Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Blogs

Lamscurry met als dessert Tobleronemousse

Lamscurry
Gepubliceerd op 27 september 2017

De maand oktober is aangebroken. Het is al vroeger donker en deze maand brengt veel vallende bladeren en regelmatig regen. We worden een beetje voorbereid op de winter. In deze bijzondere maand gaan we over van zomertijd naar wintertijd en wel op de 28e. Dan gaat de klok één uur terug. Het sterrenbeeld voor deze maand is Weegschaal en Schorpioen. Op het noordelijk halfrond is oktober de tweede maand van de meteorologische herfst en op het zuidelijk halfrond is het de tweede maand van de meteorologische lente. In deze maand is er een Kinderboekenweek in Nederland, Halloween en Thanksgiving in een aantal andere landen, het Oktoberfest in München, Wereldstotterdag op 22 oktober, dierendag op 4 oktober, vrijdag de dertiende en een recept van lamscurry in het blad Motorboot! En er zullen zeker nog veel meer bijzondere dagen zijn in deze maand.

Lamscurry

Ingrediënten (4 pers.)

 • 800-1000 gr. lamsbout zonder bot
 • 2 rode pepers
 • 1 eetl. daram masala
 • 1 kaneelstok
 • 4 kruidnagels
 • 1/2 eetl. gemberpoeder
 • 1/2 eetl. tamarinde
 • 1 theel. kardemon
 • 2 gesnipperde uien
 • 3 à 4 tenen knoflook, gesnipperd
 • 3-5 eetl. gembersiroop
 • 1 pak spinazie à la crème
 • peper en zout
 • volle yoghurt
 • zonnebloemolie

Lamscurry

Het is natuurlijk makkelijk om lamsbout zonder bot te kopen maar als je het vlees met bot koopt dan snijd je het vlees gewoon van het bot af. En daarna snijd je het vlees in kleine stukken en peper en zout je het.

Neem dan een ruime pan en verhit daarin een paar lepels olie. Fruit dan de ui en de knoflook en voeg het vlees toe. Laat het een mooi bruin kleurtje krijgen en doe dan al de kruiden er bij.

Wat de rode pepers betreft, haal de witte kern en de zaadjes er uit. Deze geven anders te veel pittigheid. Snijd de pepers daarna in dunne reepjes en doe ze bij het vlees- en kruidenmengsel. Doe hier zo’n 200 ml heet water bij en roer alles goed door elkaar.

We laten het vlees zo’n twee tot drie uur zachtjes stoven. Zo nu en dan roeren we alles nog eens goed door en checken we of er nog genoeg vocht in de pan zit. Mocht je het idee hebben dat het wat te veel inkookt doe er dan nog een beetje heet water bij. Maar als je het zachtjes laat stoven dan hoef je er meestal geen heet water bij te doen. En de smaak is dan erg mooi en vol.

Als het vlees gaar en lekker mals is doe je er de spinazie à la crème bij en de gembersiroop. Meng alles goed en proef je curry en bepaal of je er nog wat siroop extra bij wil doen. Je kan er nu ook een paar eetlepels yoghurt aan toevoegen.

Echter je kan de yoghurt ook in een schaaltje op tafel zetten zodat ieder voor zich kan bepalen hoeveel yoghurt hij wil toevoegen.

Het is ook lekker om een mango chutney en wat sambal er bij te zetten. Serveer er een lekker geurende Basmati rijst bij.

En wat de wijnsuggestie betreft, denk aan een licht zoete Riesling uit Duitsland of een Pinot Gris uit de Elzas. Maar natuurlijk is een lekker glas Gewürztraminer ook een goede suggestie.

De daram masala, tamarinde en de kardemon kan je trouwens bij de supermarkt kopen. Mocht je het niet vinden dan kan je het zeker bij de toko kopen.

Laat het lekker smaken!

Ingrediënten Toblerone mousse (4 pers.)

 • 400 ml slagroom
 • 200 g Toblerone
 • 4 eetl. melk
 • 2 eetl. sinasappellikeur

Neem een ruime pan en vul hem voor driekwart met water en zet hem op het vuur. Als het water nog net niet kookt dan zet je (hang je) er een kleine pan in. Zo kan je de chocolade ‘au bain marie’ verwarmen.

Breek de Toblerone in stukken en doe die in de pan. De chocolade zal langzaam gaan smelten. Mocht het water nou gaan koken zet het vuur dan laag. Want het is de bedoeling dat het water niet kookt maar gewoon goed heet is en blijft. Anders zou de chocolade te snel smelten en zelfs kunnen ‘verbranden’.

Als de chocolade bijna helemaal gesmolten is doe je de melk en de likeur er bij. En roer je dit rustig door elkaar. Je zal zien dat het een mooi homogeen mengsel wordt.

Lamscurry

Haal de pan nu uit het water en laat het mengsel een kleine 10 minuten afkoelen en rusten. In deze tijd kan je de slagroom gaan kloppen. Doe er geen suiker doorheen want de chocolade is al zoet genoeg van zichzelf. Maar mocht je een echte zoetekauw zijn doe er dan een kleine beetje vanillesuiker door. Klop de slagroom goed stijf.

Nu gaan we de slagroom mengen met de chocolade. Spatel de slagroom door het mengsel heen. Niet roeren want anders gaat de lucht uit de slagroom maar rustig spatelen. Als het klaar is verdeel je het over 4 glazen en zet je deze afgedekt een paar uur in de koelkast. Als je het serveert kan je de mousse garneren met bijvoorbeeld wat frambozen.

We kunnen natuurlijk bij dit dessert een lekker glaasje sinaasappellikeur drinken.

Geniet er van!

Sabina
Sabina Kuik stelt maandelijks een gerecht samen dat aan boord te maken is. Sabina vaart zelf op een motorkruiser en heeft de nodige ervaring met het bereiden van gerechten aan boord.
Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar