Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Motorboot Havenonderzoek

Motorboot Havenonderzoek 2023

Motorboot Havenonderzoek 2023
Gepubliceerd op 16 januari 2024

“Mooi resultaat”

Motorboot Havenonderzoek 2023
Motorboot Havenonderzoek 2023

1 Gastvrij ontvangst bij jachthaven Eldorado door havenmeesters Jan en Roy. 2 De voorzieningen in gemeentehaven Kolhorn zijn voor verbetering vatbaar. (foto’s: Albert Remmelts)

Voor het het Motorboot Havenonderzoek 2023 konden toervaarders voor het eerst via een online formulier de havens beoordelen, die zij als passant bezochten. Deze nieuwe, laagdrempelige manier van deelname aan het Motorboot Havenonderzoek heeft zijn vruchten afgeworpen. De redactie ontving maar liefst vijfhonderd beoordelingen! Een mooi resultaat, afgezet tegen de gemiddeld 242 beoordelingen uit voorgaande edities.

Door Yvonne Zwaan

Met vijfhonderd beoordelingen van 155 unieke beoordelaars in het afgelopen vaarseizoen kunnen we gerust stellen dat het Motorboot Havenonderzoek nieuw elan heeft gekregen. In het havenoverzicht, waarin alle beoordelingen van 2021, 2022 en 2023 verwerkt zijn, staan nu 350 havens vermeld. Dat zijn er 34 meer dan vorig jaar. Opvallend daarbij is dat het aantal havens dat twee keer of meer is beoordeeld slechts steeg van 143 naar 186. De verklaring hiervoor is dat een aantal havens erg populair blijkt onder motorbootvaarders. Zo zijn de havens van WSV De Eendracht in Spakenburg, WSV Heusden en Doesburg afgelopen jaar alleen al zes keer beoordeeld en die van Zeil- en Motorbootvereniging Deventer en WSV Vada in Wageningen zeven keer.

Pluim voor de Gors

WSV De Gors in Arkel spant de kroon als het gaat om het aantal beoordelingen. De redactie van Motorboot telde er maar liefst zestig, wat aanleiding was contact te leggen met de voorzitter van de watersportvereniging. “Wil je echt weten hoe wij aan zoveel beoordelingen komen?”, vroeg Erik Berendsen lachend. “Wij hebben afgelopen seizoen al onze gasten bij aanmelding in het havenkantoor een briefje gegeven met daarop de QR-code met de link naar het beoordelingsformulier op Motorboot.com en het vriendelijke verzoek onze haven te beoordelen. Daar hebben mensen blijkbaar goed gebruik van gemaakt, al vind ik zestig nog best weinig als je kijkt naar het aantal passanten dat wij ontvangen.” Eenvoudig, doeltreffend en sympathiek tegelijk, deze actie van WSV De Gors! Wij moedigen andere havens bij deze van harte aan dit voorbeeld te volgen, want zo bereikt het Motorboot Havenonderzoek nog meer toervaarders en wint het resultaat dat we jaarlijks publiceren aan relevantie.

Overigens zijn de beoordelingen van WSV De Gors ook nog eens heel positief. De haven scoort een gemiddeld cijfer van 9,2. In de opmerkingen die beoordelaars hebben ingevuld lezen we onder meer dat de haven aanbevelenswaardig is en dat alles vriendelijk is geprijsd en perfect onderhouden. Er wordt slechts één minpuntje genoemd en dat betreft de muntautomaat voor elektra à € 1,- per kWh.

Doe ook mee! 

In de ANWB Wateralmanak deel 2 lees je welke voorzieningen er in de ruim duizend jacht- en passantenhavens zijn die Nederland rijk is. Het Motorboot Havenonderzoek richt zich op de vraag hoe het met de voorzieningen in deze havens en die in België is gesteld. Meedoen met het Motorboot Havenonderzoek is eenvoudig. Klik hier en ga direct naar de juiste pagina op Motorboot.com, die linkt naar het formulier dat in je als passant van een jachthaven kunt invullen tijdens je bezoek. Attendeer ook gerust al je watersportvrienden en kennissen op het Motorboot Havenonderzoek en deel de link, zodat we zoveel mogelijk beoordelingen kunnen verzamelen in 2024.

Klantvriendelijkheid

Uit de analyse van alle beoordelingen en opmerkingen blijkt dat toervaarders niet blij zijn met muntautomaten voor het betalen van elektra en gebruik van de douchegelegenheid op de haven. Lang niet iedereen heeft nog muntgeld op zak. Daar komt bij dat er een willekeur lijkt te zijn in het bepalen van tarieven. Zo betaal je €1,- voor 3 kWh in Passantenhaven Earnewâld en €5,- per nacht bij WSC Tacozijl in Lemmer. Liggeld waar alle voorzieningen bij zijn inbegrepen heeft bij de meeste beoordelaars de voorkeur.

De staat van het sanitair is eveneens een veelbesproken punt in het onderzoek. Dat loopt uiteen van ‘het mooiste sanitair van het land’ bij WSV Viking in Den Bosch dat tweemaal wordt beoordeeld met een 10 tot ronduit erbarmelijke omstandigheden bij gemeentehaven Kolhorn. Bij laatstgenoemde haven moeten passanten het stellen met een vieze Dixi als toilet en een ronduit smerige stortplaats voor chemische toiletten. In het havenkantoor, voor de beoordelaar in kwestie vijfhonderd meter verderop, is overigens wel ordentelijk sanitair te vinden. 

Voor wie een vuilwatertank aan boord heeft, blijkt het ook nog steeds een uitdaging deze via een afzuigstation te legen. Om uiteenlopende redenen zijn de installaties vaak niet bruikbaar. De meest opvallende opmerking die een passant hierover plaatste is wel die bij de Koninklijke Nederlandse Zeil & Roeivereniging Muiden. Volgens hem houdt hier het privéjacht van prinses Beatrix, De Groene Draeck, de steiger bedoeld voor de vuilwaterinname bezet.

Waar de voorzieningen wel uitstekend zijn en je ook nog eens voor een laag tarief kunt liggen, is de Eemhaven in Amersfoort. “Zelfs het gebruik van de wasmachine en droger zijn bij de prijs inbegrepen”, merkt een opgetogen beoordelaar op. “En de havenmeester komt aan boord een tas met informatie over de haven en Amersfoort afgeven.” De klantvriendelijkheid is op sommige plekken zo groot, dat het bijna ontroerend is. Zo schrijft iemand bij zijn beoordeling van WSV Geertruidenberg: “We hadden de was gedaan en wilden het in de droger doen, maar de havenmeester had het al op een wasrek in de tuin gehangen!” Bijzonder is ook de anekdote die een andere toervaarder vertelt bij zijn beoordeling van WSV IJsselmonde in Rotterdam: “Door de havenmeester Walter en zijn companen zijn we ongelofelijk goed geholpen geweest terwijl we op 400 meter van de havengeul bij hoogtij op stenen gestrand zijn (Hollandsche IJssel en Nieuwe Maas monding). Het werd laagtij en de tijd drong aan om weggesleept te worden. De havenmeester en zijn verenigingsvrienden hebben voor alles gezorgd: Havendienst Rotterdam voor de veiligheid laten komen, sleepdienst geregeld. Dankzij hun geweldige warme hulp werden we twee uren later bevrijd van onze ellendige situatie. Uiteindelijk kwamen we veilig bij de haven aan. Heel goede steigers, gratis stroom en water. Er was ook mogelijkheid om de boot uit het water te halen om de schade aan de romp te onderzoeken. Werd toch niet gedaan omdat we geen lek zagen en alles functioneel was. Heel nette sanitair. Zeer warme onthaal en behulpzame mensen!”

Een speciale vermelding verdient de Haarlemsche Jachtclub, waar het ontvangst volgens meerdere bezoekers uiterst hartelijk is. Een van hen schrijft: “De havenmeester en zijn vrouw zijn heel actief om de haven steeds leuker en mooier te maken. Onlangs is er een strand en bbq-plek aangelegd. Elk jaar is er weer wat nieuws en het is er altijd een genot om te komen.”

Motorboot Havenonderzoek 2023
Motorboot Havenonderzoek 2023
Motorboot Havenonderzoek 2023

1 Havenmeester Christa in gemeentehaven Earnewâld. 2 Havenmeester Gerald voor de Accijnstoren in Alkmaar. 3 De haven van Blokzijl is ‘s avonds sfeervol verlicht.

Kinderen welkom

Onder de noemer ‘voorzieningen’ wordt voor acht onderdelen op en rond de haven een rapportcijfer gegeven, waaronder de stroomvoorziening, drinkwaterinname, verlichting op de steigers en op het jachthaventerrein, de beschikbaarheid en kwaliteit van wifi, hondvriendelijkheid en kindvriendelijkheid. In veel havens blijken kinderen aan hun trekken te komen, maar De Kuilart in Koudum met onder meer een zwembad en tal van leuke activiteiten op en rond het water springt er volgens een van de beoordelaars echt bovenuit. Ook de Compagnieshaven in Enkhuizen, met op de jachthaven speeltoestellen en in de buurt een grote speeltuin, sprookjeswonderland, zwembad en het Zuiderzeemuseum is een aanrader voor wie met jonge matrozen vaart. Harderwijk is met kinderen aan boord ook een bezoekje waard, mede dankzij het Dolfinarium op loopafstand. Een andere leuke bestemming is Van Gent Watersport in Kerkdriel, waar tegenover de haven een mooi zandstrand is. Bij Passantenhaven Langweer en Marina Volendam is in de zomervakantie kinderanimatie.

Hogere cijfers

Ten opzichte van voorgaande jaren scoren de beoordeelde havens gemiddeld iets beter op het onderdeel ‘sfeer’ (7,5 in plaats van 7,3 in 2022), prijs/kwaliteit (7,5 in plaats van 7,4) en ‘zou ik deze haven aanbevelen’ (7,6 in plaats van 7,4). Het gemiddelde ‘over-all’ cijfer is 7,3. In het havenoverzicht komen de Belgische havens er met slechts zeven beoordelingen nog steeds bekaaid van af. Wat voor effect zou een actie als die van WSV De Gors daar kunnen hebben…?

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar