Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Blogs

Tajine met kip en gin tonic

Tajine kip
Gepubliceerd op 20 maart 2018

tajine kip

Ik denk dat veel bootbezitters in maart iets meer glimlach op hun gezicht hebben. Het seizoen begint weer! Jawel, we lopen over de steiger naar onze mooie bezit en bij iedere stap richting de boot worden we iets blijer. Waar we in de koude maanden over mijmerden, wordt nu weer werkelijkheid: we gaan weer varen en genieten van het water! Heerlijk van A naar B. Aanleggen, omgeving verkennen, boodschapje doen en dan terug naar de boot om, als het weer het toelaat, op ons achterdek te zitten en relaxen. In de kombuis pruttelt een tajine met kip en kruiden zachtjes, de heerlijke geuren komen langs je neus voorbij, terwijl jij lekker van een gin tonic geniet.

Ingrediënten gin tonic

 • 30-50 ml gin
 • 90-150 ml tonic
 • 2-3 steranijs
 • een paar partjes sappige handsinaasappel

Een gin tonic is een heel lekker aperitief. Je kan dit drankje op verschillende manieren ‘aankleden’; je kan hem kruidigGin tonic maken, zoet, fris of fris zoet. Daarbij speelt het merk gin ook een rol. De ene soort is van zich zelf al wat kruidiger of frisser of zoeter dan de andere. Laat je eventueel bij de drankenhandel voorlichten, zij kunnen je ook vertellen welke tonic goed is voor je gin tonic, want niet iedere tonic is goed genoeg voor een lekkere gin tonic! Gin tonic wordt ook vaak G/T genoemd. Klinkt ook leuk, toch?

Oké, aan de slag. Deze G/T is gemaakt met Bombay Sapphire. Neem een groot wijnglas of een echt gin tonic glas en doe daar eerst een partje sinaasappel in. Dan vul je het glas met veel ijs, net niet helemaal tot de rand, want er moet nog meer in. Giet nu de gin in het glas en daarna de tonic; ga uit van een deel gin, drie delen tonic. Nu de steranijs en nog een of twee partjes sinaasappel. Roer de G/T een keer goed en serveer dit heerlijke drankje eventueel met een roerstaafje. Een kaneelstokje erbij is ook lekker.

Je kan ook kruiden toevoegen, zoals jeneverbes, kruidnagel, peper, citroengras, komkommer, limoen (citroen kan wat zurig zijn), munt, ananas, frambozen, basilicum en ga zo maar door. Maar de basis is een gin die je in de winkel al hebt uitgekozen, een kruidige, frisse, zoete of bloemige gin. Maar voor nu: ga lekker zitten en geniet van je G/T. Cheers!

Ingrediënten tajine

 • 800 g kippendijen en drumsticks
 • 2 ingelegde citroenen
 • 150 g groene en zwarte olijven
 • 200-300 ml kippenbouillon
 • 2 rode uien, gesnipperd
 • 2 tenen knoflook, gesnipperd
 • 2 cm verse gember, fijn gesneden
 • versgemalen peper
 • 1 theel. kaneelpoeder
 • 1 theel. paprikapoeder
 • 1 theel. komijnzaad
 • handvol platte peterselie of koriander
 • plukje saffraan
 • zonnebloemolie

Een tajine is een Marokkaanse stoofpot met een deksel (hoed) waarin je vlees, vis of groenten langzaam gaar stooft, slow cooking dus. De kruiden en het gedroogde fruit die je toevoegt zorgen voor de specifieke smaak. De deksel zorgt er voor dat de condens continue je gerecht sappig houdt. Natuurlijk kan je ook een braadpan gebruiken, maar de tajine oogt leuker en geeft ook net wat meer smaak!

Oké, neem je tajine of een grote braadpan en verwarm deze met wat zonnebloemolie er in. Als de olie warm genoeg is, leg het kippenvlees er dan in en braad dat tot het een mooi kleurtje heeft. Haal het vlees uit de pan en leg het op een bord.

Nu doe je de gesnipperde uien in de pan en laat je deze zo’n drie minuten stoven in het braadvocht van de kip. Hierna doe je kaneelpoeder, paprikapoeder, komijnzaad en de saffraan bij de uien. Laat dit een kleine twee minuten zachtjes bakken en geniet van de heerlijke geuren die vrijkomen. Roer wel, anders bakken de kruiden aan. Ik heb er een basishoeveelheid kruiden in gedaan. Wil je wat meer kruiden gebruiken, dan kan dat zeker. Nu kan de kip én de kippenbouillon in de tajine. Neem je pepermolen en maal goed wat peper over het geheel. Voeg geen zout toe, want de inge- legde citroenen zijn gezouten, dus zij geven smaak genoeg. Trouwens, ook de olijven geven smaak.

Doe de hoed (deksel) op je tajine en laat alles zo’n 45 minuten zachtjes stoven. Zo nu en dan even roeren, want er mag niets aanbakken, maar dan staat het vuur misschien ook iets te hoog. Als je vindt dat het gerecht niet vochtig genoeg is, kan je er altijd wat kippenbouillon bij doen. Vind je dat het vocht iets te dun is, laat het dan wat inkoken zonder de deksel op de pan.

De laatste 10 minuten voeg je de ci- troenen en de olijven toe. De citroenen wel even in partjes snijden. De olijven mag je halveren als je wilt, maar dat hoeft niet. Als je de schijfjes citroen en olijven hebt toegevoegd, leg je de deksel niet weer op de tajine. Strooi vlak voor het serveren de peterselie of de koriander over je gerecht en klaar is je tajine!

Je kan bij deze tajine warme couscous serveren, maar stokbrood kan natuurlijk ook! Drink er een lekkere rode wijn uit Calabrië bij of een stevige wijn uit de Languedoc.

Gin tonic en tajine met kip en kruiden

 

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar