Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Actueel

De Canicula blij met Motorbootvaren Prijs 2022

Canicula blij met Motorbootvaren Prijs
Gepubliceerd op 17 maart 2023

Pieter en Marieke mochten tijdens Boot Holland de Nationale Motorbootvaren Prijs 2022 in ontvangst nemen voor ‘Varen met de Canicula’. Uit de acht genomineerden werd het stel, dat hun vaartochten vastlegt op video gekozen als winnaar. “Met hun website www.decanicula.nl en het YouTube-kanaal laten Pieter en Marieke al vanaf 2015 met video-opnamen van hun vaartochten aan iedereen de schoonheid van Nederland vanaf het water zien,” aldus de motivatie van de jury.

Dat het stel blij is met de prijs, blijkt wel uit hun reactie. “We krijgen veel reacties op onze video’s en verhalen, veel mensen beleven plezier aan de beelden, de informatie en de sfeer van de video’s”, vertelt Marieke. “We ontmoeten door het hele land mensen die ons volgen, via de video’s of via de vaarroutes op de website, dat is echt geweldig en heel motiverend! Er zijn zelfs mensen die door de video’s zo enthousiast over de watersport zijn geworden, dat ze hun eerste boot hebben gekocht, of zijn overgestapt van een zeil- naar een motorboot. Dus waardering krijgen we genoeg, zowel online als onderweg. Maar het winnen van de Nationale Motorbootvaren Prijs maakt het wel af. Het voelt toch een beetje als kroon op je werk, al is die kroon nog niet af, want er kunnen natuurlijk nog veel meer parels op. We vinden het ook heel bijzonder dat we zonder ons medeweten genomineerd zijn, dat is toch een soort van extra waardering.”

AfbeeldingChristoffer Jonker (r), bestuurslid recreatie van het Watersportverbond, overhandigt de prijs aan Pieter en Marieke.

Al lang op het water

Het stel is sinds 2015 online actief, maar ze varen al langer. Zo vertelt Pieter dat hij geboren en getogen is in Friesland. “Dan kom je eigenlijk altijd wel een keer in aanraking met de watersport; zeillessen op de Goiingarypster Puollen, met vrienden meezeilen en feesten in de Sneekweek. Alweer een tijd later zijn we met onze kids – ook als baby’s – elke zomer met een vriend in Friesland dagjes mee geweest op een klassieke motorboot, de Jantine.
Hun eerste vaarervaring samen was in de zomer 2014. Peter lachend: “Ik had als verrassingsuitje voor ons samen een sloep gehuurd waarmee we van Heeg naar Sloten zijn gevaren. Daar zijn we wel drie keer heen en weer gevaren tussen beide bruggen: de ene mogelijk te laag, de andere moesten we betalen… we hadden er nog allemaal niet zoveel verstand van, maar we genoten. Marieke was zwaar onder de indruk van de oneindigheid van de Fluessen, een uitzicht dat je alleen maar beleeft op het water.
Marieke bevestigd Pieter’s verhaal: “Het jaar daarop kochten we een sloepje van 4,75 meter. Daar zijn we 3 weken mee op vakantie geweest. Toen waren we helemaal verkocht. En om wat langere tochten te kunnen maken en wat minder afhankelijk te zijn van het weer hebben we de winter daarop de Canicula gekocht waarmee we nu door het hele land trekken.”

Andere kant van Nederland

Het plezier dat ze beleefden wilden ze al snel delen met anderen. Marieke: “Nederland vanaf het water is een heel andere beleving. Het lijkt wel een parallelle wereld vergeleken met het leven op land. Zodra je aan boord stapt laat je alle stress van het dagelijkse leven achter je. De leuke kleine plaatsjes, imposante waterwerken en monumentale binnensteden liggen allemaal binnen handbereik. En als je wil kun je net zo makkelijk de natuur in en overnachten aan steiger in een lieflijk meertje. Omringd door riet, waterhoentjes, futen en eenden en met een beetje geluk een prachtige zonsopkomst in de vroege ochtend. Op veel plekken mag je gratis, of voor maar een paar euro aanleggen. Watersporters weten dat natuurlijk al lang, maar heel veel andere mensen niet. Daarom willen we dat graag aan iedereen laten zien.”

Online delen

Plezier beleven op het water is één ding, maar dat allemaal vastleggen op video en dat dan zo bewerken dat het leuk is om naar te kijken is nog een hele kunst. Marieke vertelt dat verhalen vertellen haar passie is. “Dat deed ik vroeger als journalist in de papieren krant. En anders dan toen kan dat nu op heel diverse manieren. Wij kunnen dat nu, behalve in tekst, ook in beeld en geluid doen. Het mooie is dat door welke streek je ook vaart er altijd wel een verhaal over te vertellen is. Je hebt eigenlijk geen idee hoeveel er in de loop van de eeuwen aan de waterlopen is gesleuteld en welke historische gebeurtenissen zich er hebben afgespeeld. Allerlei archieven zijn tegenwoordig digitaal ontsloten. Het is superinteressant wat je allemaal tegenkomt als je gaat zoeken. En het levert vaak zoveel informatie op dat het soms lastig kiezen is wat je wel en niet in je verhaal opneemt.”

Wie nog geen kennis heeft gemaakt met Pieter en Marieke zijn welkom om eens een kijkje te nemen op hun website: www.decanicula.nl of bezoek hun YouTube-kanaal Canicula.

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar