Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot

INTERVIEW M/V M_Man/VrouwV_Man/Vrouw

LEKKER OP JEZELF

Man en vrouw ervaren zaken vaak net even op een andere manier, op het water is dat niet veel anders. In de rubriek M/V legt Motorboot zeven vragen voor aan man en vrouw die samen een motorboot hebben. Deze keer: Harm (69) en Greetje (67) van Hoorn. Hun ABIM 118 Classic, de ‘Anne-Fleur’, ligt bij Jachthaven Westerdijk in Earnewâld.

Marjolein Scherrenberg

man / vrouw feb 22

Wat gaf de doorslag voor deze boot? 

M_Man/Vrouw We varen al 43 jaar samen. Ooit zijn we begonnen met een bootje van 4,10 meter, daar hebben we veel plezier van gehad maar we konden er niet op overnachten en dat vonden we jammer. Er kwam een polyester bootje van 5,50 meter en toen kon dat wel. We hebben 17 jaar plezier gehad met de Meeuwkruiser van 8,80 meter die we daarna kochten. Toen kwam er een Pedro Skiron van 10,50 meter. Twee jaar na de aanschaf zagen we een ABIM 118 Classic op Boot Holland liggen. We waren meteen verkocht, maar zouden wachten tot ons pensioen om weer een overstap te maken.   

V_Man/Vrouw  Ik zei meteen op Boot Holland: “Dit is ‘m!” Na wikken en wegen besloten we om niet te wachten. Dit schip is in 2009 gebouwd. Het is zeewaardig, heeft een groot achterdek en ligt stabiel op het water. Het model en de indeling vinden we heel mooi. De boot heet Anne-Fleur: Fleur is ons oppaskindje van vroeger, die nog altijd een soort dochter van ons is, we hebben een bijzondere band. Anne is haar vader, die brandweerman was en helaas veel te jong tijdens zijn werk bij een grote brand is omgekomen.

Waar vaart u het liefst naartoe? 

M_Man/Vrouw Rond Earnewâld is het prachtig varen. We varen graag naar Joure en Sneek. De tocht langs Leeuwarden, Dokkum en dan over het Reitdiep naar Groningen is ook prachtig. We wonen in het mooie Westerwolde, in Vlagtwedde.

V_Man/Vrouw Ik vaar graag over de binnenwateren, ik ben niet zo van het grote water. Friesland is prachtig en ik vaar ook graag in Groningen, Drenthe, Overijssel, of over de Randmeren en de IJssel.

man / vrouw feb 22

Waar gaat de komende vaartocht heen? 

M_Man/Vrouw In de zomervakantie en het weekend varen we vaak met twee boten. Greetjes neef ligt bij ons in de haven en hij vaart dan mee, dat is wel zo leuk.  

V_Man/Vrouw Ik wil niet hele dagen varen, ik vind het leuk om in dorpjes en stadjes te liggen. We zijn echte natuurliefhebbers en genieten van de rust en de vrijheid op het water. Op de boot ben je lekker op jezelf, maar we vinden het ook leuk als mensen langskomen.

Wat is de rolverdeling aan boord?  

M_Man/Vrouw Iedere morgen haal ik de dauw van het schip. Dat is het behoud van je schip, hij ziet er dan ook niet voor niets zo mooi uit. Ik vaar en leg aan, pak de middenbolder, daarna doen de boeg- en hekschroef de rest.

V_Man/Vrouw Ik zorg voor alles binnen, koken doen we samen. We hebben geen gas aan boord, alles is elektrisch, met generator. We overleggen waar we heenvaren.

man / vrouw feb 22

Wat was het spannendste moment aan boord? 

M_Man/Vrouw We kwamen vanaf Balk het Sleattemer Mar op. De wind was hard en kwam uit een nare hoek, laveren ging niet. Het was erg onstuimig. In één keer hoorden we een harde klap, toen lag de tv op de grond. Dat was geen fijne ervaring.

V_Man/Vrouw Ik herinner mij een keer dat we de boot naar de winterstalling brachten. We moesten een stuk over het Prinses Margrietkanaal en afslaan bij het Burgumer Mar. Er was daar dichte mist. We wisten niet meer waar we waren, zagen helemaal niks meer en kwamen er later pas achter dat we in de rondte waren getold. De navigatie en heel goed opletten hielp ons er uiteindelijk doorheen.

Wat is jullie mooiste herinnering? 

M_Man/Vrouw De route via Meppel, Hoogeveen, Coevorden naar Almelo en over het Twentekanaal weer richting Zutphen. Je komt dan op de IJssel weer terug. Een prachtige tocht! Verder heb ik erg genoten van plaatsen zoals Kampen, Hasselt, Hattem en Amersfoort. 

V_Man/Vrouw Ik denk dan terug aan de eerste tocht met ons allereerste bootje. Toen was alles zo nieuw. Dat waren de jaren dat we het water ontdekten.

man / vrouw feb 22

Wat is uw droomboot als geld geen rol speelt? 

V_Man/Vrouw Deze boot! Dit is de boot die helemaal naar onze wens werd gebouwd. We hebben tijdens de bouw een kleine aanpassing aan laten brengen. Het raam in de achterkajuit zat in het midden op het originele ontwerp, maar dat hebben we meer aan stuurboordzijde laten plaatsen, dan kon het makkelijker open en dicht. 

M_Man/Vrouw Dan kies ik denk ik voor een boot om in te wonen. Een klein vrachtscheepje of een lage boot, misschien alles dan gelijkvloers. Ik ben groot fan van ABIM geworden en zit ook in het bestuur van de ABIM vaarders. We organiseren een toertocht in september en eind november hebben we een themadag. De laatste keer zijn we in Den Helder naar het Marine museum geweest. ABIM staat overigens voor: Alle Begin Is Moeilijk!

ABIM CLASSIC 118


Bouwjaar: 2009
Motorisering: Volvo Penta D3, 5 cilinder, 105 pk
Lengte over alles: 11,80 m
Lengte waterlijn: 11,00 m
Breedte: 4,05 m
Diepgang: 1,00 m
Kruiphoogte: 2,45 m
Waterverplaatsing: 15 ton
Bouwmateriaal: staal
Rompvorm: knikspant
Bijzonderheden: achterraam verplaatst naar de zijkant

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar