Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Vraag & Antwoord

Hoe zit het bij een rvs-koelpijp met de galvanische werking?

Wat betekent de CE-categorie voor boten eigenlijk
Gepubliceerd op 5 februari 2012

U adviseert daar om rvs-koelpijpen te gebruiken, maar op de website vaartips.nl lees ik onder rvs bij ‘vuistregels’ en daarna onder ‘Koeling’ dat daar het gebruik van rvs koelpijpen onder een boot juist wordt afgeraden. Dit in verband met de galvanische werking, met als gevolg putcorrosie in het vlak.

Antwoord

Het klopt helemaal wat u schrijft, maar er zijn een aantal dilemma’s waardoor toch voor rvs-koelpijpen moet worden gekozen. Een non-ferro koelwaterbuis zou – inderdaad met het oog op elektrolytische corrosie – het beste zijn, maar de doorvoeren met een stalen of aluminium romp zijn zwak.

Een stalen koelwaterbuis wordt veel toegepast, maar omdat de conserverende beschermlaag een isolator is voor de warmteoverdracht, roesten ze dikwijls door. Een paar verflagen later is de koeling van de motor vaak niet meer toereikend. Een rvs-koelwaterbuis is één van de alternatieven. Als daarbij een goede kathodische bescherming wordt toegepast, zullen er bij een stalen schip in de praktijk geen problemen mee ontstaan.

Frits Coers, Technisch medewerker Motorboot

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar