Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Vraag & Antwoord

Hoe voorkom ik het verbranden van mijn lak op zonnescherm van teakhout?

Wat betekent de CE-categorie voor boten eigenlijk
Gepubliceerd op 5 februari 2012

Op mijn Molenkruiser van 11 meter lang is een vijfdelig zonnescherm van teakhout gemonteerd. Elk jaar schuur en lak ik de vijf delen. Daarbij gebruik ik telkens een ander merk blanke lak, maar elk jaar heb ik last van hetzelfde probleem: ‘verbranden’ van de lak.

Is er in de handel een lak voor teakhout verkrijgbaar die wél 1 à 2 seizoenen goed blijft en niet na wat zonneschijn verbrandingsverschijnselen vertoont? Het hoeft niet zo te glimmen, als het maar ‘heel’ blijft, zonder die plekken na een paar dagen zon. Hoe voorkom ik het verbranden van mijn lak op zonnescherm van teakhout?

Antwoord

Lakken van teakhout is lastig en iedere booteigenaar tobt daar mee. Dat komt onder meer doordat teakhout van zichzelf vettig is. Ik ben er niet helemaal zeker van wat u met ‘verbranden’ bedoelt, maar ik neem aan dat de lak kort na het aanbrengen alweer van uw windscherm af valt.

Het beste resultaat – dat ik zelf door veel experimenteren heb gekregen – bereikt u als volgt: Nadat u uw zonnescherm voor de zoveelste keer heeft kaal gemaakt en alle scherpe hoeken goed rond hebt geschuurd (op scherpe kanten is het bijna onmogelijk voldoende lak aan te brengen), dient u het hout heel goed te ontvetten met veel thinner.

Het mooiste is als u het scherm tijdens het lakken horizontaal op schragen kunt opstellen. De eerste laag tweecomponenten lak ongeveer 40 procent verdund (met een tweecomponenten lak-verdunner!) aanbrengen. Vervolgens, met inachtneming van de opgegeven droogtijd, minstens zes kwastlagen tweecomponenten lak aanbrengen. Als u niet horizontaal lakt, twee lagen meer.

Dan één of tweemaal aflakken met een goede blanke hoogglans vernis (matlakken of eiglanslakken zijn minder sterk). Midden in de zomer – na zo’n drie maanden – licht opschuren en weer lakken. Voor de winter nóg een keer.

Een laklaag lijkt te slijten onder invloed van UV. Zodra de laagdikte onvoldoende is, gaat het snel achteruit. Ook moeten (ook kleine) kleine beschadigingen goed worden bijgehouden.

Als er vocht onder komt, moet deze plek weer vanaf stap één worden behandeld. Een zeiltje erover als uw boot buiten ligt en winterstalling binnen beïnvloeden de levensduur van de laklaag positief. Als u elk voor- en najaar een kwastlaagje aanbrengt, zal de lak zich jaren goed houden.

Frits Coers, Technisch medewerker Motorboot

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar