Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Blogs

Zoervleisj: limburgs stoofvlees

Zoervleisj
Gepubliceerd op 27 oktober 2018

Waar bent u afgelopen zomer met uw boot geweest? In de buurt of wat verder weg in het land? Als u ‘boot’schappen doet bij de plaatselijke slager of supermarkt is het altijd leuk om dingen te kopen uit die streek. Of u eet in een plaatselijk restaurant een gerecht dat u niet kent of dat u zelf heel anders bereidt. Misschien bent u deze zomer met uw boot in het zuiden van het land geweest. De mooie Maas opgevaren, misschien zelfs tot aan Maastricht. Dan heeft u vast en zeker het woord zoervleisj gezien. Dat is stoofvlees en dat gaan we maken.

Ingrediënten (4 pers.)

 • 800 g runderpoelet
 • 540 ml water
 • 270 ml natuurazijn
 • 500 g rode uien
 • 5-7 eetl. appel-perenstroop
 • 4 plakken ontbijtkoek
 • 3 blaadjes laurier
 • 3 kruidnagels
 • 150-180 g basterdsuiker
 • peper uit de molen
 • zout
 • goede boter

ZoervleisjBereiding

Stoofvlees zoals sukade- of riblappen en ook paardenvlees wordt eerst aangebraden en gaart daarna langzaam in vloeistoffen als wijn of bier. Daar worden ingrediënten aan toegevoegd als uien, tomaten, knoflook, jeneverbessen, kruidnagels, laurierblaadjes.
De bereiding van stoofvlees verschilt in ons land per provincie. Zo ook in Limburg! Daar heet het zoervleisj, zuurvlees, zoervleis of zoervleisch. Het is een heerlijk zoetzuur vleesgerecht dat je eet met friet, mayonaise, appelmoes en eventueel rode kool.
Aan de slag! Peper en zout het vlees en laat het 24 uur marineren in een ruime schaal gevuld met water, natuurazijn, laurierblaadjes en kruidnagels. De verhouding azijn en water is 1/3:2/3. Er zijn ook recepten met een verhouding 50:50, maar dat vind ik te zuur. Veel mensen boven de rivieren hebben het graag iets minder zuur.
Laat het vlees na 24 uur goed uitlekken en neem een stoof/braadpan om het in te braden. Snijd ondertussen de uien. Ik gebruik bewust rode uien. Veel van mijn Limburgse vriendinnen doen dat ook, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. Dus als je witte uien wilt gebruiken, dan kan dat zeker. Je mag de uien best grof snijden. Zet de andere ingrediënten ook klaar zodat je in één moeite verder kunt werken.
Zet de pan op het vuur en laat de boter heet worden. Braad het vlees aan en voeg de marinade toe als het vlees rondom bruin is. Bak de uien apart in een pan en voeg deze bij het vlees. Doe de suiker en de stroop nu ook bij het vlees en zet het vuur lager als alles kookt, zodat het lekker 3 uren kan sudderen. Als zich schuim vormt, schep dit er dan af.
Als het vlees gaar is, doe je de ontbijtkoek er in stukjes bij om het geheel te binden en laat dit tien minuten stoven. Breng het geheel op smaak met peper en zout en eventueel nog wat stroop. Als je er frieten bij eet, maak ze dan lekker zelf! Ik heb voor dit recept frieten van zoete aardappel gemaakt. De mayonaise heb ik natuurlijk zelf gemaakt, net als de appelmoes. Daar heb ik een kilo goudreinetten voor gebruikt, 100 gr. suiker, 150-200 ml water, een theelepel kaneelpoeder en wat citroensap. Schil de goudreinetten, snijd ze in kleine stukjes en doe ze samen met het water en de suiker in een pan. Laat zo’n 15 tot 20 minuten koken. Doe er wat kaneelpoeder bij (niet direct de hele theelepel) en een halve eetlepel citroensap. Meng alles, proef en voeg eventueel nog wat suiker en kaneelpoeder toe.
Drink hier een heerlijk glas bier bij, zoals een lekker bockbier. Of een dubbel of tripel. Maar een blond biertje smaakt ook goed!

Sabina
Sabina Kuik stelt maandelijks een gerecht samen dat aan boord te maken is. Sabina vaart zelf op een motorkruiser en heeft de nodige ervaring met het bereiden van gerechten aan boord.
Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar