Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Vraag & Antwoord

Kan ik aan mijn poreuze uitlaat en flens lassen?

Wat betekent de CE-categorie voor boten eigenlijk
Gepubliceerd op 5 februari 2012

Kan ik aan mijn poreuze uitlaat en flens lassen? Mijn motorkruiser heeft een droge uitlaat. De boot is een Lauwersmeer uit 1982, met een Daf 575 dieselmotor. De uitlaat (80 mm) maakt in de motorruimte een bocht van 90 graden. Vervolgens gaat hij door de huid naar buiten, met een stuk buis van 60 cm. Nu is de bocht poreus geworden; hij laat water door. Hij is echter moeilijk bereikbaar, ook om te lassen. Ik overweeg om aan de bocht een flens te lassen, ook aan de buis aan de buitenzijde en deze met pakking en 8 RVS 10 mm bouten (door de achterspiegel) vast te maken. Is er een materiaal om deze bocht en buis van RVS vast te maken aan de oude uitlaat van 80 mm? De flensen worden 17,5 x 5 mm, de buis RVS 80 mm, de bouten RVS 10 mm, de pakking 2 mm Klingeritte.

Antwoord

De droge uitlaat van uw Lauwersmeer komt, als ik u goed begrijp, geheel of gedeeltelijk onder de waterlijn uit. Het nieuwe stuk uitlaat van roestvrij staal maken is natuurlijk prima. De gekozen flenzen – die ook onder de waterlijn komen te zitten – vind ik echter wel heel erg dun; bij aanzetten of lassen van deze flenzen is het niet onmogelijk dat de flenzen zullen vervormen en gaan lekken. Ik zou ze 10 tot 15 millimeter dik maken. En omdat een gedeelte onder de waterlijn zit moet u er ook rekening mee houden dat er elektrolytische corrosie zal optreden aan de spiegel, rond de doorvoer van de uitlaat. Daar dient u dus een kathodische bescherming aan te brengen in de vorm van een magnesium-anode (hierbij ben ik er van uitgegaan dat uw schip voornamelijk in zoetwater zal varen). De verbinding met het goede deel van de uitlaat zou ook een flensverbinding kunnen zijn. Er moet dan wel worden gelast in het schip, maar dit kan op een goed bereikbare plaats gebeuren en de las is niet moeilijk onder de hand. Het beste is deze flensverbinding een stukje boven de waterlijn te maken, zodat er geen elektrolyse op kan treden in de uitlaatbuis, op de overgang staal naar roestvrij staal. Twee overwegingen wil ik u bij dit alles toch meegeven:

1. Beter is het een nieuwe doorgang te maken in de spiegel en dan iets hoger: zodanig dat de uitlaat een stukje boven de waterlijn komt te zitten. U kunt het nieuwe gedeelte dan ook net zo goed van staal maken.

2. Meestal zijn de absorptie-dempers die in de uitlaat zijn toegepast verouderd. Door het roet hebben ze vaak hun goede werking verloren, waardoor het uitlaatgeluid langzaam steeds hoger is geworden.

Daarom zou u er ook voor kunnen kiezen de hele uitlaat te vernieuwen en over te gaan naar een natte uitlaat met een rubber slang (die moet echt boven de waterlijn uitkomen). Wat dan extra gemaakt en geïnstalleerd moet worden zijn een huiddoorvoer, een wierfilter, een goed elektrisch pompje en een waterinjectie-bocht. Er is weer een hele winter om te klussen, dus veel succes! En als er nog meer vragen zijn, twijfel dan niet die te stellen.

Frits Coers, Technisch medewerker Motorboot

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar