Water zuiveren uit rivieren en meren

Geplaatst door Redactie Motorboot

Water zuiveren is een gecompliceerd proces, waarbij water uit rivieren en meren of regenwater nog lastiger te zuiveren is dan zout water. De nieuwe, mobiele waterzuiveringsinstallatie Aquonic onttrekt onder meer fijnstof, zware metalen en pesticiden aan het water. Handig voor aan boord dus!

Bij de ontwikkeling van de installatie waren een aantal uitgangspunten van belang:

  • het water kan giftige stoffen bevatten in onbekende concentraties en samenstellingen
  • zoetwater bevat over het algemeen veel meer vervuiling dan zout water
  • de installatie moet met minimaal energieverbruik de dagelijks benodigde hoeveelheid drinkwater kunnen leveren
  • onderhoud moet simpel en veilig zijn
  • de kosten moeten opwegen tegen de opbrengsten

Water zuiverenDat heeft geresulteerd in een systeem dat in zeven geautomatiseerde stappen water zuivert. Het onbehandelde water passeert eerst een sedimentfilter. Daarna wordt het gefilterde onbehandelde water door membranen gepompt. Vervolgens wordt het geproduceerde drinkwater gesteriliseerd via UVC-straling en ontdaan van mineralen om de smaak te verbeteren. Het enige wat een gebruiker hoeft te doen is de installatie activeren door de startknop in te drukken. Die is overigens ook op iedere willekeurige plek aan boord te bedienen via een optionele afstandsbediening.

De Aquonic (hxbxd: 60 x 42 x 26 cm, gewicht: 20 kg) kan 60 tot 120 liter water per uur zuiveren. De installatie is uitgebreid getest. Zo werd water gezuiverd dat verontreinigd was met 25% rioolwater, boordevol uitwerpselen. De installatie wist ook water te zuiveren dat verontreinigd was met stoffen zoals glyfosaat, koolwaterstoffen (PAK’s), zware metalen, arseen en uranium.

De installatie voldoet aan de German Drinking Water Ordinance, de Duitse regelgeving voor drinkwater. De waterzuiveringsinstallatie is verkrijgbaar via Tom Logisch.

Mogelijk interessante artikelen: