Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Blogs

Pasta met scampi’s, venkel en pastis

Pasta met scampi's, venkel en pastis
Gepubliceerd op 25 september 2020

We kunnen zeggen dat het een bijzonder vaarseizoen is geweest. Ik hoop dat we allemaal goed genoten hebben! En dat we gezond gebleven zijn! Het recept pasta met scampi’s, venkel en pastis, is iets wat je in alle seizoenen kunt eten. Het is een hoofdgerecht maar het kan ook (met aangepaste hoeveelheden) heel goed een voorgerecht of een tussengerecht zijn! Veel plezier met het bereiden en daarna smullen want het is zalig!

Pasta met scampi's, venkel en pastis

Ingrediënten (4 pers.)

  • 400 g pasta
  • 24 scampi’s
  • flinke scheut pastis
  • 1 venkel
  • 2 bakjes kerstomaten
  • verse zwarte peper
  • zout
  • zonnebloemolie

Bereiding

Het is september dus deze toch wat zomerse pasta met scampi’s, venkel en pastis kan prima. Voor dit gerecht gebruik ik scampi’s, maar gamba’s kunnen ook. Het verschil is dat een gamba zijn hoofdje nog heeft en de scampi niet. Dan kun je ook nog beslissen of je een gepelde of ongepelde garnaal gebruikt. Qua smaak is er weinig tot geen verschil. Ik werk met ongepelde scampi’s. Dus eerst maak je ze schoon en pel je ze. Snijd de scampi dan horizontaal tot de staart in tweeën. Zo verwijder je makkelijk het darmkanaal, dat je niet wilt eten.

Wat de pasta betreft raad ik een iets bredere of dikkere pasta aan, waar de saus aan blijft ‘plakken’. En in dit geval ‘vallen’ de scampi’s en de tomaatjes dan minder snel door de pasta naar de bodem van je bord. Kook je pasta al dente oftewel beetgaar in gezout water. Op het laatste moment doen we de pasta bij de scampi’s waarna de pasta nog even doorgaart. Ok, was de venkel en snipper hem heel fijn. Het loof van de venkel houd je apart want dat gebruiken we voor de afwerking. Leg het loof in een vochtig stuk keukenpapier in de koelkast, zo blijft het mooi fris.

Neem een ruime koekenpan en verhit hierin de olie. Bak de scampi’s in de hete olie en doe er wat verse zwarte peper over en een klein beetje zout. Ze moeten eigenlijk net roze beginnen te worden als we gaan blussen met een flinke scheut pastis. En dat mag toch zeker 50 ml zijn. Meer mag altijd. Ik zou het even flamberen. Een groot gedeelte van de alcohol verdwijnt zo en het zal de smaak erg mooi maken. En het is niet moeilijk of eng. Leg er gewoon een deksel naast. Doe de pastis in de pan, laat de drank een keer ronddraaien en warm worden in de pan en steek dan de alcohol aan. Meestal doven de vlammetjes vanzelf, zo niet dan leg je de deksel gewoon op de pan. Eén ding is wel belangrijk. De afzuigkap mag niet aan staan!!!

Doe nu de venkel en de kersttomaatjes bij de scampi’s en laat het nog een paar minuutjes stoven. Dit kan op voorwaarde dat je de scampi’s niet al gaar hebt gebakken voor je ze bluste met de pastis. Tip: halveer of vierendeel de kerstomaatjes. Het vocht in een tomaatje kan heel heet worden en als je deze dan openbijt in je mond… Dus halveer ze in elk geval. Staat leuk en geen gevaar om je mond te branden.

Doe nu de warme pasta erbij en roer alles goed door. Eventueel nog wat peper en zout toevoegen en we kunnen de borden opmaken. Je kunt voor diepe borden kiezen. Staat mooi en de pasta ligt lekker warm in een kuil en het eet ook gemakkelijk zo. Nu neem je het loof van de venkel en leg daarvan op elk bord iets. Dan nog een keer een draai van de pepermolen erover en we kunnen smullen! Hier hoort een lekkere fles wijn bij. Een mooie Viognier-Chardonnay is er erg lekker bij. Dit is een mooie druivencombinatie die het goed doet bij dit gerecht. Geniet er van!

 

Sabina

Sabina Kuik stelt maandelijks een gerecht samen dat aan boord te maken is. Sabina vaart zelf op een motorkruiser en heeft de nodige ervaring met het bereiden van gerechten aan boord.

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar