Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Blogs

Feestelijk dessert met limoncello en lange vingers

Gepubliceerd op 22 november 2019

Dit feestelijk dessert met limoncello en lange vingers kan ook prima bij een brunch. Fles limoncello ernaast en ’s middags een uurtje de ogen dichtdoen!

Ingrediënten (8-10 pers.)

  • 27 lange vingers
  • 160 ml limoncello
  • 2 citroenen
  • 150-170 g kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 325 g lemon curd
  • 250 g verse roomkaas
  • 250 g mascarpone

Feestelijk dessert met limoncelloBereiding

Ik heb dit feestelijk dessert met limoncello en lange vingers ook op de boot gemaakt voor vier personen. Dan gebruik je een kleinere cakevorm of muffinvormpjes en breek je de lange vingers in stukjes. Maar nu maken we het voor een groot gezelschap.

Bekleed allereerst een grote cakevorm met plastic folie, dat je ruim over de rand laat hangen. Zet alle ingrediënten klaar en laat de mascarpone en roomkaas op kamertemperatuur komen, zodat ze makkelijk te verwerken zijn. Zet twee kommen klaar en neem een slokje limoncello.

Was de citroenen goed en droog ze af. Eén citroen gebruiken we voor het mengsel dat in de cakevorm komt, de andere voor de siroop. Rasp de citroenschil met een fijne rasp boven de kom. Rasp alleen het geel en niet het wit van de schil. Pers de citroen dan uit en doe het sap in de kom bij de citroenrasp. Voeg 160 ml limoncello en vier afgestreken eetlepels (50 g) fijne kristalsuiker toe. Doe de vanillesuiker erbij en roer alles door elkaar. De suiker zal oplossen, dat is de bedoeling.

Meng in de andere kom de roomkaas en lemon curd. Gebruik hier een mixer voor of doe het met de hand. Ik gebruik Mon Chou als roomkaas, maar een andere kan ook. Roer dan de mascarpone erdoor en zorg dat het een mooi homogeen mengsel wordt.

Laagjes maken

Oké, we gaan de cakevorm vullen. We leggen de lange vingers heel even in de kom met het citroenmengsel. Draai ze door het mengsel en schik ze op de bodem van de cakevorm. Verdeel de helft van het mascarponemengsel over de lange vingers. Leg daar weer een laag lange vingers, gedoopt in het citroenmengsel, bovenop. Dan weer een laagje mascarponemengsel en ten slotte weer lange vingers. Vouw het folie over het mengsel en het dessert kan de vriezer in, minimaal zes uur!

We gaan nu de citroensiroop maken. Schil met een zesteur kleine schilletjes van de citroen. Heb je geen zesteur, verwijder dan met een scherp mesje de schil van de citroen – alleen het geel! – en snijd deze in smalle reepjes. Verwarm in een steelpan 100-120 g suiker samen met 100 ml water en de citroenschilletjes. Je kunt eventueel een eetlepel citroensap of limoncello toevoegen. Roer tot de suiker is opgelost en laat de siroop zo’n 6 à 7 minuten zachtjes inkoken. Proef wel even, want de siroop mag niet te zuur zijn. Is hij goed op smaak, laat de siroop dan afkoelen en lekker stroperig worden.

Haal de cakevorm zeker 30 minuten voor het serveren uit de vriezer. Verwijder het folie voorzichtig, snijd mooie plakken en sprenkel wat citroensiroop over het dessert. Je kan er nog slagroom met wat citroenrasp bij doen als je dat lekker vindt. Je dessert is klaar! Een espresso of glaasje limoncello erbij en genieten maar!

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar