Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Vraag & Antwoord

Hoeveel vocht mag een polyester schip hebben?

Wat betekent de CE-categorie voor boten eigenlijk
Gepubliceerd op 5 februari 2012

Mag/kan een polyester onderwaterschip een bepaalde vochtigheidsgraad hebben? Of moet het gewoon droog zijn? Zo ja, wat is dan acceptabel? Verschillende scheepsexperten spreken mekaar namelijk tegen. Volgens de ene kan het, volgens de andere niet. Met verstrekkende gevolgen…

Antwoord

Bijna in ieder polyester romp onder de waterlijn van een tweedehands vaartuig zal een bepaald vochtgehalte gemeten worden. Vocht in polyesterlaminaat behoort er eigenlijk niet te zijn maar is moeilijk buiten te houden. Een veel gebruikte benaming voor vocht in polyester is osmose; door bepaalde invloeden dringt het buitenboordwater door de dicht geachte buitenste laag of coating (bv gel coat of epoxy coating).

Het vocht kan ook van binnenuit in het polyester laminaat komen als er bijvoorbeeld water in de bilge of op het vlak staat. Dit vocht in het polyester laminaat kan de kunsthars, waarmee de glasmatten van de romp aan elkaar geplakt zijn, aantasten.

Ook kan het vocht een reactie aangaan met niet uitgeharde kunsthars wat meestal blaarvorming in allerlei fase’s tot gevolg heeft, tot delaminatie van het polyester toe.

Blaarvorming is dus geen osmose maar het gevolg van osmose. Wanneer de kunsthars, waarmee de glasmatten aan elkaar zijn geplakt, aangetast is verliest het polyester laminaat zijn sterkte: in feite blijft alleen de glasmat over die van zichzelf geen sterkte heeft.

Vocht in polyester laminaat moet dus zoveel als mogelijk vermeden worden om bovenstaande processen niet te kunnen laten plaatsvinden maar een minimaal vochtgehalte wordt bij een tweedehands schip als acceptabel beschouwd. Genoemde processen zijn zogenaamde “langzame processen” en treden op in de loop der tijd. Het kan dus niet zo zijn dat in een half jaar tijd de sterkte van een polyester laminaat van bijvoorbeeld 100 % tot 25 % afneemt, dit duurt vele jaren.

Frits Coers, Technisch medewerker Motorboot

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar