Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Blogs

Piepkuiken uit de oven

Piepkuiken uit de oven
Gepubliceerd op 29 januari 2021

Een lekkere kip uit de oven kennen we allemaal. Nu kiezen we echter voor piepkuiken uit de oven. Een piepkuiken heeft een heerlijke verfijnde en zachte smaak en is natuurlijk ook veel sneller klaar dan een kip. Het staat ook erg leuk op je bord, zo’n eigen klein kippetje wat je niet hoeft te delen! Soms heeft de poelier ze niet op voorraad maar je kunt ze gewoon even van tevoren bestellen.

Piepkuiken uit de oven

Ingrediënten (2 pers.)

 • 2 piepkuikens
 • 1 teen knoflook
 • 100-120 g goede boter
 • 60-80 g goede boter
 • Laurier
 • Tijm
 • Salie
 • Oregano
 • Rozemarijn
 • Dragon
 • Peper
 • Zout
  Optioneel:
 • 4 eetl. honing
 • 4 eetl. mosterd

Bereiding

Het piepkuiken dat we bereiden, vullen we met boter en gemengde kruiden. De kruiden die we gebruiken, kunnen we vers of gedroogd nemen. Het makkelijkste is gedroogde kruiden. Qua smaak is er wel een verschil te proeven of je verse kruiden of gedroogde kruiden gebruikt. Met de gedroogde kruiden moet je veel meer opletten. Hierbij moet je je goed aan de aangeven hoeveelheden houden en nog meer proeven. Je kan bijvoorbeeld een beetje gedroogde kruiden nemen en aanvullen met verse kruiden. Dat is een hele lekkere optie!

We gaan beginnen met de piepkuiken uit de oven! Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd het grote stuk boter in kleine stukken en meng dit smeuïg met de zeer fijngesneden knoflook. Je neemt een mespuntje van alle gedroogde kruiden en peper en zout en je mengt alles goed door de boter. Vul eventueel aan met verse kruiden. Je maakt het zo echt lekkerder! Het mag best flink gekruid zijn om zo voldoende aroma aan de piepkuikens te geven. Vul de piepkuikens met de gekruide boter en strooi ook nog een beetje peper en zout over de piepkuikens.

Arroseren

Doe ze in een ovenschaal en als je wilt kun je de piepkuikens nog insmeren met de honing en de mosterd. Leg op allebei nog een klontje boter. Verdeel ook in de schaal nog een aantal klontjes boter. Zo kun je de piepkuikens tijdens het bakken bevochtigen met de gesmolten boter. Dat heet arroseren. Een mooi woord voor het bedruipen of overgieten van een ingrediënt met het vocht waarin het gebakken wordt. Zo krijg je een betere bruining en droogt het vlees minder uit.

Bak de piepkuikens 25 tot 30 minuten en tijdens het bakken in de oven overgiet je de piepkuikens meerdere keren. De boter die in de buikjes van de piepkuikens zit, smelt vanzelf en zo komen ook de kruiden langzaam in het braadvocht. Het is dus super lekker als je ze regelmatig arroseert! Om te weten of je piepkuikens gaar zijn kun je met een satéstokje in het dikste deel van de piepkuikens prikken.

Je piepkuikens zijn gaar als het vocht wat eruit komt, transparant is. Werk je met een thermometer, dan moet de kerntemperatuur 72-74 graden zijn. Dan is je vlees gaar en sappig. Het is beter om met een thermometer te werken omdat je dan toch zekerder weet dat je piepkuikens gaar zijn. Ik heb er lekkere zelfgemaakte friet bij gemaakt en een frisse salade met een honing/mosterd dressing. De honing en mosterd kun je dus gebruiken om je piepkuikens mee in te smeren en/of je gebruikt het in je dressing voor een smakelijke salade.

Aan tafel!

Natuurlijk kun je er ook een smeuïge aardappelpuree bij eten. Het is zalig om wat klein gesneden, gebakken champignons, bieslook, lente-uitjes, crème fraîche en twee eetlepels geraspte kaas toe te voegen aan de puree. We drinken er een lekker glas wijn bij, bijvoorbeeld een witte Bourgogne, jonge Chardonnay uit Nieuw Zeeland, een Viognier of bijvoorbeeld een jonge Chileense Merlot. Ga heerlijk genieten van de piepkuiken uit de oven! Van het bereiden en daarna samen aan tafel!

 

Sabina

Sabina Kuik stelt maandelijks een gerecht samen dat aan boord te maken is. Sabina vaart zelf op een motorkruiser en heeft de nodige ervaring met het bereiden van gerechten aan boord.

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar