Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Branded content

TOPwindows: Kurkdroog kunststof

Gepubliceerd op 23 oktober 2020


Soms zijn er van die producten waarvan je je afvraagt waarom ze niet eerder zijn bedacht. De patrijspoorten van TOPwindows vallen onder die categorie. Dankzij de toepassing van kunststofprofielen is condensvorming aan de binnenzijde van de ramen in het frisse, vochtige voor- en najaar namelijk verleden tijd.

Wie in deze tijd van het jaar zijn boot in het water heeft lig-gen, kent het probleem: waterdruppels aan de binnenzijde van de ramen door condensvorming op de aluminium pro-fielen. Dit ontstaat doordat aluminium een goede geleider is van warmte en kou. Het materiaal onttrekt vocht aan de lucht dat zichtbaar wordt in de vorm van condensatie. Kunststof daarentegen is een niet-geleidend materiaal en heeft dan ook een veel hogere isolatiewaarde. Dat zette ondernemers Folkert Roest en Job Waleson een aantal jaren geleden aan het denken. Ze zochten uit welk soort kunststof geschikt zou zijn voor deze toepassing, ontwik-kelden een productiemethode waarbij ze scheepsramen digitaal konden inmeten en op basis daarvan op maat kon-den maken en richtten samen het bedrijf TOPwindows op. “Dat is nu zo’n acht jaar geleden”, vertelt Folkert nadat hij en Job ons hebben verwelkomd op hun productielocatie in Middelburg. Vorig jaar is het leveringsprogramma van TOPwindows uitgebreid met geheel in eigen huis ontwikkelde kunststof patrijspoorten.

TOPwindows: Kurkdroog kunststof
Eén van de TOPwindows patrijspoorten aan boord van de ‘So Long’.

NEDERLANDS PRODUCT

Op dit moment levert TOPwindows patrijspoorten uit voor-raad in de standaard maat 375 x 175 x R55, waarmee het product niet alleen geschikt is ter vervanging van aluminium patrijspoorten van gangbare merken, maar ook bij nieuwbouw eenvoudig als alternatief kan worden toegepast. De komende jaren hopen Job en Folkert het assortiment uit te breiden met nog eens drie modellen patrijspoorten in courante maten. De huidige patrijspoort is sinds een jaar volop in productie en uit voorraad leverbaar. Daar ging wel het nodige denk- en rekenwerk aan vooraf, vertelt techneut Job, die het product eigenhandig ontwierp.

“We wilden een degelijk, duurzaam product ontwikkelen dat aan de buitenzijde bestand is tegen weersinvloeden en aan de binnenzijde zo gebruiksvriendelijk en robuust mogelijk is”, vertelt hij. “Voor elk onderdeel in de patrijspoort zijn we op zoek gegaan naar de beste materialen en dat heeft geresulteerd in een 100 procent Nederlands product. Van de matrijzen waar het kunststof in wordt gegoten tot het frictiescharnier waarmee de klapbare patrijspoort in elke gewenste stand open blijft staan”, verduidelijkt Job. In de werkplaats van TOPwindows, waar de medewerkers aan werkbanken in de weer zijn met maatwerk scheepsramen, haalt Job het op dit moment enige standaard product uit de verpakking om het ons nader te laten bekijken. De spuitgietonderdelen van de patrijspoort zijn van een speciaal UV- en zeewaterbestendig materiaal gemaakt. Daarnaast wordt de buitenzijde van de patrijspoort voorzien van een UV-bestendige lak in aluminium-look of zwart. Job wijst ons op de binnenzijde van het profiel, waar de holle ruimten zijn opgevuld met isolerend schuimrubber. “Zo is het profiel zelf ook nog eens geïsoleerd”, legt hij uit. Om elke vorm van corrosie uit te sluiten, wordt de klemlijst van de patrijspoort gemonteerd door middel van rvs schroeven in messing bussen. Voor het openen en sluiten van de patrijspoort zijn vier robuuste kunststof knevels en het eerder genoemde frictiescharnier aangebracht. “Rammelvrij en gebruiksvriendelijk”, verklaart Job. “Open is open, dicht is dicht. Geen gedoe met schroefsluitingen, gewoon ‘klik’ en klaar. Met de patrijspoort die we nu hebben ontwikkeld zie je aan de buitenzijde van een schip nauwelijks het verschil met het aluminium equivalent.”

TOPwindows: Kurkdroog kunststof
Job Waleson toont de extra isolatie aan de binnenzijde van het kunststof profiel van de patrijspoort.

DUBBEL GLAS

Bijzonder aan de patrijspoorten van TOPwindows is dat ze leverbaar zijn met dubbel glas. “De ruiten worden gedubbeld met een kunststof spacer in plaats van het gebruikelijke aluminium”, aldus Job. “Ook weer voor een optimale isolatie en ter voorkoming van condensvorming.” Daarnaast is de klapbare patrijspoort te voorzien van een regenkap en hor, die aan de binnenzijde van het raam in het profiel worden geklikt en ook wanneer het raam wordt ge-sloten kunnen blijven zitten. Job vertelt dat de patrijspoorten zijn goedgekeurd voor de zwaarste categorie en dus zijn toegestaan voor toepassing op CE-A gecertificeerde schepen.

Ook wat prijsstelling betreft kan TOPwindows concurreren met de gerenommeerde merken met aluminium profielen. Zo bedraagt de vanafprijs voor een vaste patrijspoort met enkel glas € 217,80 inclusief btw. Voor een klapbare variant met dubbel glas betaal je € 459,80 inclusief btw. Alle speci-ficaties en prijzen zijn te vinden op www.topwindows.nl. Hier is bovendien heel eenvoudig een offerte op te vragen. Voor de zakelijke markt is Combi Noord in Grou partner van TOPwindows.

ENERGIEZUINIG

Volgens Job en Folkert was het mede dankzij het echtpaar Cor en Mariëtte Baars dat TOPwindows de kunststof patrijspoort op de markt kon brengen. “Zij gaven ons het laatste zetje dat nodig was om de patrijspoort daadwerkelijk in productie te nemen”, verklaart Folkert. Het echtpaar Baars liet alle zes aluminium patrijspoorten in hun Super Lauwersmeer van slechts vijf jaar oud vervangen door patrijspoorten van TOPwindows omdat ze veel last hadden van condensvorming. “Wij varen lang door in het naseizoen en zijn in het voorseizoen alweer vroeg aan boord”, verklaart Cor. “Onze aluminium patrijspoorten veroorzaakten in de lente en herfst zoveel condens dat ik ze gekscherend ‘watermakers’ noemde.” De ‘So Long’ vaart nu sinds ruim een jaar rond met de patrijspoorten met dubbel glas van TOPwindows en van ‘watermakers’ is volgens Cor geen sprake meer. “We voelen geen koude lucht meer binnenstromen en hebben zelfs na een frisse, vochtige nacht kurkdroge poorten. Bovendien merken we dat de verwarming beduidend minder vaak aanslaat. Het is dus niet alleen comfortverhogend, maar ook energiezuinig. Wij zijn dan ook niet 100 procent, maar 1.000 procent tevreden!”

TOPwindows: Kurkdroog kunststof
Cor en Mariëtte Baars lieten alle aluminium patrijspoorten aan boord van hun Super Lauwersmeer vervangen door kunststof patrijspoorten van TOPwindows.
Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar