Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Zelf doen

Klussen aan boord I Deel 12

Klussen aan boord I Deel 12
Gepubliceerd op 20 maart 2020

Klussen aan boord I Deel 12: Betimmering van de salon

In ‘Klussen aan Boord I Deel 12’, de betimmering van de salon. Na de betimmering van het voorschip was de afwerking van de wanden rondom de ramen in de salon de grootste uitdaging. Hier staken isolatiemateriaal en beplating namelijk 3 cm voorbij de dubbele beglazing. Maar ook het maken van de trap en kastenwand had de nodige voeten in aarde.

Door Bert Majoor

Voor de salon hadden we een ruime indeling in gedachten. In plaats van een vaste bank kiezen wij voor twee comfortabele fauteuils, met daar tussenin een kastje/tafeltje. In de wand daarachter heb ik kasten gemaakt. Hierin staan een paar comfortabele klapstoelen gasten. De extra stoelen zijn er zo bij gezet. En blijven ze slapen, dan kunnen we op de riante salonvloer met gemak een tweepersoonsluchtbed kwijt. De toegangsdeur en trap bevinden zich aan bakboord. In de wand naast de trap, onder het raam, heb ik een zware radiator geplaatst. Deze verwarmt behalve de salon ook de kap. Zo zitten we er in het voor- en naseizoen ook bij de stuurstand behaaglijk bij. Verder is deze zijde van de salon benut als kastenwand.

Tijdens onze eerste vaarvakanties op de ‘Rhythm’ deed de tijdelijke trap van sloophout prima dienst.

Wandafwerking

De eerste klus die in de salon moest klaren, was het afwerken van de wanden rondom de salonramen. Een lastig karwei, omdat wij deze graag wilden isoleren. Evenals de wand aan de onderzijde van de ramen. Normaal gesproken zouden we de raamprofielen voorzien van een rubber strip. Deze strip past precies over de bevestigingsklemmen van het raam en vormt een mooie overgang tussen raam en beplating. De maatvoering van het rubber is echter bedoeld voor wandbekleding van 4 tot 6 mm en biedt dus geen ruimte voor isolatimateriaal tussen huid en beplating. Ik besloot houten latten rondom de ramen tegen de huid te monteren. Doordoor ontstond 5 cm ruimte voor het steenwol. Maar dan stak het wandmateriaal nog altijd 3 cm voorbij het aluminium profiel van de ramen. Om deze ruimte op te vullen, schroefde ik tijdelijk hulplatten gelijk aan de gatmaat aan de binnenzijde.

Klussen aan boord I Deel 12
Om de resterende 3 cm die het wandmateriaal voorbij de ramen stak op te vullen, heb ik tijdelijk hulplatten gelijk aan de gatmaat aan de binnenzijde geschroefd.

Vervolgens heb ik stroken triplex gezaagd van 3,5 cm breed, omdat over het wandmateriaal later nog een 4 mm dikke teak afwerkingsplaat komt. Voor de eerste strook gebruikte ik buigtriplex. Dit zette ik zo strak mogelijk vast rondom in het binnenraam. Daarna lijmde ik op de rechte delen stevige triplex en heb daar stap voor stap de hulpschroefjes onderuitgehaald. Als laatste heb ik er bij de bochten nog twee stukjes buigtriplex tussen geplakt.

Vervolgens heb ik tijdelijk stroken multiplex tegen de wand en het overstekende triplex geschroefd. Met de schuurmachine heb ik voorzichtig het laatste randje triplex gelijk geschuurd met het tijdelijke plaatmateriaal, dat dezelfde dikte had als de later geplaatste teak afwerking. Nu kon het frame weer voorzichtig worden verwijderd. Door tevens de hulplatten aan de binnenzijde weg te halen, is het altijd nog mogelijk met een inbussleutel de bevestigingsklemmen van het raam te demonteren. Zodra de teak afwerkplaat tegen de wand gelijmd was, kon ik de (kopse) randen gelijk schuren. Op die randen heb ik op enkele plaatsen kleine druppeltjes houtlijm gedaan, om het frame later zonder beschadiging los te kunnen nemen. Tot slot wordt langs het frame een afwerkrand geplaatst, eveneens met kleine lijmdruppeltjes. Dit stapje moet op de Rhythm nog worden gerealiseerd.

Het teak inlijmen.

Kastdeurtjes

In de eerste aflevering van deze rubriek vertelde ik hoe een kennis een deel van mijn bouwangst wegnam door zijn uitleg over hoe je ‘eenvoudig’ met een invalzaag en geleiderail kastdeurtjes kunt maken. Een invalzaag is een cirkelzaag met een draaipunt. De voet staat stil (in de geleiderail), je drukt de blokkering los en laat de zaag voorover in het hout vallen. De stap die daaraan vooraf gaat, is het bepalen van de maat van het deurtje. Houd hierbij rekening met de zaagsnede van 3 mm per zijde en met het teak dat later nog op de deur wordt gelijmd.

De zelf vervaardigde kastenwand. Het geheim: gebruik een invalzaag met gelijderails.

Teken in de mooie teakplaat voor de wandafwerking af waar het deur-tje moet komen en leg vervolgens de geleiderail langs de lijn. Je zaagt van lijn tot lijn rondom de deur uit, waarbij in de hoeken kleine stukjes hout blijven staan. Deze dienen voorzichtig met een decoupeerzaag te worden verwijderd, waarna je de hoeken gelijk kunt schuren. Festool heeft daar een perfect schuurblokje met klitteband voor. Na het plaatsen van de massief teak latten aan de binnenzijde van de kast en tegen het deurtje kunnen de randen aan de buitenzijde worden afgewerkt met een ronde frees en het schuurblokje.

Klussen aan boord I Deel 12
De trap in aanbouw.

Trap

tot slot in ‘Klussen aan Boord I Deel 12’ de trap. Een goed begaanbare trap is niet te stijl, heeft niet te smalle treden die op een prettige afstand van elkaar zijn geplaatst en kan worden beklommen zonder je hoofd tegen de luikranden te stoten. Mijn advies: bouw eerst een tijdelijke trap van sloophout (foto 1) en test die eens een poosje uit. Zo legden ook wij de basis voor de bouw van de definitieve trap.


Door zijn ervaringen als zelfbouwer te delen, hoopt Bert Majoor anderen te inspireren kleine of grotere klussen aan boord aan te pakken. Hij bouwde samen met zijn vrouw Ineke hun schip Rhythm’ zelf af. Iedere aflevering beschrijft een andere klus. De serie in zijn geheel geeft stap voor stap weer hoe zijn eigen schip tot stand is gekomen. Dit was Klussen aan boord I Deel 12.
Klussen aan boord I Deel 1
Bert Majoor

Klik hier en lees het elfde deel van ‘Klussen aan boord’

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar