Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Lezersbijdragen

‘Herintreders’ met jacht New Horizon

Gepubliceerd op 22 april 2016

Motorboot riep haar lezers onlangs op te laten weten waar zij het komend seizoen naartoe gaan met de boot. Naar aanleiding daarvan stuurde Albert van Ardenne de redactie een bericht, waarin hij vertelt hoe zijn vrouw Anne Marie en hij als ‘herintreders’ genieten van hun motorkruiser, de ‘New Horizon’.

Schermafbeelding 2016-04-22 om 12.53.09“Wij zijn respectievelijk 70 en 74 jaar en willen zolang het kan nog genieten van het varen en alles wat daarbij hoort”, zo schrijft Van Ardenne. “In de jaren tachtig van de vorige eeuw hadden wij een Remmerswaalkruiser van 10,80 m als casco gekocht en zelf afgebouwd. Door drukke werkzaamheden en bijkomende omstandigheden hebben wij destijds besloten de boot te verkopen. Een jaar of 10 geleden begon het watersportvirus dat wij allen gemeen hebben en derhalve zo goed kennen weer de kop op te steken. Mijn ‘D.E.’ (dierbare echtgenote) zag de bui al hangen en stelde voor eerst maar eens te gaan huren alvorens uit te gaan kijken naar een eigen boot. Het kostenplaatje van huren is eenmalig, kopen is permanent nietwaar. Zogezegd zo gedaan. Nadat ik eerst vaarbewijs 1 had behaald kwamen wij terecht bij verhuurbedrijf ‘Turfskip’ in Echtenerbrug Friesland. Eerst een weekend om te proberen. Even met de tenen in het water voordat je gaat zwemmen. Daarna, omdat het zo leuk was gegaan, twee keer met een Pegasus van Turfskip een 14 daagse vakantie in en om Friesland gevaren. Dat was heel goed bevallen maar, mijn D.E. had op haar to do list nog een aantal keren Cruisen staan. Dus dat hebben we eerst genoten. Met de Holland Amerika Line hebben wij een aantal mooie cruises gedaan van Cariben, Panama, Zuid-Amerika, Middellandse zee tot Noorwegen. Prachtig allemaal, maar je wilt er toch meer uithalen om  je vrije tijd goed en prettig te besteden.

Augustus 2014 besloten wij te gaan kijken wat er zoal te koop was op motorbootgebied. Na een aantal bezichtigingen en wat kennis van vraagprijzen/marktwaardes opgedaan te hebben vielen wij voor een prachtige en goed onderhouden Reline47 uit 2006 die te koop lag bij Elburg Yachting. Dat moest hem worden en dat werd hem ook. Omdat de verkopende partij, een buitengewoon aardige en zorgzame tandarts uit Duitsland, bedongen had dat hij het schip niet eerder dan oktober wilde overdragen konden wij nog maar heel kort gebruikmaken van het schip in 2014. Met ons nieuwe schip omgedoopt als ‘New Horizon’ zijn wij in een stormachtige week over de randmeren via het Markermeer, Amsterdam Sixhaven, de staande mastroute, en na vanwege het slechte weer drie gedwongen overnachtingen bij de zeer gastvrije Alphense watersportvereniging doorgebracht te hebben, naar onze reeds gereserveerde ligplaats in Hellevoetsluis gevaren. Wij hebben toen wel ervaren dat de heteluchtverwarming minder comfortabel was dan wij verwacht hadden.”

Smelnevlet
“In september 2014”, zo vervolgt Van Ardenne in zijn mail aan Motorboot “hadden wij nog een Cruise gepland staan en dus ook gemaakt vanuit Rotterdam naar onder andere Lissabon. Op het schip, de M.S. Rotterdam, maakten wij kennis met een echtpaar dat wegens lichamelijke ongemakken hun Smelne motorvlet in de verkoop had gedaan. Onze nieuwe kennissen maakten ons geïnteresseerd in hun schip, vooral omdat ze zo tevreden waren over het comfort en de kwaliteit van de Smelnevlet. Na onze cruise hebben wij nog een aantal weken doorgebracht op de Reline47. Daarna is ze bij Dintelmond in de winteropslag gegaan. In het voorjaar van 2015 ging ze, opgepoetst door de firma van Weijen (vakwerk geleverd), weer te water. Omdat het weer niet mee wilde werken was het noodzakelijk veel de kachel aan te zetten. De werking daarvan hebben wij niet als prettig ervaren: lawaaiig en grote temperatuurschommelingen. Ondertussen hebben zowel mijn D.E en ik ons marifooncertificaat behaald en mijn D.E ook nog vaarbewijs 1. Dit onder het motto ‘ je kunt nooit weten en veiligheid voor alles’.

Schermafbeelding 2016-04-22 om 12.52.53Alles overdenkend ben ik eens rond gaan rundsnuffelen via Google en al snel viel mijn oog op een (in mijn ogen) prachtige Smelne 1480-S bouwjaar 2006. Ik vroeg mijn D.E. of zij in was voor nog zo’n avontuur en warempel daar was ze wel voor te porren. Wij de volgende zaterdag naar Drachten om het schip te bezichtigen. Na een uitgebreide rondleiding door Wypke Veenje, gevolgd door een koop/verkoop overleg, spraken wij af dat wij onze Reline47 konden inruilen met een nader overeen te komen prijsstelling en afhankelijk van de uitslag van een keuring door ing. T.J.van Rijswijk Yachtexpertise uit Vinkeveen. Kortom wij werden het eens. De opmerkingen uit het keuringsrapport van Theo van Rijswijk zijn door Smelne onverkort overgenomen en opgelost. Wij hebben de Reline47 van Hellevoetsluis naar Drachten gevaren en zijn daar overgestapt op onze Smelne1480-s. Na een vakantie van circa drie weken in Woudsend zijn wij weer naar Hellevoetsluis vertrokken. We hebben daar een fijne zomer doorgebracht en ons schip in het najaar bij CCA Yachtcleaners Bruinisse in de winteropslag gedaan. De winter is benut door ons beiden om vaarbewijs 2 te halen.”

Motorboot
“Ergens vorig jaar”, vervolgt Van Ardenne “kwam ik blad Motorboot tegen en heb ons daarop geabonneerd, omdat de inhoud ons erg aansprak. ‘Wat zijn jullie plannen voor komend seizoen?’, wilde de redactie van de lezers weten. Wel, zoals hierboven vermeld: wij zijn herintreders. Terwijl veel van onze leeftijdsgenoten stoppen en hun schepen aan het verkopen zijn, proberen wij er juist nog wat jaren aan te plakken. Wij hebben zeker plannen voor komend seizoen. Vorig jaar hadden wij een vaste ligplaats in Marina Vesting Hellevoetsluis. Dat is een luxe prima ligplaats; niets mis mee, maar wij willen dit seizoen door heel Nederland gaan varen dus kiezen wij ervoor om geen vaste ligplaats aan te houden simpelweg om de kosten te drukken. Overal waar wij in jachthavens gaan aanleggen zullen wij rekening moeten houden met 25 tot 30 euro per nacht liggeld. Als je daar de vaste ligplaats bij optelt, dan gaat dat flink in de papieren lopen. Dus wij gaan op avontuur: vertrek vanuit Bruinisse, een verblijf van drie weken op het Grevelingenmeer, dan naar omgeving Roermond en vervolgens de Gelderse IJssel af naar Friesland. Daarna gaan we over het IJsselmeer naar Hoorn, Volendam, Amsterdam, de Hollandse Plassen en tot slot via het Brielse Meer terug naar Zeeland.”

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar