Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Media en Motorboot

Sterke ankers en veerkracht

Sterke ankers en veerkracht
Gepubliceerd op 23 juni 2023

Koninklijk College Zeemanshoop 200 jaar

Het boek ‘Sterke ankers en veerkracht’ vertelt de rijke historie van het College Zeemanshoop, die nauw verbonden is met de Nederlandse maritieme geschiedenis. Het College heeft zich onder andere altijd ingezet voor opleidingen voor zeevarenden. De sociëteit in Amsterdam is nog altijd een drukke ontmoetingsplek.

Het College Zeemanshoop bestaat tweehonderd jaar. In 1822 beginnen achttien Amsterdamse koopvaardijkapiteins die zich door de grote risico’s van hun beroep niet tegen ongelukken kunnen verzekeren, een vereniging met een eigen onderlinge verzekering (soort van omslag), het Weldadig Zeemans Fonds. Bijna honderd jaar lang zal dat vele tientallen miljoenen uitkeren bij ziekte en gebrek, ook aan hun weduwen en wezen, en is daarmee een van de eerste sociale fondsen van ons land. Het College Zeemanshoop wordt een belangrijke speler in de maritieme wereld. De kapiteins vormen met de honoraire leden – reders, verzekeraars, kooplieden – een hechte organisatie, die twee eeuwen lang vele stormen doorstaat. Het College zet zich in voor de bevordering van de bloei van de Nederlandse zeevaart door actieve steun aan opleidingen voor zeevarenden, de bouw van een Zeemanshuis en initiatieven voor de verbetering van de veiligheid op zee. Ook wordt er veel zorg besteed aan eigen wetenschappelijk onderzoek, de verbetering van maritieme instrumenten en kaarten, en de introductie van degelijke weersvoorspellingen. Tenslotte heeft het ook een belangrijke sociëteit op een prominente plaats in de stad schuin tegenover het Paleis.

Door de komst van de stoomvaart verandert de positie van Zeemanshoop. Vanaf het einde van de 19de eeuw beginnen rederijen eigen sociale fondsen, waardoor het Weldadig Zeemans Fonds overbodig wordt. De koers van het College wordt verlegd: men richt zich op het verstrekken van studiebeurzen, het ondersteunen van andere maritieme organisaties als Het Scheepvaartmuseum, het geven van lezingen en het onderhouden van een eigen bibliotheek met leeszaal. Waar nodig biedt Zeemanshoop nog altijd financiële steun.

Uitgeverij: Walburg Pers.
Auteur: Cor Scholten.
Met veel foto’s en afbeeldingen in kleur.
Gebonden,
294 pagina’s.
Prijs: € 39,99.
ISBN: 9789464561524

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar