Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Vraag & Antwoord

Hoe voorkom ik dat een ankerbladpunt tegen de romp komt?

Wat betekent de CE-categorie voor boten eigenlijk
Gepubliceerd op 5 februari 2012

Ik ben in het bezit van een Montybank trawler. Dit schip bevalt me uitstekend, maar toch heb ik een probleempje. Bij het ophalen van het anker met de elektrische ankerlier is het moeilijk het anker vlak tegen het voorschip te krijgen. Meestal komt een ankerbladpunt van een van de ankerbladen eerst tegen de romp, wat beschadigingen van de lak kan geven. De roestvrije plaat die tegen de romp is aangebracht, is niet groot genoeg om dit te voorkomen.

Als bij het ophalen van het anker de rechthoekige ankerstok zodanig in de ronde pijp van de ankerketting wordt geleid dat deze verticaal komt, zou alles goed gaan. Maar dat lijkt me niet zo eenvoudig, omdat ook de sluiting die de ankerketting met de ankerstok verbindt er soepel doorheen moet lopen.  Hoe voorkom ik dat een ankerbladpunt tegen de romp komt?

Antwoord

Misschien is de oplossing voor dit probleem niet zo moeilijk. De verbinding van de ankerketting met de ankerstok zal naar ik vermoed op uw schip met een harpsluiting zijn. Er zijn in de vakhandel wartels verkrijgbaar die speciaal gemaakt zijn voor dit doel.

Ze moeten aan de ankerstok en ankerketting worden geklonken en zijn niet of nauwelijks dikker dan de aanvang van de – in de meeste gevallen taps toelopende – ankerstok. Ik ga ervan uit dat met toepassing van een dergelijke wartel de door u uitgedachte constructie in de kluispijp moeten kunnen functioneren.

Frits Coers, Technisch medewerker Motorboot

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar