Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Blogs

Superlekkere hazelnoot- en vanille panna cotta

Superlekkere hazelnoot- en vanille panna cotta
Gepubliceerd op 14 februari 2020

Is de boot al bijna klaar voor het vaarseizoen? Ik heb op verschillende media gezien dat er afgelopen winter aardig werd geklust. Van complete refits tot technische aanpassingen, van schuren en spuiten  tot uitgebreide winterbeurten. We zijn naar botenbeurzen geweest met z’n allen. Sommigen van ons hebben een ander schip gekocht of misschien zelfs een nieuw schip. En ik vermoed dat we ons allemaal weer verheugen op het nieuwe vaarseizoen. Heerlijk op het water, de horizon verkennen, lekker weer in de haven komen en natuurlijk in de kombuis iets heel lekkers maken.

Deze keer deel ik een recept van een superlekker dessert. Het ziet eruit alsof het moeilijk is, maar echt, iedereen kan dit maken! Het geheim zit in het schuin zetten van het glas. Dus maak dit dessert en ga op je boot smullen van ieder hapje dat je neemt!

Superlekkere hazelnoot- en vanille panna cotta Ingrediënten (2-3 pers.)

  • 500 ml slagroom
  • 50 g basterdsuiker
  • 4 gelatineblaadjes
  • 130 ml Nutella
  • 1 vanillestokje
  • evt. paar druppels vanille-extract

Bereiding

We maken eerst de laag Nutella. In een ruime hoeveelheid koud water leggen we twee gelatineblaadjes. Laat deze zo’n tien minuten weken. Verwarm in een sauspan 250 ml slagroom. Los hierin 25 g basterdsuiker op, roer het door en voeg dan langzaam de Nutella toe. Blijf roeren zodat de warme slagroom en de Nutella een mooi gelijkmatig bruin mengsel vormen. Maar laat het niet koken! Neem de twee gelatineblaadjes uit het water en knijp ze goed uit. Voeg ze toe aan het Nutellamengsel en roer tot de gelatine door het mengsel is opgenomen. Doe het mengsel in een schenkkan. Met een schenkkan kan je makkelijker in de glazen gieten.

Oké, neem de glazen en zet deze schuin, bijvoorbeeld op een flexibele muffinvorm. Of creëer met aluminiumfolie een steun voor de glazen. Maar wel zo dat ze stevig blijven staan. Je ziet op de foto hoe schuin mijn glazen gestaan hebben. Je kan als oefening ook eerst wat water in de glazen schenken. Schenk een laagje Nutellamengsel in de glazen en zet de glazen heel voorzichtig in de koelkast. Laat het mengsel zo’n drie uur opstijven.

Maak na drie uur het tweede laagje. Wederom weken we twee gelatineblaadjes in ruim koud water. Verwarm weer 250 ml slagroom en roer er 25 g basterdsuiker door. Snijd het vanillestokje open en haal de merg eruit. Voeg die toe aan het slagroommengsel. Wil je een iets vollere vanillesmaak, doe er dan een paar druppels vanille-extract bij. Maar echt maar een paar! Proef eerst even, dan weet je of de smaak naar je wens is. Voeg dan de twee goed uitgeknepen gelatineblaadjes toe. Alles goed roeren en af laten koelen tot kamertemperatuur. Is het te warm als je het op het Nutellamengsel schenkt, dan smelt deze laag. En dat is niet de bedoeling.

Superlekkere hazelnoot- en vanille panna cotta Haal de glazen uit de koelkast en draai ze een halve slag. Dus het koude Nutellamengsel ligt nu boven. Schenk rustig het slagroommengsel erbij en zet de glazen voorzichtig terug in de koelkast. Koel twee tot drie uur en je dessert is klaar om te garneren. Doe dit subtiel want de twee panna cotta smaken moeten mooi uitkomen.

Garneer bijvoorbeeld met een framboos en een muntblaadje. Of rooster wat gehakte hazelnoten. Laat deze afkoelen en strooi over de panna cotta. Of pureer wat frambozen of aardbeien, voeg wat poedersuiker toe, zeef het geheel en je hebt een zalige vruchtencoulis. Schenk een strak streepje coulis waar de panna cotta’s elkaar raken.

Leef je uit en geniet van dit overheerlijke en mooie dessert!

Sabina
Sabina Kuik stelt maandelijks een gerecht samen dat aan boord te maken is. Sabina vaart zelf op een motorkruiser en heeft de nodige ervaring met het bereiden van gerechten aan boord.
Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar