 november 2019

Klussen aan boord I Deel 8: Een lang vaarseizoen

In ‘Klussen aan boord I Deel 8’, behandelen we isolatie. Eén van de voornaamste wensen was om comfortabel te kunnen varen van het vroege voorjaar tot en met de herfstvakantie. Dat betekent dat de ‘Rhythm’ in tegenstelling tot ons vorige schip werd voorzien van een goede kachel én – minstens zo belangrijk – isolatie tussen de scheepshuid en de betimmering. 

Door Bert Majoor

Voor het aanbrengen van de isolatie heb ik me laten adviseren door experts van onder meer Isover en Rockwool. Volgens hen zou de mooiste oplossing zijn om een laag PUR-schuim van zo’n 8 cm onder druk op de scheepshuid te spuiten. Behalve de gemakkelijkste oplossing – je kunt dit namelijk niet zelf uitvoeren – was het is het ook met afstand de duurste. Met het oog op ons budget besloot ik voor een alternatief te kiezen. Overigens schijnt deze vorm van isolatie tegenwoordig een stuk voordeliger te zijn. Mocht u dus voor deze klus staan, informeer dan zeker even naar de kosten voor het laten aanbrengen van PUR-schuim.

Voordat de isolatie van het casco werden steenwol platen van 10 cm dik gebruikt.

Steenwol

Op basis van de adviezen van de experts heb ik voor de tweede optie gekozen: glas- of steenwol. Bij beide experts proefde ik een (lichte) voorkeur voor steenwol, die aan één zijde is voorzien van een aluminiumlaag. Deze laag zou dan aan de binnenzijde moeten komen, de steenwolzijde dus tegen de huid. De instructie luidde om de isolatieplaten strak aaneen te sluiten en de naden vervolgens goed af te plakken met aluminiumtape.

In de doucheruimte is een multiplex verstevigingsplaat aange-bracht op de plaats waar de designradiator moet komen.

Lijmen

Omdat mijn spantdikte varieerde van 10 tot 14 cm heb ik steenwolrollen van 10 cm dikte gebruikt. Om het isolatiemateriaal tegen de stalen huid vast te kunnen zetten, vond ik bij de bouwmarkt kunststof isolatieklemmen. Normaal gesproken wor-den deze klemmen vastgeschroefd, maar om ze tegen de stalen huid te bevestigen zou lijmen de enige optie zijn. Eerlijk gezegd ben ik niet zo’n lijmer. Niet dat ik er iets op tegen heb, maar daar waar volgens de beschrijving de lijmverbinding ‘muurvast’ zou moeten zitten, had ik soms minder goede ervaringen. Waarschijnlijk door eigen fouten was mijn lijmvertrouwen wat aangetast. Nu was er echter geen keuze. Ik besloot het uit te proberen, door een proefbalkje met isolatieklem te bevestigen. Een scheepstimmerman adviseerde mij hiervoor Sikaflex 291 te gebruiken en het staal – met twee-comonenten verfsysteem – eerst af te nemen met thinner. Na een paar dagen had ik een zware hamer en flinke kracht nodig om dat balkje er vanaf te slaan. En dat terwijl de lijm nog niet volledig was uitgehard!

Klussen aan boord I Deel 8
Op plaatsen waar ik een doorvoer naar buiten toe heb, leg ik een lus van circa 1 meter in de draad.

Draden trekken

Alvorens de isolatie aan te brengen, is het handig de draden voor de verlichting te trekken. Dat betekent dat de plaats voor lichtpunten nu al bekend moet zijn. Tevens moet goed nagedacht worden over wat er aan de buitenzijde van het schip nodig is aan bedrading voor navigatieverlichting, antennes en dergelijke. Zodra het plafond is gesloten kun je daar immers niet meer bij. Vervolgens kunnen de draden vanuit de centrale meterkast daar naar toe worden getrokken. Ik heb de draden deels in pijp en deels los op het plafond gelegd. Daarbij heb ik ervoor gezorgd dat aan het uiteinde later eventueel een draad vast kan worden gezet om een nieuwe te trekken. Zo kun je in geval van uitbreiding met één draad er twee terug trekken. Vergeet ook niet aan beide zijden van de draad een merkteken te zetten. Op plaatsen waar ik een doorvoer naar buiten toe heb, leg ik een lus van circa 1 meter in de draad. Mocht het uiteinde – dat buiten wordt bloot-gesteld aan weer en wind – gaan oxideren, dan is er voldoende ruimte om 10 of 20 cm van de draad te knippen en deze opnieuw aan te sluiten.

De multiplex latten drukken het isolatiemateriaal tegen de scheeps-huid.

Beplating

Over het isolatiemateriaal heb ik stroken multiplex geschroefd om de plafond- en wandbeplating aan te kunnen bevestigen. Hier heb ik zo’n 37 platen 9 mm dik populieren triplex voor gebruikt. Voordeel van dit materiaal: het weegt niet veel en laat zich vrij eenvoudig buigen. Voordat de plafondbeplating er tegen ging, heb ik nog eenmaal de bedrading en alle naden van de isolatie gecontroleerd. Tussen de stroken multiplex heb ik enkele latten gezet om de steenwol tegen het staal te drukken, zodat er geen vocht meer tussen isolatie en scheepshuid kan komen.

Klussen aan boord I Deel 8
Latten van 5 cm rondom de ramen met dubbel glas in de salon.

De wandbeplating is vastgezet aan balkjes, die met boutjes en moeren of lijm aan de spanten zijn gemonteerd. Hier en daar waren bijzondere oplossingen nodig, waaronder voor de kleine designradiator in de doucheruimte. Op de plaats waar deze aan de wand moest komen, heb ik achter de beplating een multiplex verstevigingsplaat van 15 mm gezet. Hierdoor waren er voor de bevestiging van de radiatorbeugels schroeven met een lengte van maar liefst 25 mm nodig. Verder stak in de salon de dubbele beglazing circa 2,5 cm uit (vanaf de huid gemeten). Voor een gladde afwerking zou slechts 2 cm isolatieruimte overblijven. Door rondom de ramen latten te monteren, is 5 cm extra ruimte gecreëerd. Isolatie en beplating steken daardoor echter 3 cm buiten de ramen uit. Hoe ik dat heb opgelost met de afwerking, leest u volgende maand.


Door zijn ervaringen als zelfbouwer te delen, hoopt Bert Majoor anderen te inspireren kleine of grotere klussen aan boord aan te pakken. Hij bouwde samen met zijn vrouw Ineke hun schip Rhythm’ zelf af. Iedere aflevering beschrijft een andere klus. De serie in zijn geheel geeft stap voor stap weer hoe zijn eigen schip tot stand is gekomen. Dit was Klussen aan boord I Deel 8. 
Klussen aan boord I Deel 1
Bert Majoor

Klik hier en lees het zevende deel van ‘Klussen aan boord’

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar