Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot

Henk de Velde

Ter nagedachtenis

Henk de Velde is donderdag 3 november 2022 overleden. Ter nagedachtenis aan Henk valt er in de Motorboot van december 2022 een Im Memoriam te lezen en plaatsten we dit interview online dat we tien jaar geleden publiceerden toen Henk de overstap maakte van een zeilboot naar een motorboot.

Zeilheld Henk de Velde is overstag

Zeeheld Henk de Velde is overstag. Nadat hij decennia lang zeilend de oceanen bevoer, heeft de zeebonk nu een bijna 30 jaar oude De Vries Lentsch Kotter 1300 gekocht; een motorboot dus. De Velde wil op het schip gaan wonen en er vijf tot zes maanden per jaar mee varen. ,,Met ouder worden heeft de overstap niets van doen”, zegt hij in een interview met Motorboot aan boord van zijn nieuwe schip in jachthaven ‘De Maas’ in Alem. ,,Het is een hardnekkig misverstand dat je per se op leeftijd moet zijn om voor een motorboot te kiezen. Ik wilde gewoon wat meer luxe om me heen.”

Door: Hans Papenburg

Jarenlang een zeilheld voor velen en dan nu een motorboot … Dat is even slikken geweest?

“Totaal niet! Ik houd van schepen; niet alleen van zeilschepen. De overstap was bovendien al een tijdje aan het rijpen. De eerste aanzet was twee jaar geleden, toen ik onderweg van Japan naar de Aleoeten samen opvoer met een Australisch motorjacht. Met mijn trimaran was Ik snel­ler. tot ik de laatste 200 mijl tegen de wind in moest … Uit­eindelijk was die Australiër een halve dag eerder op de bestemming dan ik! Los daarvan: als je op een schip wilt gaan wonen is een motorjacht Ideaal. Alle zeilboten die ik heb gehad voeren als een trein, maar qua verblijf aan boord was het altijd maar kamperen. Ik vind het heerlijk om nu eindelijk eens wat luxe om me heen te hebben en ‘s winters gewoon de kachel aan te kunnen zetten.”

Henk de Velde overleden

Waarom heeft u juist voor dit schip gekozen?

“Vanwege de zeewaardige rompvorm, het steunzeil en ook omdat Ik aan dit schip weinig hoef te veranderen qua In­richting en uitrusting. Wat ook meespeelde is dat de boot behoorlijk diep steekt: 1,85 meter. De schroef zal bij zee­gang dus niet te gemakkelijk boven water komen, zodat het schip bestuurbaar blijft op momenten dat het er juist op aankomt. Ik heb de afgelopen maanden naar méér schepen gekeken, maar toen Ik deze boot zag liggen wist ik het onmiddellijk: als hij er vanbinnen uitziet zoals ik hoop, dan is dit ‘ml Het was liefde op het eerste gezicht.”

Hoe hebben uw fans op uw overstap gereageerd?

“Dat is me erg meegevallen; de meeste reacties zijn posi­tief. Wel is me natuurlijk al een paar keer gevraagd waarom ik de ‘gratis’ wind heb ingeruild voor dure diesel. In de praktijk is dat echter maar heel betrekkelijk. Ik deed zeven jaar met een stel zeilen van € 20.000,. Dat is, nog afgezien van al het touwwerk en de verstagingen, bijna € 3.000,- per jaar! En vergeet niet: ook een zeezeiler vaart 25 tot 30 procent van de tijd op de motor. Zo ‘gratis’ is het dus niet.”

U kent de zeeën en oceanen goed. Een zeilboot is daar bij slecht weer in het voordeel. Hoe ver­wacht u dat uw nieuwe boot zich er zal houden?

“Ik ben zes keer de wereld rondgevaren en heb onderweg heel veel zeer zeewaardige motorboten gezien. Ik verwacht dat ook dit schip zich goed zal houden: het is zwaar ge­bouwd, heeft een goede romp en dan is er ook nog dat steunzeil. Wel wil ik nog Iets bedenken om thuis te kunnen komen als de motor uitvalt. Misschien ga ik iets proberen met een soort surfzeil op het voordek en wellicht kan ik op die manier ook brandstof besparen. Ook wil Ik de actiera­dius vergroten van 2.000 naar 3.500 mijl, om te kunnen oversteken van New Foundland naar Ierland. De 200 pk Mercedes OM407 in de machinekamer – die 3.200 uur op de teller heeft staan – zal ongeveer een liter diesel per mijl verbruiken als ik onder de 1.300 toeren blijf. Dat betekent dat de brandstofcapaciteit van 2.400 naar 3.500 liter moet. Dat moet kunnen, als ik de drinkwatertank verklein. Die vind Ik met 1.000 liter aan de forse kant.”

Hoe groot is de kans dat u ook met déze boot de wereld rond zult varen?

“Ik maak geen reizen meer waarbij ik jaren van huis ben. Wel wil ik vóór m’n 65e de Viking Route varen: in zes maan­den van IJsland via Groenland naar Newfoundland en weer terug. De eerste tocht voert volgend jaar echter naar de wateren ten noorden van Spitsbergen, waar in de zomer doorgaans weinig wind staat. Het langste stuk op zee is dan onderweg van Nederland naar Noorwegen.”

Wat gaat u het meeste missen van het zeilen? En wat verwacht u daarvoor terug te krijgen?

“Niet het zeilen, maar het dagen, weken, maanden op zee zijn … Dát ga ik missen. Daar krijg ik voor terug dat ik straks mijn hele huis bij me heb als Ik onderweg ben en dus niet meer in zo’n ‘kelder’ hoef te wonen. Ook verwacht ik nu méér te zien van al die Noorse eilanden, omdat je langs de kust met een motorjacht in zekere zin mobieler bent.”

Blijft de boot ‘Zeemeeuw· heten?

“Nee. Dat was nog een dilemma, want het schip draagt die naam zijn hele leven al. ‘Zeemeeuw’ past ook goed bij dit schip, maar … niet bij mij. De boot – mijn zoon Stefan heeft daar ook een stem In gehad – gaat ‘Solitarlo’ heten. Het is een verwijzing naar de groet van de vuurtorenwachter op VHF-kanaal 16, als je als solozeiler langs Kaap Hoorn vaart. Ik ben de kaap vier keer gepasseerd en die groet is me bij­gebleven: Buen viaje, Solitario!”

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar