Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Vraag & Antwoord

Hoe hou ik via het 220 V net van de walstroom mijn accu’s voor het 12 V net op spanning?

Wat betekent de CE-categorie voor boten eigenlijk
Gepubliceerd op 1 februari 2012

Ik heb een Waterland 750. Als ik met deze boot aan de wal lig en walstroom heb, maar voor de verlichting, de drinkwaterpomp, de radio en dergelijke gebruik maak van het 12 Volt net, hoe kan ik dan via het 220 V net mijn accu’s op spanning houden? Als daar apparaten voor zijn, welke beveelt u mij dan aan?

Antwoord

Volgens mij is uw probleem eenvoudig oplosbaar door, als u aan de walstroom ligt, een acculader aan te schakelen. Uw 12 volt gebruik is niet hoog, dus een acculader met een maximale capaciteit van 10 ampère zal al voldoende zijn om uw accu (ik neem aan dat er één in uw Waterland is gemonteerd) op peil te houden.

Er zijn vele soorten en merken acculaders in alle prijsklassen te koop; een goed gesorteerde watersport of automaterialenwinkel kan u altijd verder helpen en in uw geval is het eenvoudigste al goed genoeg. Wel belangrijk is dat de laadstroom en laadspanning door het apparaat terug geregeld moet worden zodra de accu vol raakt; de dampspanning (die is ongeveer 14,2 volt voor een loodaccu) mag in principe niet te veel overschreden worden in verband met de mogelijke vorming van een ontplofbaar mengsel (zogenaamd knalgas) in de accu.

Frits Coers, Technisch medewerker Motorboot

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar