Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Blogs

Rigatoni met Italiaanse worstjes

Rigatoni met Italiaanse worstjes
Gepubliceerd op 27 augustus 2021

We zitten volop in het vaarseizoen met allerlei soorten weer! Zon, regen en wind, maar dat houdt ons niet tegen om heerlijk aan boord te koken. Ik heb dit keer gekozen voor een lekkere pasta en wel Rigatoni, een geribbeld pastapijpje. Zo blijft de saus en het vlees wat daar eventueel in zit goed ‘plakken’ aan de pasta en kan in het pijpje gaan zitten. En zo wordt iedere hap van deze rigatoni met Italiaanse worstjes een smaakbommetje.

Rigatoni met Italiaanse worstjes

Ingrediënten (4 pers.)

 • 4-6 Italiaanse worstjes (Salsiccia)
 • 1 kleine rode ui
 • 1-2 teentjes knoflook
 • 2 theelepels venkelzaad
 • 1 theel. gerookte paprikapoeder
 • 1 blik gepelde tomaten
 • 300 g Rigatoni
 • scheut witte wijn
 • gedroogde chilivlokken naar smaak
 • zwarte peper
 • Parmezaanse kaas
 • zonnebloemolie
 • verse rozemarijn en tijm

Bereiding

Voor de saus die we erbij maken gebruik ik Italiaanse worstjes, oftewel Salsiccia, het liefst met venkel erin. Met enige regelmaat kom je ze tegen bij de plaatselijke slager of supermarkt. Anders koop je varkensworstjes van goede kwaliteit! Als daar geen venkel in zit gebruik je tijdens de bereiding iets meer venkelzaad dan het recept aangeeft.

We gaan beginnen! Stamp de venkelzaadjes en de chili vlokken (halve tot één theelepel) in een vijzel zo fijn mogelijk. Het is altijd makkelijk om een kleine vijzel aan boord te hebben. Eventueel van hout, die kan je dan ook gebruiken als bakje voor bijvoorbeeld pinda’s tijdens de borrel.

Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak eerst de fijngehakte ui glazig. Knip de worstjes open en haal het vlees er uit. Gooi het vel weg. Voeg het vlees van de worstjes toe aan de ui en bak het vlees bruin en rul. Let wel op dat het vuur niet te hoog staat want anders worden de uitjes ook bruin en dat is niet de bedoeling.

Na een paar minuten doe je de fijngesneden knoflook en het mengsel van de venkelzaadjes en de chilivlokken er bij. Houd er rekening mee dat chilivlokken best pikant kunnen zijn dus gebruik ze voorzichtig.

San Marzano tomaten

Dan de blaadjes verse tijm en de klein gehakte rozemarijn toevoegen samen met het gerookte paprikapoeder. Laat het even meebakken tot de geuren vrijkomen en voeg dan het blik gepelde tomaten toe. Neem als het kan San Marzano tomaten. Dat zijn echt super goede tomaten met een mooie smaak! Men zegt vaak dat het de Rolls Royce onder de tomaten zijn. Kies wel voor gepelde tomaten. Daar zit veel smaak aan, ze zijn puur en je kan ze op allerlei manieren verwerken. Plet de tomaten goed fijn en roer alles door.

Nu kun je er een goede scheut droge witte wijn bij doen. Laat de saus zeker zo’n tien minuten zachtjes pruttelen maar roer wel zo nu en dan.

Intussen kook je de Rigatoni of een andere geribbelde pijpjespasta. Na zo’n tien minuten kijk je of de saus niet te dik is. Zo ja, doe er dan wat kookvocht van de pasta bij. Goed doorroeren en de saus naar smaak nog wat kruiden met wat zwarte peper bijvoorbeeld.

De pasta afgieten en op een bord scheppen. Doe er een goede lepel saus overheen en maak het af met wat Parmezaanse kaas en basilicum of peterselie.

Het is een zeer smakelijke pasta die best machtig is, maar o zo lekker. Eventueel een kleine groene salade er bij en je smult aan boord of thuis. Een goed glas wijn maakt het natuurlijk af! Dit is een ideaal gerecht voor een lekkere Chianti of Valpolicella uit Veneto.

Buon appetito!

Sabina

Sabina Kuik stelt maandelijks een gerecht samen dat aan boord te maken is. Sabina vaart zelf op een motorkruiser en heeft de nodige ervaring met het bereiden van gerechten aan boord.

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar