Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Traileren

Trailerstress? Niets daarvan!

Trailerhelling-000
Gepubliceerd op 2 september 2016

Net buiten Loenen aan de Vecht ligt in de noordwestelijke hoek van de Loosdrechtse Plassen recreatiecentrum Mijnden, voorzien van een eigen jachthaven en trailerhelling aan de Drecht. Volgens watersporters is het de drukst bezochte helling uit de omgeving. Op de eerste mooie zondag van juli brengen wij een bezoekje en verwachten er eigenlijk de nodige ‘trailerstress’. Maar niets van dat alles: dankzij de ruime opzet én de uiterst efficiënte traileraars zelf blijft de sfeer op de eerste mooie zondag van juli verassend ontspannen en de stress heel ver weg.

Door Cor-Peter Pasma

Trailerhelling-000
De haven met de trailerhelling en de bootlift van recreatiecentrum Mijnden.

Een zomerse zondag betekent in Loosdrecht altijd weer topdrukte. Langs de Watertuin van Nederland bevinden zich tientallen jachthavens, bootverhuurbedrijven en zeilscholen die op een mooie dag duizenden dagjesmensen en recreanten trekken. Het gebied telt vijf plassen met aansluiting op onder meer de Vecht en de Gooische randmeren.

De duizenden bootjes zorgen op een zomerse dag voor een fascinerend schouwspel op het water. Je zou dan ook verwachten dat je in Loosdrecht te kust en te keur kan om je boot te water te laten, maar dat blijkt niet zo te zijn. Op slechts drie plaatsen kun je met je trailer terecht (beide zijn hellingen waar voor moet worden betaald: vanaf € 14,-). “Dat klopt, er zijn wel heel veel hellingen, maar die zijn allemaal onderdeel van havens en meestal niet openbaar toegankelijk”, zegt Taco Scherpenzeel, bedrijfsleider van recreatiecentrum Mijnden. “Bovendien heb je in Loosdrecht maar beperkt de ruimte, wat natuurlijk lastig parkeren is met een trailer.”

Dat probleem hebben ze in Mijnden niet. Direct achter het jachthavenkantoor is een ruime parkeerplaats voor de auto’s met trailers. En bij grote drukte kunnen bezoekers uitwijken naar een groter parkeerterrein aan de rand van de weg naar Loosdrecht. Overigens ook op een steenworp afstand van de haven.

Trailerhelling-001
Rustig recht achteruit insteken. Geen stress.

50 trailers per dag

Wie op de bonnefooi met zijn trailer aankomt bij recreatiecentrum Mijnden moet eerst langs de receptie voor een kaartje om door de slagbomen te mogen. Gebruik van de helling kost 17,50. Best een fors bedrag, toch? “Het is maar hoe je er tegenaan kijkt”, zegt Taco Scherpenzeel. “Bij ons kunnen ze ook direct gebruik maken van de faciliteiten die bij de camping horen zoals een snackbar, een supermarkt en de toiletten. Bovendien staat de trailer hier op een afgeschermd terrein geparkeerd. Dat is natuurlijk ook een prettig idee wanneer je op het water bent.”

Als wij op zondagochtend zo rond tien uur bij de trailerhelling aankomen is er, ondanks het mooie weer, geen trailer te zien. Wel zit je, doordat je over het campingterrein rijdt, direct in de vakantiesfeer. Bij de haven hebben zich wat dagjesmensen verzameld die even verderop bij JBB Bootservice een bootje komen huren. “Ze beginnen meestal niet al te vroeg”, zegt Taco Scherpenzeel. “Op een mooie zondag komen hier tussen de veertig en vijftig trailers. Met uitzondering van een paar vroege vogels drinken de meesten thuis eerst thuis nog een kop koffie. Overigens hebben wij het idee dat het vijf tot zes jaar geleden drukker was. Maar dat kan komen omdat in Maarssen een kleine trailerhelling is geopend die gratis toegankelijk is.”

We besluiten om zelf een bootje te huren en eerst een rondje over de plas te maken. De jachthaven komt uit op de Drecht die de toegang geeft tot het plassengebeid. En inderdaad, ook op de Drecht is van grote drukte waar Loosdrecht zo om bekend staat nog weinig te merken.

Trailerhelling-002
Voorzichtig de boot bij de helling vandaan duwen.

Vrijheid en veiligheid

Wanneer we na een klein rondje via de smalle Drecht terugvaren naar Mijnden is het al een stuk drukker. Het lijkt of we in een botenparade terecht zijn gekomen. Ook in de jachthaven zelf is de boel inmiddels tot leven gekomen. Twee stellen met kind vertrekken met sloep net van de helling en varen de haven uit terwijl in het water van de helling zelf een man met vrouw en hun dochter voorzichtig hun boot van de kant aan het afduwen zijn. De motor wil niet starten en ze dobberen langzaam de haven in. “Komt dit wel goed?”, vraagt de vrouw vertwijfeld aan haar man terwijl ze stuurloos de haven in dobberen. Maar voordat er wordt gebotst start de motor en zijn ook zij weg voor een dagje op de plassen. Ze zwaaien naar Jan van JBB Bootservice die ondanks de drukte terugzwaait. Ons kent ons.

Ondertussen wacht op de helling een Oud Huijzer 570 Tender op zijn tewaterlating. Vader Hans uit Haarlem is met zijn zoons en dochter op pad. “We komen hier vaker, de helling is goed bereikbaar vanaf de A2 en het is hier ruim. Dat scheelt heel veel ergernis en het rondje om de speeltuin dat je met je trailer moet rijden zorgt ervoor dat je direct goed recht voor de helling staat. Dat maakt het insteken een stuk makkelijker.” Het is de enige vorm van trailerstress die we vandaag te zien zullen krijgen.

Trailerhelling-003
Ruimte genoeg om de boot in het water te laten en daarna de auto met trailer aan de kant te zetten zonder iemand te hinderen.

Eén van zijn zoons neemt plaats achter het stuur van de auto en probeert de sloep rustig in het water te rijden. Tegelijkertijd maakt een stel met een Joker Coaster 515 achter de auto het rondje om de speeltuin en parkeert de trailer achteraan in de rij met trailers en voor de helling, klaar om de boot te water te laten.

Het zorgt bij zoonlief achter het stuur voor enige spanning. “Je gaat scheef”, roept vader Hans. “Even een stukje terug en opnieuw, je hoeft hem alleen maar recht te houden.” Het iets te veel gegeven gas was ook volstrekt onnodig, want zoveel haast is er niet; het wachtende stel maakt inmiddels een praatje met de havenmeester. Bij de tweede poging gaat de trailer kaarsrecht het water in. Broer en zus trekken de Oud Huijzer sloep naar de kant en snel wordt de auto naar de parkeerplaats gereden zodat het stel met de Joker Coaster te water kan.

“Een vaste plaats in een haven is niets voor mij”, zegt vader Hans. “Dit geeft veel meer vrijheid. We vinden het juist leuk om steeds verschillende gebieden op te zoeken. En het is niet zo dat wij dagen achter elkaar tochtjes maken en op de boot overnachten. Gewoon lekker varen, beetje zwemmen en ’s avonds weer naar huis. Daarnaast vind ik het eerlijk gezegd ook wel een veilig idee dat mijn boot niet dag en nacht min of meer onbeheerd in een haven ligt.”

Trailerhelling-004
Geen ‘trailerstress’ alleen een beetje haast om de boot uit het water te krijgen, want
“ik wil vanavond nog de finale van het EK voetbal zien.”

Het is de hoogste tijd om te gaan. Het stel dat stond te wachten laat inmiddels hun Joker Coaster te water en heeft de helling nodig. Tegelijkertijd propt een enorme vriendengroep voorzien van koelboxen luid lachend zich in een huursloep. Het past allemaal maar net.

Wachten

Op de plassen zelf is de drukte inmiddels ook losgebarsten. Bij de vijf aangelegde recreatie-eilanden is nauwelijks een vrije aanlegplek over en liggen de bootjes te wachten tot er een plekje vrijkomt. Voor rust op het water moet je hier duidelijk niet zijn, wél voor spelevaren en vertier. Gezien die drukte snappen we wel waarom bezoekers van de trailerhelling van Mijnden bereid zijn om die € 17,50 te betalen. Op het water is het al druk genoeg, met lang niet altijd even ervaren schippers in boten die vaak sneller kunnen dan goed voor ze is. De gemoedelijke vakantiesfeer zorgt dan op zijn minst voor een ontspannen begin en einde van de dag. En je hebt geen last van opstoppingen en ruzies waar bij de gratis hellingen in de buurt wel eens sprake van is.

Trailerhelling-005
Naast de helling kun je ook gebruik maken van de andere faciliteiten van het recreatiecentrum.

Ook bij terugkeer aan het einde van de middag gaat het er op de helling bij Mijnden ontspannen aan toe. Het ene na het andere bootje is binnen een mum van tijd uit het water en wanneer nodig wordt er geduldig op elkaar gewacht. Zowel op de kant als in het water is er voldoende ruimte voor iedereen, waardoor er helemaal geen problemen ontstaan. De enige die rond etenstijd tekenen van haast vertoont is de chauffeur van een grote Amerikaanse pick-up. Onder toeziend oog van vaste campinggasten, die zich hebben verzameld bij JBB, haalt hij samen met zijn vrouw en dochters een Oud Huijzer 620 uit het water. Uiteindelijk gaat dochterlief op de helling te water om de boot goed op de trailer te krijgen. “Sorry geen tijd”, zegt de man. “We hebben een heerlijke dag op het water gehad en lekker gevaren, maar ik moet nog eten, een stukje rijden en ik wil vanavond nog de finale van het EK voetbal zien.” En weg zijn ze.

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar