Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Blogs

Enorm lekker vispotje met spekblokjes

enorm lekker vispotje met spekblokjes
Gepubliceerd op 27 januari 2020

Steeds meer mensen zijn in de wintermaanden bij of op hun boot. Velen varen in deze maanden zelfs regelmatig. Ik ben daar ook één van. En ik verbaas me iedere keer weer dat ik vele medevaarders onderweg zie. Er wordt dan nóg enthousiaster naar elkaar gezwaaid lijkt het. En ook op social media lees ik verhalen van medevaarders dat ze aan hun boot klussen of varen. Het is dan ook zalig om warm in je boot te zitten, lekker een boek te lezen en natuurlijk te koken! Dit gerecht heb ik 22 december 2019 gemaakt in de Veerhaven in Rotterdam. Ik was de dag daarvoor aan boord gegaan met verse vis en andere boodschappen en van Willemstad relaxed naar de Veerhaven gevaren. Ook al was het buiten koud, binnen genoot ik van de warmte van ons schip. En van dit heerlijke gerecht: enorm lekker vispotje met spekblokjes.

Ingrediënten (4 pers.)

 • 100 g gezouten spekblokjes
 • 2 sjalotten
 • 3 lente-ui
 • 400 g vissoorten
 • 2 bospeen
 • 1 knoflookteen
 • 20-30 g boter
 • 2 el verse dille
 • 2 el verse bieslook
 • 125 g crème fraîche
 • 100 g haricots verts
 • 1 el bloem
 • 200 ml visbouillon
 • 50-60 ml pernod
 • 1/2 groene courgette
 • zwarte peper

enorm lekker vispotje met spekblokjesBereiding

Voor dit gerecht gebruik ik verse rode-poonfilet en kabeljauwfilet, maar andere vis of één vissoort kan ook. Goed checken of er geen graatjes in zitten! Als drank heb ik voor pernod gekozen. Ik vind de smaak goed passen in het gerecht, maar Noilly Prat kan ook of 50 procent droge sherry en 50 procent witte port. In plaats van crème fraîche kan je een kruidenroomkaas zoals Boursin gebruiken. Dan krijg je een wat andere smaak, crème fraîche is iets verfijnder. Het lekkere aan dit gerecht zijn de spekblokjes, die vormen een verrassende, smaakvolle combinatie met de vis!

Verhit in een ruime pan de helft van de boter, zorg dat die niet bruin wordt. Bak hierin de fijngesneden sjalotten en knoflook en de spekblokjes zo’n vijf minuten op een niet te hoog vuur. Dep intussen de visfilets droog en doe er wat peper op. Snijd de wortels en courgette met schil in kleine blokjes en de lente-uitjes in fijne ringetjes. Snijd de uiteinden van de haricots verts en snijd de boontjes doormidden. Blancheer ze in kokend water met wat zout. Daarna koud afspoelen.

Na vijf minuten mag de rest van de boter in de pan en zet het vuur iets hoger. Voeg de visfilets, wortel, lente-ui en courgette toe en bak deze 3 tot 5 minuten mee. Voeg dan de haricots verts toe. Schep alles goed om. Voor een lichte binding voeg je een eetlepel bloem toe. Leg alles een beetje opzij en strooi in het midden de bloem. Zet het vuur wat lager en laat de bloem zo’n drie minuten zacht garen. Laat de bloem niet bruin worden! Voeg nu beetje bij beetje de bouillon toe. Voorzichtig roeren en ook de pernod en crème fraîche kunnen er nu bij.

Het vispotje mag nu nog zo’n tien minuten zachtjes pruttelen. Echt zachtjes, want het is alleen de bedoeling om de vis gaar te laten worden. Een leermeester zei tegen mij dat hij blub blub wilde zien; het gerecht spettert niet, maar gaart gewoon mooi. Voeg op het laatste moment de fijngesneden dille en bieslook toe. Proef even en corrigeer waar nodig. Dit proeven is erg belangrijk. Als je dat niet doet kan bij het serveren blijken dat een gerecht te zout, zuur, flauw of wat dan ook is. Corrigeren kan dan niet meer.

We serveren bij dit gerecht een verse aardappelpuree of heerlijk geurige rijst. Stevig donker brood er bij is ook zalig!

Wijntip: een heerlijke Zuid-Franse Viognier of een Viognier uit Californië.

Sabina
Sabina Kuik stelt maandelijks een gerecht samen dat aan boord te maken is. Sabina vaart zelf op een motorkruiser en heeft de nodige ervaring met het bereiden van gerechten aan boord.
Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar