Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Blogs

Haringsalade en poffertjes als dessert

Haringsalade en poffertjes
Gepubliceerd op 31 mei 2018

Tijdens een dagje varen is het heerlijk om je te verheugen op het arriveren in de haven. En het plaatsje waar je aangekomen bent te verkennen. Je zoekt de plaatselijke winkels op om inkopen te doen en staat niet veel later lekker te kokkerellen in je kombuis. Maar je kunt natuurlijk ook ergens een hapje gaan eten. Bevalt de plek waar je ligt? Dan blijf je gewoon de volgende dag fijn liggen. Dat stukje vrijheid is het mooie van het varen. Ik denk daarom ook veel boten de naam vrijheid hebben. Ik heb deze keer de vrijheid genomen om een lekker ouderwets recept van haringsalade te maken en ouderwets lekkere poffertjes.

Ingrediënten haringsalade (6 pers.)

 • 800 gr. aardappelen
 • 6 zoute haringen
 • 6 rolmopsen
 • 6 eieren
 • 1 pot zilveruitjes
 • 1 pot augurken
 • 4-6 grote tomaten
 • 1-2 zoet/zure appels
 • 4-6 eetl. mayonaise
 • 2 eetl. yoghurt
 • scheut tabasco
 • peper en zout

Bereiding

Deze haringsalade is een frisse zoetzure salade, die je als lunch kan gebruiken, maar ’s avonds ook lekker is als tapasgerechtje of gewoon als avondeten. Eet er stevig bruin brood, roggebrood of stokbrood bij.

Haringsalade en poffertjesKook de aardappels in gezouten water, giet ze af en laat ze goed afkoelen. In de tussentijd kan je de mise en place doen. Dus snijd de zoute haring en rolmopsen in kleine blokjes, net als de uitjes en augurk van de rolmops. Kook de eieren tot ze hard zijn, laat ze met koud water schrikken, pel ze en snijd ze ook in kleine stukjes. De zilveruitjes kan je halveren, maar je mag ze ook heel laten. Wat de hoeveelheid betreft, doe dat naar smaak, maar gebruik ten minste een halve pot. Wel even laten uitlekken.

Neem grote augurken en gebruik er minimaal vier. Naast smaak geven ze ook kleur aan de salade. Ook hier geldt: wil je meer augurken snijden, doe dat dan. De tomaten snijd je ook in kleine blokjes. Deze geven de salade wat zoets en brengen ook weer kleur in de salade. Nu de appels. Je hoeft ze niet te schillen, maar alleen in kleine stukjes te snijden.

Neem een grote schaal waar je alle ingrediënten in gaat doen. In de pan waar je de aardappels in gekookt hebt, stamp je de aardappels. Dan doe ze in de grote schaal en voeg je de de mayonaise en de yoghurt toe. Roer deze goed door de aardappels en kijk hoe smeuïg het mengsel is. Vind je het niet smeuïg genoeg? Voeg dan nog wat mayonaise en yoghurt toe. Peper en zout erover en weer goed mengen. Gebruik niet te veel zout, want de zoute haringen geven natuurlijk ook smaak straks. Doe er een scheut tabasco bij, meng dit goed en proef even. Als je dat lekkere smaakje lichtjes proeft, heb je er voldoende ingedaan. Het moet zo zijn dat je bij het eindresultaat een soort ‘bite’ krijgt.

Nu kan je de andere ingrediënten toevoegen. Als je salade klaar is, kan je hem garneren met schijfjes hardgekookte eieren, tomaten, komkommer. Bij deze salade kan je rustig je fantasie gebruiken. Voeg er gerust komkommer, bietjes of stukjes bleekselderij aan toe. Bedenk wel dat de salade roze wordt, als je bietjes toevoegt en dat biet veel van de smaak bepaalt. Drink er een lekkere kop hete thee bij, maar een glaasje aquavit combineert ook erg goed!

Ingrediënten poffertjes

 • 250 gr. bloem
 • 1.5 tl. bakpoeder
 • snuf zout
 • 400 melk
 • 2 eieren
 • 1 vanillestokje
 • goede boter
 • poffertjespan

Neem een mengkom en hierin doe je de bloem, de bakpoeder en het zout. Roer dit even goed door elkaar. Nu kan je de melk er aan toe gaan voegen. Iedere keer een beetje melk in de kom en dan goed mengen. De twee eieren kluts je even snel apart en dan kan je ze aan het mengsel toevoegen. Neem het vanillestokje en schraap de zwarte merg er uit. De merg gebruik je in het bloemmengsel. Het zal een heerlijke smaak aan je poffertjes geven. Nu mix je dit alles tot een mooi glad beslag.

Pak de poffertjespan en zet deze op je fornuis. Laat de pan goed heet worden. Doe in ieder kuiltje van de pan een klein beetje boter. Eventueel doe je dit met een kwastje. En dan lepel je het kuiltje half vol met het beslag. Als het poffertje zachtbruin is geworden dan draai je hem om met een vork en laat je de andere kant bruin worden.

De poffertjes in een schaaltje op tafel zetten of gewoon portioneren op een bordje. Je kan er wat boter bij doen en er poedersuiker over strooien. Er is tegenwoordig ook suiker gemengd met kaneel en dat zou je er ook over kunnen doen.

Eet smakelijk!

Sabina
Sabina Kuik stelt maandelijks een gerecht samen dat aan boord te maken is. Sabina vaart zelf op een motorkruiser en heeft de nodige ervaring met het bereiden van gerechten aan boord.

 

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar