Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Blogs

Pad Kpapow Gai: pittige kip met Thaise ‘holy’ basilicum

Pad Kpapow Gai
Gepubliceerd op 27 maart 2020

De meeste boten gaan in april de winterstalling uit en het water in. En de boten die in de winter in het water in de haven hebben gelegen, daar gaan de zeildoeken vanaf. Dan een grote schoonmaak van binnen en van buiten en we kunnen weer van het nieuwe seizoen gaan genieten. De havens komen weer vol te liggen met vaste ligplaatshouders en passanten. We zitten vol met plannen voor relaxte vaarvakanties of weekendtripjes! Zoals ze in het mooie noorden van ons land zeggen: It giet oan. En ook in de kombuis met deze Pad Kpapow Gai!

Ingrediënten (2-3 pers.)

 • 500 g kippendijen
 • 1 bos verse Thaise holy basilicum
 • 4-6 teentjes knoflook
 • 1-2 sjalotten
 • 2 rode pepers
 • 1 el oestersaus
 • 2 el vissaus
 • 1 el sojasaus (light)
 • 80 ml kippenfond
 • 1 el bruine suiker
 • 1 el witte suiker
 • 2 el zonnebloemolie

Pad Kpapow GaiBereiding

We maken een bekend Thais gerecht, dat je zowel op straat als in een restaurant in Thailand eet: Pad Kpapow Gai. Het is echt comfort food voor de Thai, die het heel heet eten. Ik gebruik slechts twee rode pepers, dus het is echt niet heet.

Eerst snijden we de sjalot en knoflook fijn en de rode peper in halve ringen. Vergeet niet de zaadjes te verwijderen. Haal de blaadjes van de stengels van de basilicum, leg er een aantal op elkaar en rol deze op als een sigaar. Snijd hier smalle reepjes van en snijd die daarna overdwars door. Herhaal dit tot je alle basilicum hebt gesneden. De Thaise holy basilicum die je bij de Aziatische supermarkt of de toko koopt, geeft dit gerecht een hele fijne smaak. Je kan deze niet vergelijken met Italiaanse basilicum, de smaken lijken totaal niet op elkaar. Je gaat deze basilicum vast vaker gebruiken in andere gerechten, het is heerlijk!

Kippendijen snijden

Neem nu een schaal en doe daar de kippenfond, oestersaus, vissaus, sojasaus en bruine en witte suiker in. Roer goed door elkaar. Snijd de kippendijen in stukjes van zo’n anderhalve centimeter. In Thailand wordt het vlees vaak zo klein gesneden dat het bijna gehakt is. Dus als je dat wil doen, dan kan dat. Ik kies daar niet voor, omdat ik graag een ‘bite’ wil en wil voorkomen dat het vlees te droog wordt tijdens het roerbakken.

Doe de olie in een wokpan, laat deze goed heet worden en doe het kippenvlees erbij. Roerbak dat 2 tot 3 minuten. Het vlees heeft dan geen rauwe kleur meer. Nu kunnen de sjalot, knoflook en rode peper erbij. Blijf roeren totdat de sappen van het vlees en de kruiden wat gaan karamelliseren op de bodem van de pan. Dit duurt 2 tot 3 minuten. Voeg dan een eetlepel van de saus toe. Die zal direct gaan koken en ook karamelliseren. Roer intussen alles goed door elkaar.

Na ongeveer een minuut giet je de rest van de saus erdoor en blijf je roeren. Eerst maakt de saus de aanbaksels los en dan gaat de saus op het vlees ‘plakken’. Dit duurt zo’n twee minuten. Voeg nu de holy basilicum toe en roer alles goed. Het lijkt erg veel, maar het slinkt vanzelf. Dus gewoon lekker toevoegen die holy basilicum. Het vuur kan uit. Nu gaan we het bord opmaken.

Gebakken ei

De Thai eten vaak een gebakken ei bij Pad Kpapow Gai. Het romige van het ei en het lopende eigeel passen er goed bij. Wil dit je ook? Bak je ei dan niet in de boter, maar in de olie, veel olie. Zo frituur je hem bijna. Dat smaakt super!

Doe een goede portie rijst op een bord en leg daar de heerlijke kip met basilicum bij. Eventueel dus een gebakken ei en je kan gaan smullen van deze Pad Kpapow Gai! Je maakt het compleet met een lekker biertje. Misschien Thais bier?

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar