Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Varen en techniek

Vaarroute.online

Gepubliceerd op 16 februari 2022

VAN FRUSTRATIE NAAR ROUTE-APP

Neem een watersporter die IT’er is van beroep en zich ook hobbymatig verdiept in alles wat er online mogelijk is. Mix dit met een frustrerende online ervaring om een vaarroute uit te zetten van A naar B. Dan is de kans groot dat diegene zelf aan de slag gaat om dat te maken wat wel het gewenste resultaat levert. Marco Snel is die watersportende IT’er. Hij ontwikkelde vaarroute.online, een eenvoudig te bedienen online hulpmiddel voor het makkelijk uitzetten van vaarroutes in Nederland.

Door Bas Hoekstra

WIE ZIT ER ACHTER HET PLATFORM VAARROUTE.ONLINE?

“Dat ben ik, Marco Snel. Vijftig jaar, IT’er en watersporter. Ik heb vaarroute.online ontwikkeld van idee tot en met pro-grammeren van het huidige product. Dit doe ik inmiddels zes jaar lang. Noem het een uit de hand gelopen hobby.”

vaarroute.online
Watersporter en IT’er Marco Snel.

“Het idee is ontstaan in 2014 na een halve nacht plannen van een route van Koudum naar Anjum. De volgende dag zou ik namelijk met mijn gezin en hond de zeilboot naar onze nieuwe ligplaats varen aan het Lauwersmeer. Nadat ik de route had uitgestippeld, moest ik de route met heel veel waypoints nog in de routeplanner zetten. Na het uploaden naar het navigatiesysteem bleken er teveel waypoints in te zitten. Daar ben ik toen weer twee uur mee bezig geweest. Kortom heel veel frustraties. ‘Dat moet toch beter kunnen’, dacht ik toen.”

“Ik ben toen gestart met het stap voor stap ontwikkelen van een platform dat met name voor mijzelf bedoeld was. Maar met dat het ging werken heb ik het beetje bij beetje opengezet voor andere watersporters. Dat deed ik echter pas als ik zelf 100 procent tevreden was en het een toegevoegde waarde had.”

“Inmiddels kan ik de route plannen in een handomdraai; wat eerst zes uur nam doe ik nu in vijf minuten. En ik heb er een erg leuke hobby bij. Afgelopen jaar werd vaarroute.online door 120.000 bezoekers bezocht. Dat betekent een verdubbeling van de gebruikers ieder jaar. De bijbehorende app is inmiddels 7.000 keer gedownload in het eerste jaar.”

WAT VOOR PLATFORM HEB JE VOOR DE WATERSPORT ONTWIKKELD?

“Het platform bestaat uit een backend (centrale server) die de routes berekent en een frontend, namelijk de website en de app’s voor IOS en Android waar gebruikers de routes kunnen invoeren en waar de routes worden getoond.”

“Door een koppeling kunnen routes aangemaakt op de website ook makkelijk via een code direct getoond worden in de app. De app toont de route, maar volgt ook de positie van de boot live ten opzichte van de route. Er wordt zelfs al in tekst instructies gegeven wanneer je bakboord of stuurboord uit moet. De website wordt ook gebruikt op andere websites om de route te kunnen bepalen naar bijvoorbeeld een verhuurbedrijf of een jachthaven. De link naar vaar-route.online bevat dan een ingevulde eindbestemming.”

WAT IS DE DOELGROEP?

“Iedere watersporter die een route wil plannen over de Ne-derlandse vaarwegen met een boot. De bediening van de website en app heb ik zeer eenvoudig gemaakt zodat iedereen ermee overweg kan. Geen moeilijke menu’s of lastige handelingen voordat er een route bepaald kan worden. De bediening is net zo makkelijk als bijvoorbeeld een Tom-Tom.”

Vaarroute.online

WAT WIL JE UITEINDELIJK BEREIKEN MET JE PLATFORM?

“Ik wil bereiken dat watersporters makkelijk en goed voorbereid aan een reis kunnen beginnen. Dit bevordert de veiligheid en het plezier van een vaartocht. Hiervoor heb ik zelf nog erg veel ideeën, maar ik ontvang ook veel ideeën van gebruikers.”

“Het is inmiddels een goed bruikbaar hulpmiddel, maar ik verwacht met alle doorontwikkelingen dat er over vijf jaar een nog veel breder platform staat. Leuke routes, leuke be-stemmingen, et cetera. Tijdens het varen of tijdens de voor-bereiding van de tocht vind je dan tevens leuke informatie over de regio of het mooie terras waar je zo langs vaart met ligplaats waar je lekker kunt lunchen.”

“Mijn doel is vaarroute.online verder door te ontwikkelen in een platform voor en door watersporters. Recent heb ik de ‘flexroute-tool’ toegevoegd aan de website. Hierin kunnenoutes met een onbeperkt aantal tussenpunten worden gemaakt. Deze routes kunnen worden bewaard in een persoonlijk account. Bij het bewaren kan de route ook direct gepubliceerd worden op de website zodat andere watersporters leuke routes en tips kunnen zien. Op dit moment kunnen gebruikers ook fouten of onlogische routes melden, ook deze worden snel verwerkt en zijn weer te gebruiken door andere watersporters. Recent worden waarschuwingen die gemeld zijn door gebruikers (stremmingen, gevaarlijke situaties of onverwachte situaties) ook snel op de kaart getoond om iedereen te waarschuwen bij het plannen van een route. Eigenlijk is vaarroute.online nog maar net begonnen.”

WAT ZIJN DE KOSTEN?

“Vaarroute.online is gratis. Er zitten wel een aantal extra functies op de website, die van meerwaarde zijn. Om die te kunnen gebruiken vraag ik mensen een account aan te maken. Dan krijgen ze toegang tot de volgende functies:

  • persoonlijk account om routes op te slaan;
  • opgeslagen routes delen via een url/link;
  • opgeslagen routes via een unieke code direct in de Apple IOS app tonen en varen (Android app wordt rond juli opgeleverd);
  • exportfunctie in GPX formaat naar uw eigen apps of navigatiesysteem;
  • toevoegen van uw persoonlijke ligplaats. Email ons de bestemming;
  • U krijgt automatisch toegang tot nieuwe functionaliteiten.

Nu heb ik wel een concept ontwikkelt waardoor ik in staat ben om mijn platform verder te ontwikkelen en dat kost nu eenmaal geld. Daarom bied ik de mogelijkheid om en jaarabonnement af te sluiten. Hiervoor betaal je € 9,95 per jaar. Het verschil met de gratis account is dat je geen reclame-uitingen krijgt te zien. Geen advertenties dus. En niet onbelangrijk. Na 12 maanden loopt het abonnement automatisch af.”

WAAROM DIT PLATFORM?

“Gebruiksgemak, kosten, platformbenadering: thuis routeplannen en in de app verder gaan. En geen commercieel doel. ‘Voor en door watersporters’ is de gedachte.”

Vaarroute.online

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 58,- per jaar