Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Varen en techniek

Hoe onderhoud ik een roestende watertank met loskomende cementlaag?

Wat betekent de CE-categorie voor boten eigenlijk
Gepubliceerd op 5 februari 2012

Wij hebben een Waterman-kruiser uit 1980, deze is voorzien van een watertank die is afgewerkt met een laag cement. De tank vormt een geheel met het casco. Nu wil het geval dat de cementlaag op diversen plekken los is gaan zitten en de tank is gaan roesten, zodat wij genoodzaakt zijn hem te gaan behandelen. Onze vraag is nu: Hoe onderhoud ik een roestende watertank met loskomende cementlaag?

Antwoord

Gecementeerde stalen watertanks zijn prima en, vooral in de beroepsvaart, al heel lang een begrip. Algemeen is men het er over eens dat het lekkerste water uit een gecementeerde tank komt. Een nadeel is dat er zo éénmaal in de vijf jaar onderhoud moet worden gepleegd.

Dat er in de watertank van uw Waterman kruiser na (misschien wel) 26 jaar stukken cement naar beneden zijn gevallen en er roestplekken zijn ontstaan is niet zo gek. Het betreft in uw geval een in de romp geïntegreerde tank, wat inhoudt dat regelmatig controleren belangrijk is. Roest betekent immers dat er staal (van de romp in dit geval) is verdwenen. Een dikke laag roest ziet er vaak erger uit dan het is.

Als u echter te diepe putten in de scheepshuid vindt, raadpleeg dan uw schepenverzekering wat te doen. Vaak hebben zij een expert in dienst die eenvoudig de (resterende) staaldikte kan meten.

Het beste wat u kunt doen is alle loszittende cement uit de watertank te verwijderen, de roest bulten zoveel mogelijk wegsteken, de tank met schoon water uitspoelen en laten drogen. Daarna (met een borstel gaat het makkelijkst) een nieuwe laag cementpap (pure cementmortel vermengd met leidingwater) aanbrengen in twee of drie lagen. Een dagje drogen, dan de tank vullen met een ontsmettingsmiddel (vroeger chloor), een paar dagen laten staan, spoelen en de tank is weer klaar voor gebruik.

Waar roest heeft gezeten, is het oppervlak van de stalen scheepshuid niet meer helemaal glad. Dit zorgt ervoor dat er een prima hechting zal zijn van de nieuwe cementlaag. De cementmortel zal verdere corrosievorming voorkomen, maar dit volgend jaar even controleren kan natuurlijk geen kwaad.

Frits Coers, Technisch medewerker Motorboot

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar