Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Blogs

Lekkere pittige spareribs

Pittige spareribs
Gepubliceerd op 17 juni 2019

Pittige spareribsZomer, barbecuetijd! Dat doen we toch ook op de boot? Ik zie altijd allerlei kookmogelijkheden op een boot: fornuis, oven, magnetron, Cobb cooker, grill en barbecue. We eten op de boot, in het gras ernaast, op de steiger, enzovoort. Dat is in de zomer genieten! Daar hoort ook een gerecht als spareribs bij. Ik heb gekozen voor lekkere pittige spareribs maar het is niet zo dat ze heel erg pittig zijn, hoor. Je kan dit gerecht thuis voorbereiden en daarna neem je de spareribs lekker mee naar de boot om ze daar verder te bereiden of je maakt alles op de boot. Wat je wilt en wat je mogelijkheden zijn!

Ingrediënten

 • 1-1 1/2 kilo spare ribs
 • 1-1 1/2 l bouillon
 • 3-4 rode pepers
 • groot stuk verse gember
 • 2 uien
 • 5 teentjes knoflook
 • 150-200 ml ketjap manis
 • 2 el bruine suiker
 • 2 el honing
 • 250 ml zoete chilisaus
 • groot blikje tomatenpuree
 • zout en peper

Bereiding

Vraag de slager of hij het vlies aan de achterkant van de spareribs wil afhalen. Dit is belangrijk want anders blijven de ribbetjes wat taai en komt het vlees ook minder makkelijk van het bot. Snijd de spareribs in porties.

We gaan nu de marinade maken. Neem een ruime pan en doe daar de bouillon in, bijvoorbeeld een kippenbouillon. Verwijder de zaadjes uit de rode pepers en snij de pepers fijn, net als de gember. Snipper de ui en knoflook en voeg alles aan de bouillon toe. Zo ook de ketjap manis, bruine suiker, honing, chilisaus en tomatenpuree. Roer goed door en breng aan de kook. Dan proef je of je hem wat pittiger of zoeter wilt hebben. Een tussendoorproef! Voeg rode peper of sambal oelek toe als het wat pittiger mag en honing en eventueel wat ketjap manis om de marinade zoeter te maken. Zout en peper kunnen er nu ook bij.

Als de marinade kookt en je hebt geproefd, dan kunnen de spareribs erbij. Kook ze op een matig vuur in zo’n 30 minuten gaar. Haal ze uit de pan en leg ze in een ruime schaal waar je de helft van de marinade bij doet. Laat de andere helft in de pan, deze ga je nu langzaam inkoken. Laat de schaal met spareribs afkoelen en zet die daarna koud weg. De ingekookte marinade bewaar je tot het moment van bereiding. Je kunt als je de marinade gaat gebruiken nog eens proeven en beslissen of je de smaak wilt wijzigen. Straks gebruik je de marinade namelijk om het vlees mee in te smeren.

Wil je de spareribs in de oven bereiden, verwarm die dan voor op 180 graden. Leg de ribbetjes met de holle kant naar beneden op het rooster en bestrijk ze met de ingekookte marinade. Bak ze ongeveer 15 minuten en als je wilt mag je ze tussendoor nog eens bestrijken met de marinade. Bak ze niet langer, dat is niet nodig; ze zijn al gaar en je verwarmt ze eigenlijk nu.

Ga je ze op de barbecue bereiden, zorg dan dat de kooltjes mooi wit – en dus goed heet – zijn. Leg de ribbetjes op het rooster en bestrijk ze met marinade. Ook hier geldt: leg ze met de holle kant naar onder. Keer ze na 5 minuten om en na een paar minuten nog eens. Bestrijk ze nog een keer met marinade. Nog even en ze zijn klaar!

Bij spareribs kan je van alles eten: stokbrood, aardappelsalades, gepofte aardappels, maiskolven, friet. Ook kan je de marinade verwarmen en die als saus op tafel zetten. We drinken er natuurlijk iets lekkers bij. Denk aan een heerlijke Malbec uit Argentinië, een Merlot uit Chili, een Carmenere uit Chili of een Zinfandel uit de Verenigde Staten. Maar een mooi IPA biertje is ook zalig, geniet er van!

Sabina
Sabina Kuik stelt maandelijks een gerecht samen dat aan boord te maken is. Sabina vaart zelf op een motorkruiser en heeft de nodige ervaring met het bereiden van gerechten aan boord.
Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar