Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Blogs

Aperol Spritz en Gravad Lachs

Aperol Spritz en Gravad Lachs
Gepubliceerd op 4 mei 2018

Aperol Spritz en Gravad Lachs: lekker aperitief en luxe hapje

Het is weer genieten op het water. Weekendjes weg of een weekje. Soms alleen, dan weer met vrienden of snel ‘s avonds nog even naar de boot. Het maakt niet uit. Ons huisje op het water verwelkomt ons iedere keer met open armen. En waar varen we naar toe? We zijn hier in Nederland natuurlijk enorme bofkonten, want we hebben nogal wat vaarwater waar we uit kunnen kiezen. Of ga je dit jaar voor het eerst de zee op? Het maakt niet uit wat je plannen zijn, gewoon goed voorbereid het water op en richting de horizon varen. Goed voorbereid zijn is natuurlijk ook zorgen voor de inwendige mens. Deze keer maken we een lekker aperitief en een luxe hapje voor er bij, maar als voorgerecht is dit ook een knaller. Het wordt een Aperol Spritz en Gravad Lachs.

Aperol Spritz en Gravad Lachs

Ingrediënten Aperol Spritz (1 glas)

 • ijsblokjes
 • 2 delen Aperol
 • 3 delen witte wijn of Prosecco
 • flinke scheut spuitwater
 • 1 sappige handsinaasappel

Aperol Spritz is een heerlijk zomerdrankje dat z’n oorsprong vindt in Veneto, dat door de Oostenrijkse bezetter aldaar is ‘uitgevonden’. De Oostenrijkse soldaten vonden de lokale wijnen te zwaar en te sterk, dus lengden ze de wijn aan met bruisend water. Zo werd er water bij geïnjecteerd: spritzen! De lokale bevolking vond dat maar niets en zij voegden er nog wat andere ingrediënten aan toe. Inmiddels wordt prosecco gebruikt en wordt er likeur bijgedaan. De Aperol likeur is de basis geworden.

Neem een mooi groot wijnglas en doe daar ijsklontjes in. Dan de Aperol er bij, vervolgens de prosecco of de witte wijn en dan wat spuitwater. Snijd wat schijfjes sinaasappel en doe die in het glas. Roer een paar keer, proef of je de verhoudingen goed vindt en doe er eventueel nog iets bij van het een of het ander. Zo weet je direct de verhouding die je zelf het lekkerst vindt. Je Aperol Spritz is nu klaar!

Ingrediënten Gravad Lachs

 • 800 g verse zalmfilet met vel
 • 120 g grof zeezout
 • 120 g suiker
 • 15-20 zwarte peperkorrels
 • zwarte peper uit de molen
 • 1 bos verse dille

Maak kennis met een belangrijk stuk van de eetcultuur uit Scandinavië. Al in de middeleeuwen gebruikten de vissers een techniek om de zalm beter en langer te kunnen bewaren. Ze zoutten de zalm en maakten een gat in de grond waar de zalm in werd gelegd. Daar ging weer zand over, waardoor de vis mooi kon rijpen. De vis werd dus eigenlijk begraven; Gravad Lachs betekent dan ook ‘begraven zalm’. De techniek is inmiddels een beetje veranderd. Wij maken een marinade van zout, peper, dille en suiker en zo hebben we een ‘moderne’ techniek om de zalm te laten rijpen. En we graven geen gat meer, maar leggen de vis in de koelkast.

We gaan aan de slag. Spoel de zalm kort onder de kraan schoon en dep hem droog. Leg in een langwerpige schaal een stuk folie dat twee keer zo groot is als de zalm. Laat de folie over de rand hangen en leg de zalm met het vel naar beneden in de schaal. Doe het zout, de peperkorrels en de suiker in een kom en meng goed. Strooi dit mengsel gelijkmatig over de zalm. Daarna met de pepermolen nog goed wat peper malen over de vis en dan is de dille aan de beurt. Haal de steeltjes van de dille en gooi ze weg. Leg de zalm vol met de dille, het is net een groen dekentje. Zelf vind ik het lekker om een citroen uit te persen en het sap over de zalm te verdelen.

Bedek nu alles met de huishoudfolie. Leg iets zwaars op de vis, bijvoorbeeld een snijplank met daarop twee pakken melk of blikjes. Zet het geheel in de koelkast en probeer twee dagen geduld te hebben. In die tijd moet je de vis wel een aantal keren draaien. Wellicht zie je vocht in de schaal liggen, dat is normaal. Na twee dagen is je zalm ‘klaar’! Als je anderhalve dag wacht, is hij misschien ook al lekker, maar korter niet, hoor!

Leg de zalm op een plank en schuif de dille er af. Snijd met een scherp mes dunne plakjes, snijd tot op het vel, niet er door. Als je het benodigde aantal plakjes hebt gesneden draai je je mes 90 graden en snijd je de plakjes los van het vel. Het vel draai je terug over de resterende zalm, huishoudfolie er over en hop de koelkast weer in. Zo blijft de zalm dagen goed!

Een wijntje erbij in plaats van Aperol Spritz mag natuurlijk ook, denk dan aan een mooie Grüner Veltliner of een Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland.

Genieten maar!

Sabina Kuik

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar