Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Blogs

Verse oesters en slibtongetjes

oesters en slibtongetjes
Gepubliceerd op 30 augustus 2017

We hebben een goede zomer. Voldoende zon en niet te veel regen. Tijd om het vaarseizoen zo lang mogelijk te rekken. Kinderen wel weer naar school, maar misschien kunnen we toch nog in de weekenden naar onze boot! Neem vrienden mee en geniet samen ’s avonds van een feestelijke maaltijd. Ga naar de plaatselijke visboer en koop daar verse vis. Dit keer oesters en sliptongetjes. En verras je vrienden hiermee. En proef de zee!

Ingrediënten (4 pers.)

• 3 tot 6 oesters p.p. • goede olijfolie • 1 citroen • 1 lente ui • frambozenazijn • honing • zwarte peper uit de molen Verder nodig: oestermes

oesters en slibtongetjesBereiding oesters

Verse oesters als voorgerecht. De oesters zitten meestal in een mandje. Daar bewaar je ze ook in. Je kunt ze zo’n negen dagen bewaren, maar mijn advies: eet ze als ze nog super vers zijn! .
Ik heb nu voor Zeeuwse Creuse oesters gekozen (holle oester) vanwege de zacht zilte en fruitigesmaak. Andere soorten zijn de Fine Claire en de Belons. Er is sprake van het oesterseizoen als de ‘r’ in de maand zit, dus van september tot en met april. De fransen noemen oesters ook niet voor niets ‘huitres’.

Voordat je de oesters opent maak je de frambozenvinaigrette en zet je de schaal klaar waarop je de oesters wilt serveren.

Snijd een citroen in plakken. Snijd één lente uitje in flinterdunne ringetjes. Pak een klein schaaltje en doe daar een scheutje olijfolie in, druppel daar wat frambozenazijn bij, een theelepeltje van de lente ui, beetje zwarte peper uit de molen en één of twee druppels honing. Roer dit goed. Proef even en kijk of je nog iets moet aanpassen.

Nu de oesters. Reken drie tot zes oesters per persoon. Een echte liefhebber eet er zo zes. En liever een oester te veel dan een oester te weinig.

Leg wat ijs op de schaal en maak de oesters open. Neem een dubbelgevouwen theedoek in je handpalm en leg de oester in de vouw. Zorg dat de platte kant boven ligt. Steek het oestermes in het scharnier tussen de twee helften en wrik hem voorzichtig naar binnen. Draai het mes zodat je de ‘deur’ opent. Houd de oester recht anders loopt het vocht er uit. Snijd voorzichtig de platte schelp er af. En snijd daarna de oester voorzichtig los in de schelp. Haal met de punt van het mes eventueel gruis uit de schelp. Leg de oester recht op het ijs, zo dat er geen vocht uit loopt. Zet de schaal met oesters op tafel met wat schijfjes citroen er naast. Zet de zwarte peper molen er naast. En je schaaltje met frambozenvinaigrette. Gebruik de vinaigrette met mate: maximaal 1/3 theelepeltje.

Drink er een lekker glas Champagne bij! Wil je liever wijn? Dan eventueel een Muscadet de sèvre et Maine of een Entre-deux-Mer. Of totaal iets anders, een lekker glas Manzanilla Sherry!

oesters en slibtongetjes

Ingrediënten (4 pers.)

• 4-8 schoongemaakte sliptongetjes
• peper en zout • bloem • zonnebloemolie • roomboter • 1 of 2 citroenen • handje fijngesneden platte peterselie.

oesters en slibtongetjes

Bereiding sliptong

Afhankelijk van de grootte, kiezen we één of twee tongetjes per persoon. En wat is de correcte spelling? Met een ‘p’ of een ‘b’? Het groene boekje zegt sliptong. De sliptong is zo klein dat hij makkelijk door het net slipt. Vandaar de naam.

oesters en slibtongetjes

Spoel de vis af met koud water en dep ze dan droog. Kruid de vis met wat peper en zout en haal ze dan door de bloem. Verwarm een grote pan op het vuur en doe hier wat olie en roomboter in. Wanneer de olie heet genoeg is, doe je de vis in de pan. Bak de vis zo’n kleine twee minuten per kant. Zorg dat de vis mooi goudbruin is. Vuur dus niet te hoog, want dan verbranden ze. Als de vis gaar is, leg die dan op de borden. Doe een klontje roomboter bij het bakvet in de pan, de peterselie er bij en het sap van een halve citroen. Roer dit en giet het in een kommetje. Dit is heerlijk om over de vis te serveren. Leg naast de vis ook wat schijfjes citroen. Maak een lekkere salade bij je vis en bak wat frieten. Zo heb je een heerlijk maaltijd!
Als begeleidende wijn een frisse Saint Veran of een goede koude Sancerre. Maar een Chardonnay uit de Nieuwe Wereld is er ook lekker bij.

Geniet er van!

Sabina
Sabina Kuik stelt maandelijks een gerecht samen dat aan boord te maken is. Sabina vaart zelf op een motorkruiser en heeft de nodige ervaring met het bereiden van gerechten aan boord.

 

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar