Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Zelf doen

Klussen aan boord I Deel 13

Klussen aan boord I Deel 13
Gepubliceerd op 17 april 2020

Klussen aan boord I Deel 13: Een Frans bed of toch niet?

Voor de inrichting van de achterkajuit hadden wij twee grote wensen: een gescheiden douche en toilet – zodat het na het douchen niet al te veel werk is om de boel af te drogen – én een eigenaarshut met een Frans bed, waar je aan beide zijden in en uit kunt stappen. Of de achterkajuit echter ruim genoeg zou blijken om dat allemaal te realiseren, bleef nog even spannend.

Door Bert Majoor

Om een goede indruk te krijgen van de indeling van de achterkajuit, het ik eerst zoveel mogelijk op de vloer uitgetekend: de wanden, deuren, kasten, het bed et cetera. Toen bleek snel dat de wens om het bed in het midden te plaatsen niet eenvoudig realiseerbaar zou zijn. De enige manier waarop het zou kunnen lukken, was door het toilet en de doucheruimte zo strak mogelijk tegen de salon aan te bouwen. Na veel tekenen en schuiven bleek de meeste ruimte te ontstaan als de toegangsdeur van de douche in de hut zou komen en we voor het trapje naar de achterkajuit een deel van de salonvloer zouden opofferen. Zo ontstonden er in de achterkajuit vier aparte ruimtes: een klein halletje met toegangsdeuren naar toilet en hut en vanuit de hut een deur naar de douche.

Klussen aan boord I Deel 13
Voor het trapje naar de achterkajuit hebben we een deel van de salonvloer opgeofferd

DEUREN

De drie deuren en kozijnen heb ik door scheepsbetimmeringsbedrijf DKS in Hardinxveld-Giessendam laten vervaardigen. DKS lijmt de deuren en kozijnen, waarna ze onder druk van een pers worden gedroogd. Hierdoor passen de deuren strak in de kozijnen en krijgt het hout geen kans om krom te trekken. Bovendien bleek na berekening dat zelf maken weinig voordeel zou opleveren, omdat ik grote stukken plaatmateriaal zou overhouden waar ik verder niets mee kon.

WASTAFEL

Omdat de douche een geheel aparte, natte ruimte zou worden, besloten we de wastafel in het toilet te plaatsen. De schuine wand onder de toegangstrap van de salon kon hier mooi voor worden benut. In plaats van een gewone wandspiegel boven de wastafel – waarin je in dit geval alleen je voeten zou zien – tikten we tijdens één van onze speurtochten naar materiaal en accessoires een leuke messing patrijspoortspiegel op de kop, die loodrecht gaat hangen als je de twee klemmen losmaakt. Daarnaast heb ik nog een grote spiegel op de wand achter de deur gemonteerd. De toiletpot heb ik op een verhoogd stukje vloer gezet voor een prettige zithoogte, want op de een of andere manier zijn boottoiletten standaard erg laag.

Op de douchebak is een aluminium schuifdeur tussen de wanden geplaatst.

Om in de doucheruimte goed onder de aan de geleidestang bevestigde douchekop te kunnen staan, besloot ik de douchebak in de vloer in te bouwen. Hiervoor moest ik de bak enkele extra centimeters uit de zijwand plaatsen, om voldoende ruimte te hebben – het onderwaterschip loopt immers schuin af.
De wanden van douche en toilet heb ik met de formica platen van de firma Pooters in Amersfoort bekleed, waarover ik in de aflevering ‘Veiligheid boven alles’ schreef. Op de douchebak is een aluminium schuifdeur tussen de wanden geplaatst en de ruimte boven die schuifdeur heb ik opgevuld met een op maat gezaagd stukje plexiglas. Tot slot zijn alle naden goed afgedicht met sanitairkit, waarmee een waterdichte natte cel is ontstaan. De toegangsdeur vanuit de hut draait naar binnen open en past precies langs de aluminium schuifdeur. Zo is een kleine (droge) ruimte ontstaan, waar ik haakjes heb gemaakt om een handdoek en kleding op te hangen.

Klussen aan boord I Deel 13
De schuine wand onder de toegangstrap van de salon kon mooi worden benut voor de wastafel.

HUT

Ondanks de gekozen efficiënte indeling bleef de ruimte voor een bed in het midden toch beperkt. Ik wilde echter onder geen beding bedlengte inleveren, deze moest 2 meter worden. Als we het bed strak onder het raam zouden plaatsen, zou de toegangsdeur vanuit de hal nog nét volledig open kunnen draaien. Hoewel heel erg krap, was het mogelijk tussen de schuine wand en het voeten-eind in te lopen. Ineke stelde toen voor van resthout een ‘proefbed’ op ware grootte te maken. Daarmee zouden we daadwerkelijk kunnen passen en meten (zie foto 5). Door het bed overdwars te plaatsen dacht Ineke dat er meer ruimte zou ontstaan. Eerlijk gezegd zag ik dat ook wel in, maar ik had zo graag in de zomer zo vanuit bed via het vluchtraam in de spiegel de plomp in kunnen springen. Het afvalhouten bed bevestigde dat de ruimte tussen de toegangsdeur en het bed te krap zou zijn. Om het bed nog acceptabel in het midden te plaatsen, zou het minimaal 10 cm ingekort moeten worden. Door het bed overdwars te plaatsen, was inkorten niet nodig en ontstond er genoeg ruimte rondom de deur.

De toiletruimte aan stuurboord en de douche aan bakboord in aanbouw.

Bovendien was het zo mogelijk aan beide zijden uit bed te stappen en bleef er volop ruimte over tussen de douche en het bed: hier kon zelfs nog een mooie ruime kast worden gemaakt. Aan bakboordzijde bleef een lange ruimte over tussen toilet en achterwand, die geheel is benut als diepe kast: twee ruime legkasten en een hangkast heb ik hierin ondergebracht. Onder het raam bleef zelfs ruimte over voor een vensterbank, waarin een convectorverwarming geplaatst kon worden.

Het ‘proefbed’.

Door zijn ervaringen als zelfbouwer te delen, hoopt Bert Majoor anderen te inspireren kleine of grotere klussen aan boord aan te pakken. Hij bouwde samen met zijn vrouw Ineke hun schip Rhythm’ zelf af. Iedere aflevering beschrijft een andere klus. De serie in zijn geheel geeft stap voor stap weer hoe zijn eigen schip tot stand is gekomen. Dit was Klussen aan boord I Deel 13.
Klussen aan boord I Deel 1
Bert Majoor

Klik hier en lees het 12e deel van ‘Klussen aan boord’

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar