Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Blogs

Verse kreeft en als dessert aardbeien met Anisette en slagroom

Kreeft
Gepubliceerd op 26 mei 2017

Voor een speciale avond aan boord kun je kreeft eten en die zelf bereiden. Daar kun je met z’n tweeën van genieten, maar je kunt ook vrienden uitnodigen! Het kreeftenfeest sluit je af met verse aardbeien met Anisette en slagroom en dan voldaan nagenieten op het achterdek.

KreeftIngrediënten (2 pers.)

• 1 verse kreeft (500-700 g) • 2,5 l water • 0,5 l witte wijn • 1 laurierblaadje • 1 prei • 1 wortel • 5 stengels peterselie • 1 ui • 1 geplette teen knoflook • peper en zout • 4 geplette peperkorrels • 1 citroen • 150 g goede boter • kropsla en veldsla.

Benodigdheden

• Kreeftentang • Kreeftenvork • Schaaltje met water en citroen • Bordje voor de schaal • Servetten.

Bereiding

Zelf kreeft bereiden is niet moeilijk! Neem een grote pan en doe daar twee en halve liter water een halve liter witte wijn in. Snij de groenten grof. Als je dit niet doet, dan plakt alles na het koken aan de kreeft. Zet het vuur onder de pan aan en doe de ingrediënten in de pan. Het laurierblaadje, de gesneden prei, de grof gesneden wortel en de gehalveerde ui. Het teentje knoflook pletten, net als de peperkorrels en voeg je ook toe. Dan ook de stengels peterselie erbij en ruim peper en zout. Laat de bouillon aan de kook komen en laat het zo’n 15 minuten zachtjes trekken. Proef dan je bouillon en voeg naar smaak peper en/of zout toe.

In de tijd dat je de bouillon bereidt, kun je de kreeft even in de vriezer doen. Op deze manier verdoof je de kreeft. Een kreeft heeft altijd elastiekjes om zijn scharen. Dit doet men omdat kreeften vaak niet zo aardig zijn naar elkaar en elkaar vaak verwonden. Maar als we de kreeft koken, dan zonder de elastiekjes want die zorgen voor een rare bijsmaak.

Is je bouillon klaar en goed heet, dan pak je de kreeft met je hand bovenop z’n rug, je knipt de elastiekjes door en je steekt de kreeft met z’n kop als eerste in de bouillon. Zo is hij direct dood! Dus niet de staart als eerste!

Zorg dat de bouillon blijft koken (niet te hard) want dan heb je het garingsproces goed onder controle. Met de kreeft in de pan doe je direct de deksel er weer op. Een kreeft van 500 g kook je zo’n 7 minuten en iedere 100 g zwaarder is twee minuten kooktijd er bij. Neem de gare kreeft uit de pan en leg je hem op een plank waar je hem op doormidden snijdt en z’n scharen kraakt. Zet de punt van je koksmes net achter de kop en snijd naar voren (richting ogen) de kop open. Dan draai je de kreeft met z’n staart naar je toe en snijd je vanaf het punt waar je net met je mes begon naar de staart toe. Zo halveer je de kreeft. Boven bij de kop vind je de maag. Die haal je er uit. En het maag/darmkanaal haal je er ook uit.

Kreeft
Nu kun je de kreeft serveren en dat kan op twee manieren. Je kan de halve kreeft zo op het bord leggen en aan tafel de kreeftenschaal het vlees met een kreeftenvork losmaken in de staart en met de kreeftentang/schaar de scharen kraken. Je kan dan met de kreeftenvork het vlees er uit halen. Het is wel handig om de scharen van te voren van het lichaam af te draaien. Echter, je kan dit werk ook al doen voordat je de kreeft opdient.
In de dunne pootjes van de kreeft zit ook vlees, maar het lukt niet altijd om daar met je vorkje bij te komen. Dus kan je de pootjes maar beter uitzuigen. Want al het vlees van de kreeft kan je eten, je moet er alleen wat voor doen. Kreeft eten is niet alleen lekker maar ook leuk.

Serveer de kreeft op een bordje met wat sla er op en giet wat gesmolten boter over de kreeft. Serveer de rest van de boter in een schaaltje. Dan kan ieder naar eigen smaak nog boter nemen. En voor wie het lekker vindt, zijn een paar druppels citroen over het vlees ook heel smakelijk.

Op de foto staat naast de kreeft het dessert, maar dat was alleen voor de foto. Ik vond het contrast zo leuk. Maar zelf niet doen hoor! Je kunt naast de kreeft frieten eten of gebakken stokbrood, of alleen een salade.

KreeftWijntip: een goede Chablis, een hoge kwaliteit Chardonnay, een Puligny-Montrachet of een droge Champagne.

Dessert

Als dessert hebben we verse aardbeien met slagroom en wat Anisette er overheen. Was de aardbeien, doe ze in een schaaltje en sprenkel daar wat Anisette over. Dan een beetje zwarte peper uit de molen en lepel wat slagroom naast de aardbeien. Zet de fles Anisette gewoon op tafel. Mocht je iets meer willen bij je aardbeien dan staat de fles al klaar!
Geniet van het heerlijke diner en van de fijne avond!

Sabina
Sabina Kuik stelt maandelijks een gerecht samen dat aan boord te maken is. Sabina vaart zelf op een motorkruiser en heeft de nodige ervaring met het bereiden van gerechten aan boord.
Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar