Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Blogs

Moelleux au chocolat

Moelleux au chocolat
Gepubliceerd op 26 maart 2021

Het is weer tijd voor een dessert! En dan ook wel een heel erg lekker dessert: de lekkerste en makkelijkste moelleux au chocolat! Oftewel een chocoladecakeje met een lopend chocoladehart. Als het uit de oven komt en je snijdt het open, dan loopt de chocolade er zo uit. Het staat vaak op het menu in een restaurant en is een echte favoriet. Thuis wordt dit weinig gemaakt omdat het zo gecompliceerd lijkt en men niet zeker is of het wel gaat lukken. Nou, geen nood, probeer dit recept maar en je hebt een zalig dessert! Ik kan je verzekeren dat dit recept makkelijk is en absoluut lukt! Bovendien ben je er niet lang mee bezig, ook heel belangrijk.

Moelleux au chocolat

Ingrediënten (2 pers.)

  • 100 g pure chocolade
  • 110 g boter
  • 2 eieren
  • 2 eidooiers
  • 100 g suiker
  • 50 g bloem
  • snufje zout
  • spuitzak
  • 2 serveerringen

Bereiding

Neem een ruime sauspan. We gaan de chocolade langzaam laten smelten samen met de boter. Koop een goede kwaliteit chocolade met een zo hoog mogelijk cacaogehalte. Dan smaakt je dessert alleen maar lekkerder! Meng intussen de twee eieren en de twee eidooiers. Klop het mengsel goed los. Dan pas doe je de suiker er bij en roer je dit samen goed luchtig. Zeef de bloem er boven op en klop met de garde tot je een glad en klontervrij beslag hebt. Zeef de bloem wel, want dat komt je deeg echt ten goede. Daar ben je zo mee klaar. Doe er een snufje zout door en roer alles nog eens goed door. Haal de sauspan van het vuur en laat het één minuut staan. Schenk dan het mengsel van de gesmolten chocolade en de boter bij het beslag en roer dit goed door. Giet het beslag in de spuitzak en leg de zak een half uur in de koelkast. Zo koelt het af en kan het wat opstijven. Vlak voor het serveren bak je de moelleux.

Warm de oven voor op 210 ºC zonder de bakplaat. De binnenzijde van de serveerringen (7 of 8 cm doorsnede) vet je in met wat boter en daar strooi je wat bloem over. Zo kun je ze straks makkelijk uit de ringen halen. Of neem een boterspray van Dr. Oetker en spray daar de serveerringen mee in, dat werkt ook erg goed. Zet de ringen op de bakplaat op een bakvel of bakmat. Vul elke ring voor 3/4 met het beslag. Het gebak zal nog wat rijzen tijdens het bakken in de oven. Dan bak je de moelleux 8 tot 10 minuten op 210 ºC. De baktijd hangt een beetje af van het type oven. Als de baktijd verstreken is haal je de bakplaat uit de oven. Schuif bijvoorbeeld een pannekoekenmes onder de ring en zet dan de ring op het dessertbord. Voorzichtig schuif je dan de ring er af. Als dat niet goed lukt, neem dan een aardappelmesje of een paletmesje om het gebak los te snijden langs de kanten van de ring. Als je de ring hebt ingesmeerd dan komt de moelleux au chocolat echt wel los. Uiteraard meteen serveren, want het hart van de moelleux moet warm en vloeibaar blijven.

Ik heb zelf alleen fris rood fruit bij de moelleux au chocolat gebruikt. Het is een machtig dessert, dus vandaar geen slagroom of ijs. Maar als je kleinere serveerringen gebruikt dan kun je zeker wat ijs en/of slagroom toevoegen! Leg dan naast het verse fruit een lekkere bol vanille ijs met eventueel een dot slagroom. De slagroom zou je kunnen verrijken met een scheutje sinaasappellikeur!

Laat dit dessert je smaken. Je zult er hoge ogen mee scoren! Als je graag een glas wijn bij dit dessert wilt drinken, dan adviseer ik een heerlijk glas Banyuls of een mooie rode vintage port. Geniet ervan!

Sabina

Sabina Kuik stelt maandelijks een gerecht samen dat aan boord te maken is. Sabina vaart zelf op een motorkruiser en heeft de nodige ervaring met het bereiden van gerechten aan boord.

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar