Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Blogs

Gegratineerde oesters met champagne

Gegratineerde oesters met champagne
Gepubliceerd op 20 november 2000

Wat een jaar is dit geweest! Het begon goed en toen veranderde alles! Corona heeft ons leven erg beïnvloed, maar met alle ups en downs zijn we toch het jaar doorgekomen. De feestmaand december is aangebroken, die dit jaar ook anders zal zijn. Maar we maken het beste ervan en gaan gewoon genieten! Daarom heb ik deze keer voor een gerecht met gegratineerde oesters met champagne gekozen. Je moet namelijk zelf de slingers en de feestverlichting ophangen in je leven en dan is oesters eten een fantastisch begin. Laat je verrassen door dit zalige recept en ga genieten. Ik wens jullie alvast hele fijne feestdagen en een goede jaarwisseling!

Ingrediënten (6 pers.)

  • 12 oesters
  • 2 sjalotjes
  • 4 scheuten champagne
  • 500 ml room
  • 200 ml opgeklopte room
  • 2 eierdooiers
  • evt. verse witte peper

Bereiding

Hoe feestelijk en lekker is het om met Kerst en/of Oud en Nieuw als hapje of voorgerecht oesters te eten? Nu is het zo dat niet iedereen van oesters houdt. Maar… als je ze gratineert wordt dat ineens een heel ander verhaal. Dus verras je gasten met deze zalige en makkelijk te maken gegratineerde oesters met champagne! Ik heb voor twee oesters per persoon gekozen, maar dat mogen er ook zeker drie zijn. Gewoon, omdat ze zo lekker zijn! Maak eerst de oesters open en maak ze los van de onderste schelp. Vang het vocht van de oesters op en zeef dit vocht boven een schaaltje. Doe de oesters bij het gezeefde vocht. Voeg hier vier scheuten champagne aan toe. Eventueel kun je ook witte wijn gebruiken.

Verhit een lege steelpan op het vuur. Laat de pan goed warm tot heet worden, maar zorg wel dat hij niet te heet is. Nu giet je in één keer het vocht en de oesters in de pan. Zou de pan te heet zijn dan bruist en spat het geheel veel te veel, dus wees voorzichtig. Laat de oesters zo’n 15 seconden per kant koken. Dan schep je ze uit de pan en leg je ze op een droge theedoek. Voeg de gesnipperde sjalot en de room toe aan het vocht en roer alles goed door. Dit laat je rustig inkoken. Neem de steelpan van het vuur en laat het geheel even wat afkoelen, want we gaan het eigeel toevoegen.

Klop het eigeel even los voordat je dit doet en voeg het dan in kleine beetjes al roerende aan de saus toe. Laat je de pan op het vuur staan, dan stolt het eigeel en dat mag niet. Nu mag je de saus door een zeef gieten. Je krijgt dan een hele mooie gladde saus. Ik doe het vaak niet omdat ik de stukjes sjalot erg lekker vind in de saus. Voeg nu de opgeklopte room toe. Doe eerst de helft van de room er bij en meng het geheel. Dan even proeven. Vind je de saus wat te sterk, dan doe je er meer room bij. De ene keer is de smaak wat sterker dan de andere keer. Dit komt omdat er dan meer oestervocht in de oesters heeft gezeten en dat zorgt voor een wat sterkere smaak.

Intussen heb je de schelpen waar de oesters in zaten, de onderkanten, even schoongemaakt. Gewoon onder de warme kraan houden en daarna afdrogen. Zo kan er geen gruis meer inzitten en dat is belangrijk. Laat de grill van je oven goed warm worden (zo’n 5 minuten). Dit is belangrijk want anders garen de oesters veel te langzaam en dat komt de smaak niet ten goede. Leg de oesters terug in de schelpen en giet er een goede lepel saus over. Je hoeft de oester niet meer te zien. Leg op een ovenvaste schaal wat verfrommeld aluminium folie en plaats daar de oesters op. Ze moeten mooi recht liggen anders loopt de saus er uit.

Grill de oesters zo’n 3 minuten bovenin de oven. Zodra de bovenkant een mooi kleurtje heeft, haal je de oesters eruit. Indien gewenst, maal je wat witte peper over de oesters. Omdat je champagne gebruikt hebt in de saus voor de oesters, is het natuurlijk niet alleen erg lekker om hier champagne bij te drinken maar ook heel feestelijk! Geniet van deze heerlijke gegratineerde oesters met champagne en nogmaals de beste wensen en tot volgend jaar!

Sabina

Sabina Kuik stelt maandelijks een gerecht samen dat aan boord te maken is. Sabina vaart zelf op een motorkruiser en heeft de nodige ervaring met het bereiden van gerechten aan boord.

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar