Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Vraag & Antwoord

Hoe verzeker ik mijn geld bij het laten bouwen van een schip?

Wat betekent de CE-categorie voor boten eigenlijk
Gepubliceerd op 5 februari 2012

Ik overweeg een schip te laten bouwen door een werf. Voor de bouw moeten uiteraard aanbetalingen worden gedaan. Hoe verzeker ik dat bij faillissement van de werf of ander onheil ik mijn geld of schip in aanbouw niet kwijt ben. Kadastrale registratie, verzekeringen, bankgaranties, etc.? Hoe verzeker ik mijn geld bij het laten bouwen van een schip? Is er een artikel of boek waarin dit wordt beschreven?

Antwoord

Inderdaad bij nieuwbouw van een schip is er een aanzienlijk risico; de scheepswerf heeft een deel van uw geld in bezit en het in aanbouw zijnde schip staat ook bij hem in de hal.Het in aanbouw zijnde schip is als eigendom te beschrijven als (binnenvaart) “schip in aanbouw” bij het Nederlandse schepen kadaster.

Op de kiel wordt door de dienst schepenmetingen een brandmerk aangebracht en alles wat daar aan vast zit wordt dan als beschreven eigendom beschouwd. Vaak liggen er onderdelen die wel bij het schip behoren rond het schip (vervolgens dus geen eigendom) of in de timmerloods-motorenwerkplaats e.d.. Het zal echter niet de eerste keer zijn dat bij fallisement de curator ook het teboekgestelde (voorlopig) achter slot en grendel laat opbergen. Daar ligt uw jacht in aanbouw dan en er is heel moeilijk iets aan te doen!

Elke scheepswerf zal er ook voor zorgen dat de betalingen dusdanig geschieden dat u “voor” loopt zodat een werf niet zelf (in materialen) behoeft te investeren; een dubbel risico dus want uw schip ligt er en uw geld staat op de rekening van de scheepswerf. Een scheepswerf zal echt niet staan te trappelen om een bankgarantie af te geven maar feitelijk is dat wel hetgeen gerechtvaardigd is.

De kosten van zo’n bankgarantie zullen wel voor uw rekening genomen behoren te worden. Verzekeringen om dergelijke risico’s uit te sluiten zullen er wel zijn maar het zal altijd moeilijk blijven om uw risico’s echt uit te sluiten. (te veel kleine lettertjes) Of er standaard boeken omtrent deze materie op de markt zijn weet ik niet maar zou interessant kunnen zijn als iemand hierover aanvullende informatie weet.

Frits Coers, Technisch medewerker Motorboot

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar