Spinaziestrudel met mierikswortelsaus uit Wenen
Jaren geleden was ik op vakantie in de buurt van Salzburg, waar ik deze spinaziestrudel met mierikswortelsaus nuttigde. Ik vond het zalig en de Weense kok was zo aardig om me het recept te geven. Ik heb het meerdere malen gemaakt in diverse varianten, maar het originele recept heb ik voor u opgeschreven. Je kan het als hoofdgerecht maken of als voorgerecht, dan is deze receptuur voor 6 personen. De strudel is een makkelijk te maken gerecht. Een kleine voorbereiding en als eenmaal het gerecht in de oven is, ga je weer gezellig bij je gasten zitten. We gaan beginnen!
Ingrediënten (4 pers.)
- 270 g bladerdeeg
- 800 g spinazie
- 200 g gerookte spekblokjes
- 2 knoflooktenen
- 3-5 el mierikswortelpasta
- 250 ml room
- 50-75 ml witte wijn
- 1 ei
- mespunt nootmuskaat
- zwarte peper en zout
- zonnebloemolie
- 4 tomaten
Bereiding
Verhit in een ruime koekenpan of wok 1 eetlepel zonnebloemolie en bak hierin de spekblokjes en gehakte knoflook op een niet te hoog vuur. Het originele recept gaat uit van 4 eetlepels zonnebloemolie, maar dat vind ik te veel. Het spek heeft al vet genoeg van zichzelf. Na zo’n 3 minuten doe je de grof gehakte spinazie er in gedeeltes bij. Roerbak de spinazie tot deze geslonken is. Dan blus je af met de witte wijn. Tijdens het op smaak brengen met nootmuskaat, zout en vers gemalen peper kookt de wijn wat in.
Bladerdeeg
Laat de spinazie even uitlekken in een vergiet. De oven heb je inmiddels voorverwarmd op 200 graden Celsius. Rol het bladerdeeg uit op bakpapier. Als je deeg koopt van Tante Fanny zit het bakpapier er al bij en heb je een goede kwaliteit bladerdeeg. Verdeel het spinaziemengsel over de lengte van het deeg. Laat aan de uiteinden 2-3 cm vrij. Vouw de uiteinden over de vulling naar binnen en rol het deeg op tot een rol, ofwel een strudel. Bestrijk de spinaziestrudel met het losgeklopte ei en leg hem op de bakplaat in het midden van de oven. Halveer de tomaten, leg ze naast de strudel en doe er een beetje peper op. Laat ze lekker meebakken. Je kan in plaats van grote tomaten ook kerstomaatjes nemen. Of tomaatjes die nog aan een takje zitten. Laat het takje dan zitten, dat staat mooi. Laat alles zo’n 20 tot 25 minuten bakken tot de strudel mooi gekleurd en krokant is.
Naar smaak
We doen nu naar smaak mierikswortelpasta bij de room. Ik vind het erg lekker als je de mierikswortel goed proeft, dus doe ik er 5 eetlepels bij. Als ik weet dat mijn gasten een wat minder sterke smaak lekkerder vinden, dan gaat er wat minder bij. Doe er een snufje zout bij en klop de room lekker schuimig of ga wat verder en klop tot hij lobbig is. Als hij lobbig is plakt de saus wat meer aan het gerecht.
Als de strudel klaar is, snijd je deze in gelijke stukken en doe je er wat saus over. Leg de tomaat of tomaatjes erbij en zet de overgebleven saus op tafel. Schenk bij dit Weense gerecht bijvoorbeeld een Grüner Veltliner of een Italiaanse Verdicchio. Liever rode wijn? Denk dan aan Grenache of een blend van Grenache en Syrah. Geniet van deze deze spinaziestrudel met mierikswortelsaus!

Mogelijk interessante artikelen
Meer berichten in deze rubriek
