Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot

Vijf Nederlandse boten in de race voor ‘Oscar’

Vijf Nederlandse boten zijn in de race voor de ‘Oscars van de jachtbouw’. De vijf boten dingen mee naar de titel European Powerboat of the Year in twee categorieën. De categorie ‘Displacement’ is zelfs een volledig Nederlandse aangelegenheid, met stalen waterverplaatsers van De Boarnstream, Vedette en Linssen. Deze prijzen worden op zaterdag 18 januari uitgereikt tijdens Boot Düsseldorf.

Aan het einde van de openingsdag van Boot Düsseldorf worden traditiegetrouw de European Powerboat of the Year awards uitgereikt. In totaal dingen 23 boten verdeeld over vijf categorieën mee naar een prijs. Een Europese vakjury, bestaande uit journalisten van watersportbladen uit Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Spanje en Zwitserland bepaalt tijdens de Cannes Boatshow in september de nominaties.

Voor Nederland is Motorboot vertegenwoordigd in de jury. Alle nieuwe modellen die in het desbetreffende jaar zijn geïntroduceerd worden in overweging genomen. De genomineerde boten zijn door de jury als beste in hun categorie beoordeeld op criteria als ontwerp, constructie, vaareigenschappen, prijs/kwaliteitverhouding, leefruimte, ergonomie en vaarcomfort. Dit zijn de kanshebbers voor de titel European Powerboat of the Year 2020 per categorie:

Tot 7 meter:

Beneteau Flyer 7 Sundeck;
Boston Whaler 160 Super Sport;
Candela Seven;
Jeanneau Merry Fisher 695 Serie 2;
Silver Tiger DCz.

Tot 10 meter:

Askeladden P92 SUV;
Beneteau Flyer 10 (de test verschijnt voorjaar 2020 in Motorboot);
Fairline F//Line 33 (de test verschijnt voorjaar 2020 in Motorboot);
Karnic SL800;
Nuva M8;

Tot 14 meter:

De Antonio D42;
Greenline Neo HT;
Marex 360 CC; zie test Motorboot augustus 2019
Pardo 38;
Windy SR 44 Blackhawk;

Tot 20 meter:

Azimut Atlantis 45; (de test verschijnt voorjaar 2020 in Motorboot);
DutchCraft DC56 Fly;
Palm Beach GT 50 (zie test Motorboot januari 2020);
Solaris Power 48 Open;
Van der Valk BeachClub 600;

Waterverplaatsers:

Boarncruiser 1440 Elegance CS (zie test Motorboot september 2019);
Linssen Grand Sturdy 35.0 Sedan;
Vedette Navigator 35 (zie test Motorboot september 2019).

Vijf Nederlandse boten
Van der Valk BeachClub 600.

Nederlandse nominaties

In de categorie ‘tot 20 meter’ is Nederland vertegenwoordigd met de DutchCraft DC56 Fly en de Van der Valk BeachClub 600. Beide schepen vallen vooral op door hun innovatieve karakter. Zo is de DutchCraft zeer veelzijdig in gebruik, dankzij de ruimtelijke indeling en onderhoudsvriendelijke materialen. Bij het ontwerp is de eindgebruiker nadrukkelijk als uitgangspunt genomen, met een enorme functionaliteit en zee aan leefruimte als resultaat. Daarbij is de boot ook nog eens snelvarend en zeewaardig, waardoor er ook vrijwel geen beperkingen zijn voor wat betreft het vaargebied.

DutchCraft DC56 Fly

Bijzonder aan de Van der Valk BeachClub is met name de locatie van de voortstuwingsinstallatie. Door de Volvo Penta IPS motoren en POD’s onder het zwemplateau te installeren is namelijk een geheel andere indeling benedendeks ontstaan dan we doorgaans gewend zijn op motorjachten. Zo stap je vanaf het zwemplateau in een royale salon, waarbij grote ramen in de romp voor prachtig licht en zicht op de omgeving rond de boot zorgen. Met de enorme achterpui geopend fungeert het zwemplateau tevens als verlengstuk van de salon en als terras.

Boarncruiser Elegance 1440 CS

In de categorie ‘waterverplaatsers’ gaat de strijd tussen drie Nederlandse stalen motorboten. Wie er ook met de prijs naar huis gaat, de drie werven achter de genomineerde boten hebben stuk voor stuk een dijk van een reputatie. De Boarnstream en Linssen sleepten al eerder een European Powerboat of the Year award in de wacht, voor Vedette Jachtbouw is dit de eerste nominatie voor de titel. De Vedette Navigator 35 werd in september afgelopen jaar ook al bekroond met de titel Hiswa Motorboot van het jaar.

Vijf Nederlandse boten
Linssen Grand Sturdy 35.0 Sedan
Vijf Nederlandse boten
Vedette Navigator 35

Uitslag

Tijdens de Flagship Night op zaterdag 18 januari vindt de officiële uitreiking plaats van de European Powerboat of the Year 2020 awards. De uitslag wordt dezelfde avond nog, omstreeks 22 uur, gepubliceerd op Motorboot.com.

Meer informatie: powerboat-award.com.


Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 58,- per jaar