Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Blogs

Garnalen en zalm op de BBQ

Kombuis
Gepubliceerd op 10 juni 2016

Het barbecueseizoen is weer begonnen. Veel van ons hebben een barbecue aan boord. Eventueel wat voorbereiding in de kombuis en dan kunnen we van ons avondmaal genieten bij de gezelligheid van de barbecue. Dat hoeft niet per se ’s avonds; ’s middags kunnen we natuurlijk ook barbecueën. Pas geleden kreeg u een vleesrecept. Nu een visrecept.

Sabina
Ingrediënten (4 pers.)
• 400-500 gr verse zalmfilet • ongekookte garnalen, 6-8 p.p. • 1 mango • 1 avocado • 1 kleine Spaanse peper • 2 tenen knoflook, zeer fijn gesneden • verse koriander naar smaak • zout naar smaak • 2-3 eetl. limoensap voor de salsa • een paar eetl. limoensap voor de marinade • 1 klein rood uitje, fijn gesneden • 2-3 eetl. olijfolie • saté prikkers.

Bereiding
Snijd de avocado, de mango en de tomaten in kleine stukjes. Snijd de Spaanse peper heel klein, maar zorg wel dat de pitjes er allemaal uit zijn. Ook de knoflook en het korianderblad snijd je fijn. Dit gaat allemaal in een schaal en roer het geheel voorzichtig door elkaar. Dan de fijn gesneden rode ui erbij. Zout naar smaak en daarna het limoensap en de olijfolie toevoegen. Dit alles husselen totdat alles goed gemengd is. Wie niet van koriander houdt, kan basilicum of peterselie gebruiken. Dit smaakt wel heel anders.
Zet de afgedekte schaal in de koelkast en laat het een uurtje staan. Zo werken de smaken goed op elkaar in. Bereid in de tussentijd de zalm en de garnalen en maak de bbq aan. Leg de saté prikkers even in water en laat ze weken. Zo verbranden ze niet op de bbq.
Snijd de zalm in gelijke blokjes van zo’n 4 cm en maak de garnalen schoon. Dat wil zeggen: haal het darmkanaal uit de garnaal. Dit is het zwarte lijntje in z’n ruggetje dat loopt vanaf z’n kop tot aan z’n staart. Snijd de rug van de garnaal een paar millimeter in en met een vork wip je zo het spijsverteringskanaal er uit.
Leg de garnalen en de zalm een kwartiertje in een schaal en doe daar een paar lepels limoensap overheen. Zo marineer je het geheel.
Hierna kun je de zalm en de garnalen op de prikkers rijgen. Natuurlijk kun je ook wat zwarte peper op de vis strooien, het is niet nodig maar smaakt lekker.
Als de bbq op temperatuur is, smeer dan wel wat olie op het rooster zodat de vis niet zo blijft plakken.
Leg de prikkers 4-5 minuten per kant op de bbq en de garnalen zo’n 3 minuten per kant. Draai de zalm voorzichtig om met een spatel. Als de vis nog helemaal vastzit, dan even geduld en zachtjes met de spatel er onder duwen. Dan komt de zalm meestal los. Houd het goed in de gaten, beter te kort dan te lang geroosterd. Als de vis te droog is, kun je niets meer doen. Maar als de vis nog niet helemaal gaar is dan kun je de stokjes nog kort terugleggen.
Maak de borden op met een lekker stuk geroosterd brood er bij en we kunnen gezond smullen!

Kombuis
Wijntip: Wat de wijn betreft adviseer ik Chardonnay. De zalm en de garnalen mogen een iets fruitigere wijn hebben, maar omdat ze op de bbq bereid zijn, is het erg lekker om een wat vollere, vettige Chardonnay te kiezen.Kombuis Chardonnay

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar