Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Blogs

Toscaanse zalm met spinazie

Toscaanse zalm
Gepubliceerd op 29 maart 2019

Dit gerecht heb ik in Italië gegeten, echter niet met zalm maar met kip. De kok vertelde dat hij het normaal met zalm maakt, maar dat hij daar niet altijd aan kan komen. Hij was zo lief om mij het recept van deze Toscaanse zalm te geven en bij thuiskomst heb ik het direct gemaakt met zalm, zalig! Ik vind het een gerecht dat je het hele jaar door kan eten. Toen we afgelopen kerst met de boot onderweg waren, heb ik het ook gemaakt. Nu het vaarseizoen is begonnen kreeg ik er weer zin in. En het is nog makkelijk te maken ook! Het is belangrijk dat je verse zalmfilets gebruikt, dan ben je al een eind op weg. Veel plezier met het maken van dit gerecht!

Ingrediënten

 • 4 mooie zalmfilets met vel
 • 500 g spinazie
 • 300 g cherrytomaatjes
 • 150 ml crème fraîche
 • 75 g Parmezaanse kaas
 • 15-20 g platte peterselie
 • 15-20 g basilicum
 • 3 knoflooktenen
 • 3-4 eetl. goede boter
 • zonnebloemolie
 • peper en zout
 • 1 citroen

Toscaanse zalmBereiding

Dep de zalmfilets droog en strooi er peper en zout over. Doe een aantal eetlepels olie in een koekenpan, niet te veel, en laat het goed warm worden. Niet te heet, dan verbrandt niet alleen de olie, maar ook je stukje vis.

Leg de zalmfilets met het vel naar beneden in de pan en bak ze 4 tot 5 minuten. Ik laat het vel er aan zitten, want het vet tussen het vel en de vis smelt tijdens het bakken en geeft de vis een mooie smaak. Controleer voor het bakken of er losse schubbetjes op zitten en verwijder die, ze zijn niet lekker.

Na 4 tot 5 minuten bakken draai je de vis om en bak je de andere kant nog iets van 4 minuten. Neem de zalm uit de pan en leg de filets op een bord. Doe er aluminiumfolie over om de zalmfilets warm te houden.

Zet het vuur nu iets lager en doe de boter in de pan. Laat die langzaam smelten voordat je de gesnipperde knoflook er bij doet. Stoof de knoflook een minuut of twee zachtjes. De geur komt langzaam vrij en dan weet je dat je de tomaatjes er bij kan doen. Ik heb de cherrytomaatjes voor de foto niet gehalveerd maar normaliter is het toch fijn om dat wel te doen. Als de tomaatjes heel blijven krijg je bij het doorbijten ervan een erge hete vulling in je mond!

Doe nu wat zout en peper over de tomaatjes en na een aantal minuten kan je de spinazie toevoegen. Laat die rustig slinken, roer regelmatig door. De crème fraîche kan er nu bij en als die mooi opgenomen is door de ‘saus’ kan de Parmezaanse kaas er door. Wederom goed roeren. Roer dan ook de fijngesneden peterselie en basilicum erdoor. Neem van allebei een ruime hand, je moet het echt proeven. Zet het vuur hoger en laat de saus 3 tot 4 minuten zachtjes wat inkoken.

Neem de zalmfilets en doe deze terug in de pan. Schep de saus erover en laat alles 3 tot 4 minuten verder garen. Je kan bij de zalmfilets verse pasta eten, die kook je in de laatste minuten. Vers stokbrood erbij is ook zalig, die doop je dan heerlijk in de saus. Serveer de zalm in een grote schaal. Doe er nog wat peterselie en basilicum over en sprenkel wat citroensap over alles. De rest van de citroen leg je ook op tafel. Het is heerlijk om naar believen nog wat citroensap te nemen. Klaar!

Het is niet makkelijk om bij dit gerecht dat wat complex in smaak is een wijn te vinden, maar ik heb een aantal heerlijke suggesties: een Côtes du Rhônes, een volle Bourgogne, een Zuid-Franse Viognier of een heerlijke Italiaanse Frescobaldi Castello di Pomino. Maar wil je een lichte rode wijn of een lekker glas rosé? Doen!

Sabina
Sabina Kuik stelt maandelijks een gerecht samen dat aan boord te maken is. Sabina vaart zelf op een motorkruiser en heeft de nodige ervaring met het bereiden van gerechten aan boord.
Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar