Vedette Navigator 35 European Powerboat of the Year 2020

Geplaatst door Redactie Motorboot

De Vedette Navigator 35 is uitgeroepen tot Powerboat of the Year 2020. Vedette Jachtbouw ontving de prijs in de categorie ‘waterverplaatsers’ op zaterdagavond tijdens het openingsgala van Boot Düsseldorf. In deze categorie waren drie motorboten van Nederlandse makelij genomineerd voor de titel Europese motorboot van het jaar.

Vedette Navigator 35 European Powerboat of the Year 2020

Vedette Navigator 35

Een vakjury van acht toonaangevende Europese watersportmagazines wees de Vedette Navigator 35 als winnaar aan in de categorie ‘waterverplaatsers’. De jury beschrijft de winnaar als een “moderne vertaling van de klassieke stalen waterverplaatser”. Bovendien prijst het de jachtbouwer om zijn consistente kwaliteit van vakmanschap en toegepaste materialen. Met de Navigator 35 heeft Vedette een nieuwe lijn geïntroduceerd van zeewaardige, comfortabele motorboten met een complete, luxe uitrusting. (zie test Motorboot november 2019)  

Drie Nederlandse nominaties

Jaarlijks worden tijdens de openingsavond van Boot Düsseldorf vijf European Powerboat of the Year awards uitgereikt, in vier lengtecategorieën en een speciale categorie voor waterverplaatsende schepen. Voor dit jaar waren in totaal 23 boten genomineerd, waarvan vijf uit Nederland. In de categorie ‘Waterverplaatsers’ sleepten de Vedette Navigator 35 , de Linssen Grand Sturdy 35.0 Sedan en de Boarncruiser 1440 Elegance CS (zie test Motorboot september 2019) een nominatie in de wacht. In de categorie ‘tot 20 meter’ dongen twee Nederlandse boten mee naar de titel: de DutchCraft DC56 Fly en de Van der Valk BeachClub 600. In deze zeer concurrerende categorie ging de prijs echter uiteindelijk niet naar Nederland.

European Powerboat of the Year 2019: Alle Awards

De volgende vier boten werden onderscheiden met een award in de vier andere categorieën:

Tot 8 meter: Silver Tiger DCz. Volgens de jury onderscheidt de Silver Tiger DC zich met zijn goede en veilige vaareigenschappen in combinatie met een zeer redelijke prijs/kwaliteitverhouding. “Bovendien biedt de rondom gesloten cockpit maximale veiligheid aan alle opvarenden.”

Tot 10 meter: Beneteau Flyer 10 (test verschijnt voorjaar 2020 in Motorboot). “In de Flyer 10 zijn veel ontwerpdetails uit grotere jachten toegepast, waarbij een vertaling is gemaakt naar het 10-meter segment”, aldus de vakjury. “Dat maakt deze boot tot een succesvolle mix van een dagboot en een cruiser.”

Tot 14 meter:Pardo 38“De perfecte dagboot in groot formaat”, zo omschrijft de jury de Pardo 38. Het Italiaanse motorjacht wordt vooral gewaardeerd om zijn perfecte vaareigenschappen en hoogwaardige afwerking.

Tot 20 meter: Solaris Power 48 Open. De Solaris Power 48 Open is het tweede model motorjacht van de werf die tot voor kort uitsluitend zeiljachten bouwde. Met dit tweede model heeft de werf zicht volgens de vakjury definitief gevestigd in de wereld van de motorjachten. “Zowel de bouwkwaliteit als de vormgeving van de Solaris Power 48 Open is toonaangevend in deze klasse. Daarbij maken de uitgebalanceerde vaarkarakteristieken het plaatje compleet.”

Vakjury

De European Powerboat of the Year Award werd in 2005 in het leven geroepen op initiatief van het Duitse watersportblad ‘Boote’. De Awards worden sindsdien jaarlijks toegekend. De vakjury bestaat tegenwoordig uit redacteuren van acht toonaangevende Europese watersportmagazines, waaronder Motorboot. De jury let bij de beoordeling van de boten onder meer op design, constructie, afwerking, vaareigenschappen en innovatie. Naast Boote en Motorboot zijn de volgende magazines in de jury vertegenwoordigd: Boatmag.it (Italië), Båtliv (Noorwegen), Marina.ch (Zwitserland), Náutica y Yates Magazine (Spanje), Nepute Yachting Moteur (Frankrijk) en Yachtrevue (Oostenrijk).