Vaartraining om veiligheid Friese water te vergroten

Geplaatst door Redactie Motorboot

Tijdens het vaarseizoen wagen veel onervaren schippers zich op het water in een gehuurde boot. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren, met soms zelfs fysieke of materiele schade tot gevolg. Om de veiligheid en daarmee het vaarplezier voor iedereen op het water te bevorderen hebben 22 Friese jachterverhuurbedrijven en vaarschool SSH-Boating de handen ineen geslagen en de actie ‘Veilig en prettig varen doe je in Friesland!’ gelanceerd.

Samen zijn de vaarschool en de verhuurbedrijven goed voor meer dan 600 jachten en 50.000 schippers op het water tijdens het vaarseizoen. De bedrijven kunnen de coaches van SSH-Boating inhuren om een instructie te geven aan de huurders van de jachten. De duur van zo’n instructie varieert van drie tot acht uur. Huurders krijgen in die tijd de fijne kneepjes van het varen bijgebracht.

“Of iemand een vaarbewijs heeft, zegt niet zo veel. Het vaarbewijs is behoorlijk theoretisch, maar uiteindelijk draait het om vaarervaring”, verklaart Horst von Vollard-Bockelberg, eigenaar van SSH-Boating. “De huurboten worden steeds mooier, beter en duurder. Als huurders schade varen, door gebrek aan vaarervaring, kan dat vervelende situaties opleveren. We willen dat huurders beter voorbereid en daardoor ook zelf tevredener het water opgaan. Hoe meer mensen de kunst van het varen beheersen, hoe prettiger en positiever het varen en het vaargebeuren wordt, voor alle betrokkenen: voor de yachtcharterbedrijven en hun gasten, voor de havens, de bruggen en de sluizen, voor de beroepsvaart, voor de omwonenden van de vaarwateren, voor Friesland en voor het imago van de pleziervaart in Friesland in het algemeen.”

“Er is op dit vlak nog werk aan de winkel”, zegt ook mede-initiatiefnemer Alexander van Walsum, eigenaar van Yachtcharter Wetterwille in Terherne. “Als verhuurder van luxejachten dragen we veilig én prettig varen al jaren hoog in het vaandel. Onze gasten willen een leuke vakantie beleven, ze willen genieten en lekker ontspannen, maar uit de praktijk blijkt dat ze daarbij over het hoofd zien dat ze dat doel enkel kunnen bereiken door met kennis van zaken het water op te gaan. Tenslotte ben je met duur materiaal onderweg en ook op het water gelden regels. Met deze actie willen we mensen bewust maken dat vaartraining bij het begin van een vaarvakantie hoort én dat dit mee het succes ervan bepaalt.”

Veiligheid Friese water

Mogelijk interessante artikelen: