Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Zelf doen

Klussen aan boord I Deel 14

Klussen aan boord I Deel 14
Gepubliceerd op 22 mei 2020

Klussen aan boord I Deel 14: de stoffering

Nadat de betimmering van het interieur klaar was, bereikten we de eindfase van ons zelfbouwproject. Wat nu nog ontbrak, waren de kussens voor de rondzit en de gordijnen. Het bedrag dat we voor de stoffering in onze begroting hadden opgenomen, bleek echter niet toereikend om deze laatste klus uit te besteden. Daarom besloot Ineke dapper zelf de naaimachine ter hand te nemen.

Door Bert Majoor

Gewapend met kartonnen mallen zijn wij een stoffeerder bij ons in de buurt binnengelopen, om ons te laten informeren over de kosten en mogelijkheden. Van de richtprijs die hier werd genoemd voor het maken van de kussens voor de rondzit schrokken we flink: in onze begroting hadden we voor deze kostenpost een veel lager bedrag opgenomen! Bepalend voor de prijs was volgens de stoffeerder de zitkwaliteit van het door hem geadviseerde stevige soort koudschuim. Ineke was er echter van overtuigd dat dit veel goedkoper kon. “En het bekleden? Dat ga ik zelf proberen’’, zei ze vastberaden.

Klussen aan boord I Deel 14
Van stucloper (een stevig soort karton, verkrijgbaar bij de bouwmarkt) hebben we mallen voor de kussens van de rondzit gemaakt.

SCHUIMRUBBER

In onze zoektocht naar de benodigde materialen zijn wij uiteindelijk terecht gekomen bij De Schuimplastic-Hal in Purmerend. De waardevolle adviezen en de betaalbare prijzen die ons per telefoon werden gegeven, waren voor ons reden genoeg om er eens te gaan kijken. Dat bleek een goede beslissing. Deze groothandel, gespecialiseerd in schuimrubber, heeft vele soorten schuimrubber in enorme blokken op voorraad staan, dat in elke gewenste maat en vorm kan worden gezaagd. Daarnaast heeft de onderneming een ruime sortering aan stoffen en apparatuur in huis om knopen mee te stofferen en ritssluitingen op maat maat te maken. Uiteraard lieten wij ons ook hier adviseren over het te gebruiken materiaal. De eerste vraag die ons toen werd gesteld, was of de rondzit regelmatig als slaapplaats zou worden gebruikt. Omdat dit slechts incidenteel zou gebeuren, luidde het advies voor de zit- en opvulkussens het stevige koudschuim te gebruiken en voor de rugkussens een zachtere kwaliteit schuimrubber. Om die enkele keer toch gerieflijk te kunnen slapen, hebben we voor het liggedeelte een extra stuk zacht schuimrubber van 5 cm dikte laten zagen, dat Ineke heeft bekleed en nu mooi in de punt achter de bank voor het grijpen ligt.

Klussen aan boord I Deel 14
Ineke besloot de ‘Rhythm’ zelf te stofferen.
Nadat de voor- en zijkanten zijn bekleed, wordt de achterzijde van het kussen van stof voorzien.
Voor een beter slaapcomfort en goede vochtregulering is de bedbodem voorzien van luchtgaten en een oprolbare lattenbodem.

WERKWIJZE

Aan de hand van de mallen en foto’s van de rondzit zijn alle kussens op maat gezaagd en voorzien van een soort net, ter bescherming van het schuimrubber. Omdat het bedrijf ook een naaiatelier heeft, kon Ineke zich hier goed laten adviseren over hoe te werk te gaan. Berekend werd dat wij ongeveer 20 meter stof nodig hadden, waarbij er van uit is gegaan dat de kussens rondom zouden worden bekleed. Je kunt er namelijk ook voor kiezen de onderzijde te voorzien van een goedkopere kwaliteit stof. Op basis van de ingewonnen instructies is Ineke als volgt te werk gegaan: eerst de stof dubbel nemen – met de mooie kant naar binnen gevouwen – en dit goed vlak op tafel leggen. Vervolgens de kartonnen mal met de voorkant 5 cm vanaf de vouw op de stof leggen, omdat de kussens 10 cm dik zijn en de stof dubbel ligt. Nu met een wit krijtje of pastelpotlood de zijkanten strak langs de mal aftekenen. Voor de achterzijde wordt ook weer 5 cm vanaf de mal gerekend. Vervolgens wordt de stof 1 cm naast de krijtlijn uitgeknipt. Voor de zijkanten geldt dezelfde werkwijze, dus de mal op dubbele stof (voor twee zijkanten), aftekenen en 1 cm naast de lijn uitknippen. Vervolgens worden de zijkanten er precies op de lijn ingenaaid. Dan rest nog de achterzijde, waar de rits wordt ingezet en de zijkanten worden dichtgenaaid. Tot slot is het even worstelen om het strak passende kussen door de ritsopening naar binnen te krijgen. Voor de rugkussens heeft Ineke dezelfde procedure gevolgd en enkele beklede sierknopen aangebracht

Klussen aan boord I Deel 14
Het eindresultaat van de rondzit in de ‘Rhythm’.

MATRASSEN EN GORDIJNEN

Ook onze matrassen voor het bed in de eigenaarshut zijn aan de hand van kartonnen mallen op maat gemaakt in Purmerend. Hiervoor is een goede kwaliteit schuimrubber gebruikt, met een dikte van 18 cm. Voor een goede vochtregulering en een beter slaapcomfort heb ik in de multiplex platen onder de matrassen grote gaten geboord. Daarnaast heb ik van twee normale lattenbodems oprolbare exemplaren gemaakt, door de verticale latten op band vast te zetten.
Nu Ineke de smaak te pakken had, besloot ze ook de gordijnen zelf te naaien. Vervolgens heb ik normale rails aan het plafond bevestigd, waarin de gordijnen zijn opgehangen. De enige bijzondere aanpassing die Ineke moest doen, betrof het gordijn voor het voorste zijraam, dat is voorzien van een driehoekige punt. Om dit stuk stof strak naar voren vast te kunnen zetten, heeft Ineke een kleine sleutelring aan de punt bevestigd en heb ik een haakje op de juiste plaats in de wand gezet. De gordijnen langs de voorramen hebben we zowel aan de boven- als onderzijde op gordijnroedes bevestigd, zodat ze strak langs de ramen kunnen schuiven.


Door zijn ervaringen als zelfbouwer te delen, hoopt Bert Majoor anderen te inspireren kleine of grotere klussen aan boord aan te pakken. Hij bouwde samen met zijn vrouw Ineke hun schip Rhythm’ zelf af. Iedere aflevering beschrijft een andere klus. De serie in zijn geheel geeft stap voor stap weer hoe zijn eigen schip tot stand is gekomen. Dit was Klussen aan boord I Deel 13.
Klussen aan boord I Deel 1
Bert Majoor

Klik hier en lees het 13e deel van ‘Klussen aan boord’

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar